Túl sokat várok el egy ötévestől? Túl szigorú vagyok?
A nővérem kislánya rám van bízva az őszi szünetben. Irreális elvárás egy ötévestől, hogy mosson kezet evés előtt, húzza le a vécét, ne a földön rajzoljon, mert filces legyen a parketta, és esténként lefekvés előtt segítsen elpakolni a játékait?
Ezeket ha nem is tudja magától, de ha mondjuk már háromszor megkértem rá, akkor meg kellene csinálnia?
A párom szerint én túl szigorú vagyok, és nem kellene minden ilyesmiért rászólnom. Én nem akarok szigorú lenni vele, nem akarom cseszegetni a gyereket, de nem úgy tanulja meg hogy nem szabad csámcsogni, hogy mindig rászólok, amikor csinálja? Egy darabig türelmesen, de ha már sokadszorra sem fogad szót, akkor kicsit komolyabb, keményebb hangon (de nem kiabálva), hogy érezze a hangsúlyomból, hogy nem viccelek? Ha nem így kell megtanítani neki bizonyos dolgokat, akkor hogyan?
3as es 5os valaszolo gondolom ugyanaz vagy. Olyan jo neked h ennyire tudod mire erett meg es mire nem. Szerintem meg ne menj emberek koze mert elmebajos vagy. Miert kritizalod es vadolod meg minden hulyeseggel? Marha nagy segitseg vagy mondhatom. Mivel irta is h vigyaz ra csak, es ugye azert az alapok legyenek meg be akarja tartani, es mvel nincs tapasztalata jott tanacsot kerni, normalis, ertehto modon. Miert esel neki es bunkoskodsz? Most sokkal jobb napod lett ettol? Marha kiraly vagy verd vallon magad miatta milyen ugyes voltal. Ne itt eld ki a sok duhot amit otthon nem tudsz.
A kerdesre is h valaszoljak, amit az elso valaszolo irt teljesen tokeletes, probalkozz vele ugy. :-). Sok sikert. Legy ugyes. :-)
Általában ezekért a dolgokért ami írsz egy 5évest bizony százszor meg kell kérni. Pedig tudja ő, hogy ezt kell tenni- pl kézmosás, pakolás, de hidd el, annyira el van varázsolva, hogy nem figyel oda. Én kisfiam 6éves és minden egyes alkalommal ugyanezeket el kell mondanom. Talán már javul a helyzet, de igen- MOndani kell! Persze más, mert én az anyukájuk vagyok, és engem ez nem idegesít, mert tudom milyenek- mert van még két kisebb tesója is, ugyhogy triplán kell mondanom mindent.
De a rajzolásnál pl fektess egy nagy újságot a lap alá, ha lefut a rajzról nem a parketta lesz filces és akkor úgy neked is jó, meg neki is. Ha leül az asztalhoz csak kérdezd meg, hogy megmostad a kezed? Ha mondja, hogy nem, akkor csak mond neki, hogy Te okos kislány vagy, te már tudod, hogy evés előtt meg kell mosni a kezünket. Ne parancsolgass neki, csak hívd fel a figyelmét. A pakolásnál meg mond neki, hogy gyere pakoljunk el! EGyütt persze. Egy 5éves azért még ritkán olyan pedáns, hogy mindent magától megcsinál. Légy türelmes, és lásd meg a jó oldalát is a kislánynak.
Azért ácsi. Ami már elfogadhatatlan viselkedés egy szülővel szemben, valakivel aki csak felvigyázó, normális lehet. Aki szülő, az X év alatt bacta el, X hónap alatt cifrább dolgok lehetnek. Nem biztos hogy alkalmatlan a kérdező, csupán a gyerek nincs még hozzászokva.
Ugye az a csakrzértse, leszärom a fejedet, nem vagy az anyám.
Megmondod neki, hogyha még egyszer a földön rajzol, elveszed tőle és nincs több rajzolás. Utána következetesen tényleg elveszed és elrakod a filctollakat, bármennyire is hisztizik.
Pakolásnál ugyanez, ha nem pakol el, akkor pl. nincs esti mese és következetesen nem olvasol neki semmit alvás előtt.
nekem is 5 éves a fiam és igen, vannak húzós dolgai, és remekül tud süket is lenni :)
viszont tök jól ki lehet használni a pozitív életkori sajátosságaikat és mivel nem te vagy az anyukája, nem neked kell nevelned, ezért azt gondolom, mindkettőtöknek jobb lenne ha ezekkel a trükkökkel élnél és jól éreznétek magatokat.
pl. ebéd előtti kézmosás: -na ki mossa meg előbb a kezét? úgyis én fogok nyerni ha nem sietsz! -erre minden 5 éves ugrik szerintem, hogy első lehessen :)
wc-t ha nem húzza le, kérdezd meg, hogy leellenőrizheted, hogy lehúzta-e, mert szeretnéd megdícsérni, de ha nem biztos benne, nyugodtan húzza le még egyszer.
szintén élettani sajátosságok, hogy imádják a dicséretet :) tuti vissza fog menni "mégegyszer" lehúzni :)
csámcsogás... ha jó a humorod, csámcsogj te is. megdöbben és nem fogja csinálni. de legegyszerűbb, ha tudomást se teszel róla. oviban ezzel szórakoznak, ezért csinálja, mert azt hiszi ami a kis pajtásainak vicces, az nekd is az lesz!
rendrakás, szintén lehet versenyezni, ki fog nyerni, ő pakolja a legot, te a kockákat... :)
amellett, hogy eléred a célod, még jól is fogtok szórakozni :)
Nem vársz el tőle sokat,ezeket már egy 3 évestől is el lehet várni sőt,tudnia kell,valószínűleg anyukája nem éppen tanított neki meg mindent.
Aki meg téged szid azzal ne foglalkozz,Ők azok a szülők akik nem nevelik a gyereket csak eltartják,és akik mondjuk nem szervezik be a gyereket a házimunkába ugye ha nagyobb,mert jaj picikémnek ez nem a dolga,ezek azok akik háztartási robotot játszanak és álszenten gügyögnek a gyerekeiknek határozott szó helyett.
A csámcsogást hagyd figyelmen kívül és abbahagyja,és mindenért szólj neki pl kézmosás wc lehúzás,mivel otthon nincs megszoktatva így muszáj előre szólni.ha 3.szorra sem figyel arra amit mondasz találj ki neki egy büntit pl nem hajlandó az asztalon rajzolni akkor elteszed a ceruzákat és nem fog rajzolni.Azt is beszéld meg vele,hogy most te vigyázol rá,te vagy a pótmama,és ahogy anyára hallgat rád is hallgasson.
Ezeket a dolgot 2-34 évesek is simán megértik,egy 5 éves meg már messze értelmesebb.
Ez aztán értelmes volt..
na most már jobban érzed magad?? Miután leszidtad a kérdezőt és engem is megpróbáltál? Ostoba liba..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!