4 éves gyereketek hányig tud elszámolni?

mint egy vers? 100 fölött, nem ezzel múlatja az időt, nem tudom meddig tudná elmondani...
számfogalma 100ig van, összead és kivon, 20 alatt meg szoroz és oszt is. nagyon imádja a számokat :)

Kisfiam a hónap végén lesz 4 éves.
Kb. húszig tud számolni- a tizen---ben néha téveszt, felcserél, 10ig mindig hibátlan. Mindezt két nyelven (vegyes család vagyunk)
Számfogalma kb. 6ig van (tehát mennyi az 5, meg tudja mutatni, tudja, hogy nagyobb, mint pl. a 3 stb.)
Szorozni, osztani, hatványozni nem tud, a differenciálszámítás alapjaiba sem vezettem még be :).
A plusz-mínusz fogalmakat egy társasjáték kapcsán kezdi ismergetni és nem, nem vagyok kétségbeesve, hogy nem fújja a számokat oda-vissza százig :)
Egészséges, normális kisfiú.
Azért azért zárójelben megjegyezném, hogy az iskolaérettség (!) feltétele a számfogalom 6-ig.
Szép napot.

Persze hogy jól van igy, valakit ez érdekel, valakit az.
A fiam szereti a számokat, fogalmam sincs meddig tudna elszámolni, nem szokott sorban számolni, max. 100-ig.
Újságból el tudja olvasni 1000-ig hibátlanul, hogy mi mennyibe kerül (pl. 489,-), tudja, hogy a minusz számok nullánál kisebbek, összeadni-kivonni inkább 10 alatt tud csak.
A naptár az, amiben a legjobb, tudja, melyik év, hónap, nap van, milyen nap, az hétköznap vagy hétvége, milyen nap lesz holnap, holnapután stb. Kinek mikor van a születésnapja, melyik évszakhoz melyik hónapok tartoznak, mikor volt a mamáknál, mikor jött a keresztapja (ezzel most nagyon megdöbbentett, hogy emlékszik, április 29-én. Visszakerestem a naptárban és tényleg...)
Viszont nem tud rajzolni, max. % jelet vagy x-et. És nem is akar semmit rajzolni, most a színezésre próbálom rávenni.
Mozgásában is ügyetlen, jártunk TSMT tornára is.
Minden gyerek másban jó :)

Nekem a lányom 3,5 éves.
Ö versként ha kell tuti elkántlná millióig is. De felesleges, megunja, nem szoktunk hosszan számolni, max kb 20 -ig.
Számfogalma neki is kb 5-ig van, max a 10-ig a kezei miatt.
5-ig átlátja a mennyiséget, és tudja, hogy 2 vagy 5 van ott. Ha leteszek ele 20 dologt, és megkérdezem mennyi van ott, már nem tudja, max megszámolja, de nem látná át, és szerintem ha megszámolja sem lenne tisztában hogy az 20 darab, mit is jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!