Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tud már 5 éves kisgyereketek?

Mit tud már 5 éves kisgyereketek?

Figyelt kérdés
Mivel szert játszani, mi érdekli, és mennyi időt van el egyedül,mit tud már egyedül csinálni, öltözködés, fogmosás és még?

2014. júl. 3. 08:26
 1/8 anonim ***** válasza:
5,5 éves kisfiam van. Egyedül öltözik, mindent felvesz egyedül és le is tudja.A begombolás a cipzár felhúzása is alakul. A sínbe segíteni kel neki betenni, utána fel tudja húzni.Lehúzni letudja, és a gombot is kigombolja. Fogát egyedül mossa, de azért még át szoktam sikálni én is. Fürdetni még én fürdetem, nem fürdik még egyedül. A természet, állat világ nagyon érdekli, na meg a meséket szereti nagyon. Most lego őrület van, órákat elvagyunk vele. Egyedül elvan 2-3 órát is, ez mindég is így volt. Persze ott vagyok mellette, de nagyon jót játszik egyedül. Közben én netezek, vagy tv-zek. Ha kéri, hogy játszunk együtt, akkor megyek. De délelőtt szinte egyedül játszik, mert ugye főzök, takarítok stb. Vagy a szobába van, vagy kipakol a konyha pultra hozzám.
2014. júl. 3. 08:41
 2/8 anonim ***** válasza:

Szeptemberben lesz 5 éves a fiam.

Öltözés, vetkőzés egyedül megy (gomb-cipzár nem akadály). Fürdés, hajmosás, fogmosás szintén egyedül (elektromos fogkeféje van, alapos vele, nem sikálom át).

Legó, autózás, kirakózás, focizás, bicajozás a sláger, sokáig elvan egyedül is, bár még sosem mértem az időt, hogy meddig.

Házimunkába sokat segít, neki játék, nekem meg segítség (pl. a nokedlit csak ő csinálja, nekem csak ki kell főzni). Port törölni imád, a kertet csak ő locsolhatja (ott vagyunk vele, de nem segíthetünk). Teregetés is mindig az ő dolga.

Próbálkozik kenyér/kifli/zsömle kenésével, vajjal még nem megy igazán, de pl. a tubusos kenőmájassal, mézzel, lekvárral ügyesen boldogul. Mikróba melegít magának ennivalót, kakaót csinál magának, pohárba tölt üvegből, tejes dobozból.

Leír pár betűt-számot, 2-3 szót. Tudja az összes betűt (gyerek első laptopomról), de leírni még nem tudja (ő kéri, hogy írjam le neki ezt vagy azt a betűt, de ha neki nem úgy sikerül, akkor feladja, de én nem erőltetem, csak érdekli).

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

2014. júl. 3. 10:10
 3/8 anonim ***** válasza:

télen lesz 5 éves.

nagyon sok mindent tud egyedül csinálni, eddig önálló is volt, de 2 hete rájött a "gyorsan" mindent korszak.

megint én fürdetem, már a fogát is én mosom, mert szerinte úgy gyorsabban végez ezekkel. reggel öltöztetem mint egy csecsemőt :D egyébként tud öltözni, vetkőzni, már a gomb meg a cipzár is megy, de 2 hete nem akar, mert szerinte lassú :)

cipőfűző kötést tanuljuk, de a csomó még nem igazán megy, párszor sikerült de csak úgy, ha közben én is csinálom, lemásolja.

konyhában ügyes, egyedül tölt innivalót, ha végzett a vacsival elpakol maga után, mosogatni is szeret, de csak a műanyag tálakat engedem. szendvicset elkészít magának, késsel nagyon ügyesen vág, azt is nemrég tanultuk meg, most már a husokat is szeleti díszkéssel.

nagyon szeret vágni, rajzol valamit, kivágja (ezzel 20 percig is elvan mert próbálja tökéletesen kivágni), majd felragasztja :)

szeret olyanokat csinálni ami pici, aprólékos munka, pl. kis lego, vágás, ragasztás, gyurmázás, gyöngyfűzés és imád varrni :)

kint meg a nagymozgásokat részesíti előnyben, foci, bicikli, úszás, roller és nem lehet leszedni a hintáról :)

a számok bűvöletében van, nagyon ráérzett, nem csak összead meg kivon hanem oszt és szoroz, elképesztően rálát a matek műveletekre. fel is ismeri a számokat.

írni is szeret, sok betűt le tud írni, fel ismeri őket, próbálja összekapcsolni, de ebben nem segítek neki, nagyon nem szeretném ha megtanulna írni, próbálom elterelni a figyelmét ;)

nagyon sok időt elvan magában, ovi után nem is nagyon igényli már a közös játszást, este szoktunk fél-egy órát játszani együtt, meg fél órát mesélek neki, a többi időt magában tölti (2-3 óra ha rossz idő van), beül a szobájába és molyol :) persze ott vagyok, ránézek, beszélgetünk közben, de nem kér meg, hogy üljek le mellé legozni. tegnap beszálltam, de rám szólt, hogy nem jól csinálom, inkább csak nézzem őt :D

2014. júl. 3. 12:00
 4/8 A kérdező kommentje:

óóóóóóóóóóóó jézusom ennyi mindent tudnak az 5 év közeli gyerekek!!!!!

Az én gyermekem nem tud semmit!!!!

5 éves lesz most július végén.

Nem én nevelem hanem a másik szülő, de amikor itt van minden alkalommal akkor még a wc-re is ki kell kísérnem, öltöztetnem kell, fogát mosni, inni nem tud tölteni magának,be kell vinni utána a szobájába, nem szeret nem tud rajzolni, még itt firkálni sem akar pedig van ceruza, toll.

Amikor játszó téren vagyunk a többi gyereket utánozza,idegeneket ha ők csúszkálnak ő is ugyanaszt teszi.

Akaratos, ő akar lenni a főnök mindenki neki fogadjon szót.

Nem akar enni mikor a többiek, csak a cukorka a csoki, az édesség az édes ételek, palacsinta stb, és mivel nem akarom hogy soványan vigyem vissza így teljesítem édesség ohaját.

Számítógépezni akar amikor nállam van, de neki mindig az kell a 2 számítógép közül amelyik foglalt.

Egyébként nagyon kényes, és hisztis, szokta magát dobálni a szőnyegen és fetreng ordít órákig míg el nem éri amat akar.

Vagy mama vagy valaki ül előtte.

De csak addig míg el nem zavarja onnan az illetőt 3 percig nézi aztán megy tovább, de amint meglátja hogy valaki leült elé megint zavar el onnan mindenkit.

Szerintetek ott is ilyen vagy csak nállam?

Annyiból jó hogy ruházatban nem válogat hogy mit adok rá, nem veszi le, nem válogat.

Szeret mesét nézni!

Ő szereti kiválasztani hogy melyik jó neki.

Miért ilyen ?

Ha legközelebb jön hogy álljak hozzá?

2014. júl. 3. 13:03
 5/8 anonim ***** válasza:

Valószínű szörnyen el lett kényeztetve es/vagy nem foglalkoznak vele túl sokat, csak a tv/számítógép elott ül. Az hogy nálad nem önálló az nem baj, attól még lehet hogy az, csak más környezetben máshogy viselkedik. A játszon sem akkora baj hogy nézi a többieket, lehet hogy nehezen nyílik meg, ha nincsenek ott a barátai.

Édességet nem kene neki adni rendes étel helyett. Vagy az van hogy nem kapja meg otthon, ezert kéri tőled, vagy otthon is meg van neki engedve.

Túl sokat nem tehetsz, mert nem te neveled, esetleg leulhetsz vele játszani érdekes játékokat, társasozni, szerepjátékokat. Rajzolásnal is te rajzolj neki es utánozza le, egyedül úgyis unalmas, ha még nem tud semmit rajzolni. Vond bele a főzésbe, segedkezzen. Mindezt akkor ha úgy látod érdekli, de az ilyen korú gyerekeket legtöbbször érdekli minden új dolog, főleg ami felnőttes. Olyan helyekre vidd, olyat csináljátok ami felkelti az érdeklődését, valószínű sok ilyen akad még, ami nemcsak játszótér, tv es számitógépes játék.

2014. júl. 4. 10:12
 6/8 anonim ***** válasza:
Amúgy te az apa vagy vagy az anya?
2014. júl. 4. 10:16
 7/8 A kérdező kommentje:
Anya! Ne ítéljetek el!
2014. júl. 4. 10:22
 8/8 anonim ***** válasza:
A mienk decemberbe lesz 5, amit tud: ir,olvas,zongoran eljatszik 1-2 dalt,szamol ( + - ), angol perfect ( usaba elunk) magyart tori de ert mindent,spanyol alap.amit nem tud(vagy lusta) egyedul oltozkodni,wcre kiserni kell ,furdeni,uszni,valogatos a kajaba. Most ennyi jut eszembe.
2014. júl. 4. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!