Közel 3 évesen elég elkezdeni a szocializációt a kortársakhoz?
Bizonyos okok miatt a lányom 2 éves és 10 hónapos lesz amikortól rendszeresen tudjuk vinni játszótérre, közösségbe és az óvodát is ekkortájt fogja elkezdeni.
Persze most is jön velem a boltba, postára, lát embereket, de a saját korosztályával nem találkozik, max., ha nagy ritkán, 1-2 hetente pár percre összetalálkozunk más kisgyerekkel véletlenül.
Nyitott, könnyen barátkozó természetű, bár még 2 éves sincs.
Azok tapasztalata érdekelne, akik bármilyen oknál fogva nem hordták gyerekközösségbe a gyermeküket óvodáskorig, szenvedtek-e valami hátrányt a szocializáció terén a későbbiekben, egész felnőttkorig?
Szia!
Nem,nem szenvedtünk sőt...meglepően könnyen beilleszkedett,jól kijön a gyerekekkel,viszont megmaradt az a tulajdonsága,hogy gyerekek nélkül is jól el van.Amit én egyáltalán nem is bánok.
Velem ezt csinálták. Felnőttekkel semmi gondom nem volt, korosztályban nem igazán találtam a helyemet. Állandó céltábla voltam, tényleges barátságot nehezen alakítottam ki - gyakorlatilag folyamatosan lemaradásban voltam az aktuális életkoromhoz képest.
Elég kemény melóval, tinédzserkor végén, önfejlesztő irodalomból tanultam meg azt, amit 3 éves korom előtt a játszótéren is megtehettem volna...
A szüleim nagyon jó szülők voltak, de ezt az egyet rettentően elrontották.
"meglepően könnyen beilleszkedett,jól kijön a gyerekekkel,viszont megmaradt az a tulajdonsága,hogy gyerekek nélkül is jól el van."
Igen, kívülről rólam is ez volt a vélemény. Nem voltam teljesen kuka, de a mélyebb dinamikákat nem láttam, nem értettem - ezen csúsztak el szituációk. Persze ezt még 10 év alatti gyerek nem tudja kereken megfogalmazni vagy átlátni. Csak annyit éreztem, hogy a többiek bandáznak, én meg valahogy állandóan kívülálló vagyok, hiába vagyok kedves.
GYakorlatilag az asszertivitással összefüggő készségek fejlődtek túl lassan nálam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!