Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 1,5 éves gyermekem nem akar...

1,5 éves gyermekem nem akar enni. Egyre rosszat, és már nincs ötletem. Csődöt mondtam anyaként?

Figyelt kérdés

Már a hozzátáplálás is döcögősen indult, anno 1 évvel ezelőtt. Aztán voltak időszakok, amikor jól evett, voltak időszakok, amikor rosszabban. Mindig törekedtem arra, hogy meg legyen a rendszeresség, volt reggeli (tápszer) tízórai (gyümölcs) ebéd (főzelék, és husi) uzsi (krémtúró, vagy valami tejtermék) vacsi (a mienkből) és este lefekvés előtt tápi.

Mivel egyre többször fordult elő, hogy nyálkásodott az ebéddel, ezért szépen elhagytuk a tízórait, mondván biztos nem éhes. Ez sem bizonyult megoldásnak. Előrébb hoztam az ebédet, hátha fáradt. Ez sem segített.

Mikor már sírtam én is evés közben, akkor próbáltam, hogy tévé nézés közben adok neki enni. Így néha-néha sikerül, de van, hogy így sem. Vagy elfordítja a fejét a kanál érkezésekor, vagy beveszi a falatot, és kidugja a nyelvével.

Sírógörcsöm van!!!

Tudom, elronthattam azzal, hogy mindig volt ABC variáns. De könyörgöm, nyilván az a cél, hogy egyen a gyermekem, és ne hagyjam éhezni.

Néhány napja nincs több lehetőség. Amit kap, azt eszik. Ma is sírt ebéd közben, és mondogatta: "husi, husi" mert ugye a rántott hús a kedvenc. DE nem ehet minden nap rántott húst. A levesből kiszedegeti a borsót. Minden nap borsót és rántott húst enne. Persze, gondolom 2-3 nap után ezt is megunná.

Tegnap össz-vissz evett 2 db virslit, egy fél csirkecombot, 2 kanál céklapürét (mese közben!!!!) és 400 db tápszert. Na meg egy liter vizet kb., mert az megy ezerrel.

Kap Vitacolan szirupot, hátha az segít. Belenyugodni nem akarok, hogy "á, neki csak ennyi az ételigénye" . Olyan nincs!!! Enni kell!! Zöldséget és gyümölcsöt is. Ja, gyümiből a banán és néha-néha az alma megy, a többit ugyanúgy kitolja a nyelvével.

Kérlek, valaki adjon valami hasznos tanácsot!!!!!!

Most 10.5 kg, és kb. 85 cm. Vidám, csodacuki baba.

2014. júl. 11. 13:36
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Még annyit írnék, hogy kint van 16 foga. Lehet, hogy fogzik is, de nem hinném, hogy az áll a háttérben.
2014. júl. 11. 13:43
 2/14 anonim ***** válasza:

Elvileg tudod Te is, hogy hogy lenne jó, de mégsem csinálod, mert aggódsz, hogy "el fog fogyni a gyereked".

Pedig fontos hogy elhidd, az egészséges gyerek nem "éhezteti magát".

Én visszatérnék a rendszeres napi 5x-i étkezésre. Kell a tízórai is, hiszen még kicsi, iskolás korban is kell és felnőttnek is kéne tulajdonképpen.

Viszont tízóraira inkább gyümölcsöt adnék, az fokozza az étvágyat ebédre.

Főzd meg az ennivalót és üljetek le enni együtt a kisfiaddal. És semmi TV-zés vagy más "elterelő hadművelet" nem szükséges. Az evés az evésről szóljon, ne másról.

Szépen megtanulja majd.

Ha nem eszik ebédre, akkor azért cselezhetsz, hogy előbbre hozod neki az uzsonnát picivel, és valami kiadósabbat adsz, pl. körözöttes kenyér.

2014. júl. 11. 13:46
 3/14 A kérdező kommentje:

Sajnos a kenyeret sem eszi meg itthon.

A boltban, ha veszek péksüteményt, akkor már ott kérne belőle. Volt, hogy addig sírt, amíg nem adtam neki oda. Mire a pénztárhoz értünk megevett egy 3/4 kiflit. Itthon pedig nem.

A játszótéren a gyerekek között megeszi az almát, itthon nem.

Januártól lesz bölcsis, attól várok megoldást. Addig meg idegronccsá megyek. :(

Mind szép és jó, ahogy írod Kedves Első, de nálunk ez valamiért nem működik. Mindig együtt ülünk le az asztalhoz, de aztán csak sírás van belőle.

2014. júl. 11. 13:55
 4/14 anonim ***** válasza:

első vagyok, még két dolog jutott eszembe:

mindegyik gyerekemnél megfigyelhető ez, hogy időszakosan hullámzik a hosszanti növekedés és a zsírhalmozás (hízás), és amikor zsírt halmoznak, akkor sokat esznek, és utána van egy időszak, amikor csak turkálnak.

Egyik gyerekem kifejezetten vékony, de mégsem aggódom, mert látom azt, hogy az egészséges ösztön jól működik.

Amit tehetsz, hogy megpróbálod az ételeket feldobni. Most rengeteg a gyümölcs, készíts belőle jégkrémet és add azt tízóraira.

Pl. IKEÁ-ban de máshol is lehet kapni a jégkrémtartó műanyagot.

Leturmixolod a gyümölcsöt (pl. banán-barack-alma), keversz hozzá egy pici mézet és mehet a fagyasztóba. Nem nagy kaland.

2014. júl. 11. 13:55
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszi a tippet. Még az jutott eszembe, ami talán működni látszik, hogy együtt főzünk. Ha odaültetem a pultra, akkor kis érdeklődést mutat az ételek iránt. Abban bízom, hogy hosszú távon kedvet kap az ételekhez.
2014. júl. 11. 13:58
 6/14 anonim ***** válasza:

első vagyok, még egy dolog:

a gyerek rendkívül érzékenyen átveszi a szülő (anya) lelkiállapotát. Ha érzi rajtad, hogy jön az evési idő, és Te azon stresszelsz, hogy "na vajon hány kanállal fog lecsúszni", akkor ezt megérzi, és már nincs kedve az egészhez. Ezért van, hogy a boltban megeszi az adagját, mert ott ugye nincs evési idő, tehát nincs stressz sem. 3/4 kifli meg épp megfelelő adag egy másfél évesnek.

Valahogy agyban kellene elengedned ezt, s hinni benne, hogy menni fog a dolog.

Persze érdemes kísérletezni, és olyat adni neki, amit szeret.

Egyik gyerekemnél reggelire a kukorica kása lekvárral volt a befutó, majd 2-3 évs koráig minden reggel azt ette, csak mindig mást kevertem bele.

És az is jó, mert szénhidrát ugyanúgy mint a kenyér.

Vacsira meg lehet tésztát enni.

Csak lazán és ügyesen próbálkozz, bízz a kisfiadban és magadban is, nem vagy ügyetlen anyuka, csak ez most egy olyan kihívás, amit még félig meg kell oldani, de menni fog!

első

2014. júl. 11. 14:00
 7/14 A kérdező kommentje:

Abszolút igazad van, ezt már én is megállapítottam. :) Amikor jön az evés idő, akkor már szorongok. Hiába próbáltam másképp állni hozzá valahogy nem megy. :( Annyira jót akarok neki, és annyira jól akarom csinálni, hogy már belebolondulok. :(

Az evésen kívül szinte minden tökéletes. Rengeteg szóból áll a szókincse, mindent kifejez, mond, csinál. Jól alszik, csak ez a fránya evés a gond.

Igyekszem ezen változtatni, hisz nagyon szeretem Őt és, ha én feszült vagyok, akkor az a Ő kárára válik.

2014. júl. 11. 14:07
 8/14 anonim ***** válasza:

Akkor pedig nincs más hátra mint előre. :)

Tudatosítsd magadban, hogy "ENNI FOG HA ÉHES", emellett próbálj változatosan egészséges ételeket készíteni (ebbe bele férnek édes dolgok is, de főleg gyümölcsösek), és élvezettel egyél Te magad az asztalnál, meg a párod, vagy hívhattok vendégeket is, és akkor talán a vendégekre fogsz koncentrálni nem a kisfiadra, és minél nagyobb az asztaltársaság, annál jobb.

Nálam annyi az össz szabály, hogy ha elmennek az asztaltól, akkor befejezték az evést, és ezt tudják is. :)

Kitartás, és változni fog ez, hidd el!

2014. júl. 11. 14:14
 9/14 anonim ***** válasza:
Barcsak az en lanyom is ennyit evett volna masfel evesen, kedves kerdezo
2014. júl. 11. 14:46
 10/14 anonim ***** válasza:
Nálunk ugyanez volt a helyzet,semmi nem használt.Azóta javult a dolog,mióta csanába jár.
2014. júl. 11. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!