Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tehetnék még hogy javuljon...

Mit tehetnék még hogy javuljon a helyzet?

Figyelt kérdés
27 hónapos a fiam. Egyszerűen kezelhetetlen bármit teszek. Mesélek pár dolgot hogy értsétek mire gondolok. Felmászik minden hova, cipőszekrényre, konyhaszekrényre, odatolja a széket bárhová és mászik is. Semmilyen játék nem köti le, igazából töri-zúzza a játékokat mindent földhözvág, és mondja: eltört.. Este 11, fél12 előtt lehetetlen elaltatni hiába fekszem mellé, napközben 1x alszik 1,5 órát. Rengeteget vagyunk levegőn hogy fárasszuk de hiába. Az utcán lefekszik a földre ha úgy tartja kedve, az istenért se lehet sétára bírna ha rájön.. Boltba csak babakocsival merem bevinni mert pakol, mindent az ég világon ami mozdítható. Enni nem hajlandó egyedül csak nagyon ritkán, a kanállal direkt szétdobálja az ételt vagy eldobja tányérral együtt. Egész nap a nyomában kell lennem mert olyanokat kitalál hogy a hajam az égnek áll. Próbáltam már elmagyarázni neki szépen hogy nem szabad, legugolva hozzá, de olyankor verekedik. Sarokba állítás sem megy 100x visszaviszem akkor is kijön és elszalad. Ha lefogom a kezét hogy ne tudjon ütni akkor megfejel. Fogalmam sincs honnan szedi ezeket itthon ilyet tőlünk nem lát.. Nagyon fáradt vagyok már és elegem van. Segítségem nincs illetve csak este ha a férjem hazajön, de olyankor talán még rosszabb a viselkedése.. Apját is üti meg bárkit tulajdonképp. Az utcán kiszúr magának valakit aki szimpi neki (vadidegent) megy oda hozzá fogja a kezét hogy jöjjön velünk. Ha felveszem az ölembe hogy el tudjon menni az illető akkor már üt meg fejel, sír. Mostanában ha verekedik beteszem a kiságyba és elmondom neki hogy verekedtél bántottad anyát ezért nem jöhetsz ki az ágyból. Olyankor sír, majd kedveskedik adok puszit anya, nem bántom anyát ilyeneket mond, de mikor kiveszem és megint adódik egy helyzet amit nem engedek verekedik megint. Egyszerűen már nem bírom ezt már totál kikészülök tőle. Mit tegyek?
2014. nov. 27. 15:12
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:

[link]

Mindenképpen szakember segítségét kell kérned, nem tudtok félretenni egy kis pénzt magán pszichológusra?

2014. nov. 27. 15:32
 12/41 anonim ***** válasza:
Én is magán szakembert akartam pont javasolni, mert nem normális sajnos, amit a fiad csinál. Lehet, hogy egy szakember gyorsan javulást érne el, így viszont te tönkre fogsz menni.
2014. nov. 27. 15:35
 13/41 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom mennyibe kerül egy magánrendelés. De hosszú távon havi 20 ezret nem tudunk egy fizetésből erre kiszorítani ha megbolondulok se. Mert gondolom heti 2-3 alkalom simán kell.
2014. nov. 27. 15:35
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Ranschburg Jenő!

Két és fél éves a fiam, lassan egy éve dackorszakban van. Eddig sikerült jól kezelnem, a figyelemelterelés bevált. Egy hónapja viszont felborult az életünk, a gyerek csapkod minket, kiabál velünk, ha valami nem tetszik neki. Hiába szólunk rá, kérjük szépen, fogjuk le a kezét, újra és újra jön és támadásba lendül. Tőlünk nem lát ilyet, nem ütöttük meg sosem, velem van itthon, közösségbe heti két-három alkalommal megyünk. Ott támadtak már rá, ő egyből visszaütött. Lehet ez a forrása? Alig néz mesét, azt is csak az általam megválogatottakból.

Emellett mindenórás vagyok a húgával, így már elég türelmetlen, ami átragad rá is. Hiába, már egyre nehezebb minden napi dolog. Egyébként a testvérét nagyon várja, naponta többször puszilgatja a hasam, a köldökömbe suttogja: „baba gyere”. Szereti a gyerekeket, a kicsikkel anyáskodó, míg a vele egy korúakat már veszélytársnak tekinti. Van egy nagyon jó pajtása, akivel sokat játszanak együtt, de egyre többször fullad ez veszekedésbe, verekedésbe.

Tanácstalan vagyok. Mit tegyek? Mi a jó megoldás?

Válaszát előre is köszönöm: P. Bettina

Kedves Bettina!

Lehet, hogy mire ezt a levelet olvassa, már meg is született kicsi lánya. Biztos, hogy a gyerek dackorszaka, és a kicsi érkezése miatti aggodalom, bizonytalanság együttesen játszanak szerepet kisfia viselkedésében. Nem vagyok jós, de könnyen lehet, hogy a kicsi tesó megérkezése – és az ebből fakadó testvérféltékenység - tovább mélyíti a problémát, komoly aggodalomra azonban nincsen oka: a dackorszakon minden gyerek átesik. Nagyon helyes, ha megfogják a „támadó kezecskét”, és nagyon határozottan közlik a gyerekkel: Ezt nem szabad, az ember nem okoz fájdalmat a másik embernek. Ha a gyerek mégis folytatja, több lehetőség kínálkozik. Nálam például jól bevált a „mágikus játszma”. Eltűnt a kisfiam, hol van a gyerek? – csodálkozik a szülő, és úgy tesz, mintha valóban nem találná a gyereket: Érdekes, amikor így viselkedik, hirtelen eltűnik! Az ilyen korú gyereket ezzel általában zavarba hozza a szülő, mert valóban felébred benne a szeparációs aggodalom: eltűntem? Mi lesz velem, ha anyu és apu nem találnak meg? Éppen ezért abbahagyja a hisztit, és ilyenkor a szülőnek „meg kell találnia” a gyereket: Megvagy! De jó, hogy újra együtt vagyunk! Amikor a „találkozás örömén” túlesnek, a szülőnek ismét kezdeményeznie kell a témát: a másik embernek nem okozunk fájdalmat. Meg kell beszélniük azt is, mit érez a másik. „Emlékszel, amikor elestél tegnap, és beütötted a fejecskédet? Ugye, hogy fájt? Ilyesmit érez az is, akit megütsz.” Megtaníthatja kisfiát arra is: mit kell csinálnia, ha nagyon mérges. Mert egy gyerek is lehet nagyon mérges, de ilyenkor nem üt, hanem megpróbálja elmondani, amit érez (Pl. Nagyon dühös vagyok, mert abba kellett hagynom a játékot – vagy: mérges vagyok, mert nem sikerült megépítenem a várat a kockákból stb.), és ha elmondja, a szülő segít neki a probléma megoldásában. Az indulatnak nagyon gyakran éppen az az oka, hogy a gyerek érzi, hogy baj van, de nincsenek még megfelelő szavai arra, hogy zavaró érzését többé-kevésbé pontos szavakká formálja. Ha Ön sejti, mi váltja ki a gyerek dühreakcióját, már akkor, amikor elkapja a kezét, mondhatja neki: „tudom, hogy most azért vagy mérges, mert….gyere, próbáljuk együtt megoldani a problémát.” Ilyenkor, ahogy a gyerek beszéde, szókincse fejlődik, egyre ritkábban érez belső kényszert indulatának fizikai levezetésére, és egyre gyakrabban válik képessé arra, hogy szavakba öntse problémáját. Így lehetőséget ad a közös megoldásra.

Ezt Dr. R. Jenő honlapjáról másoltam, hátha...

#4.

2014. nov. 27. 15:36
 15/41 anonim ***** válasza:

Húúúú hát nem irigyellek!

Az jutott eszembe ahogy írtad a jellemzőket hogy pont ugyan ilyen viselkedésű gyerekeket mutattak a Szuperdada c. sorozatban. Emlékeim szerint, ott általában volt bünti is, meg hatalmas türelem, illetve együttműködés (!) kellett a szülők részéről. És mintha nagyobb szeretetet mutattak volna a gyerek felé, mármint ez volt a kérés a dada részéről. Érdemes lenne megnézni pár részt, lehet hogy segítene.

2014. nov. 27. 15:37
 16/41 anonim ***** válasza:
48%
Amíg hagyod hisztizni, ez nem fog változni. Nem vagyok a verés híve, de ilyenkor hatásos egy-két Makarenkói pofon!
2014. nov. 27. 15:39
 17/41 A kérdező kommentje:
Higyjétek el már próbáltam a bünti sarkot is. De egész nap ott kellett állnom vele a sarokba mert ugye elszalad. Semmivel nem haladok se főzés se semmi. Munkásember a férjem nem várhatom haza kaja nélkül koszos házba. Én már le is locsoltam a gyereket kínomba egy pohár vízzel. Persze akkor meglepődött, de 30mp múlva ordított tovább. Mivel csípőficamom van fizikailag nem bírom úgy a terhelést de ígyis napi 3-4 órát kinn vagyok vele ennél többet nem bírok. Már ez is sok. Cipelni nem bírom ha rossz babakocsiba teszem az utcán mert 13 kg és bizony pár métert bírok menni vele. Nem Pesten lakunk hanem Szoboszlón itt kellene találni valakit aki segít. Debrecenbe a gyermekpszichológiára is vinni akartam de megmondták ott is hogy 3-18éves korig fogadnak gyerekeket.
2014. nov. 27. 15:48
 18/41 anonim ***** válasza:
Felveszi a szemkontaktust tartósan?
2014. nov. 27. 15:48
 19/41 A kérdező kommentje:
Egyébként már pici babának is extra sírós volt mindíg ilyen problémás volt. De ugyanakkor okos is mert ismeri a színeket, az összes testrészét megmutatja megmondja hogy hívják hány éves.. Csak egyszerűen kezelhetetlen. Bár sokkal többet kéne tudnia mivel szó szerint reggeltől estig (éjfélig) vele foglalkozom..
2014. nov. 27. 15:52
 20/41 A kérdező kommentje:
igen felveszi. De ha leszídom akkor lesüti a fejét és mondja szégyeld magad..
2014. nov. 27. 15:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!