Adjatok tanácsot légy szíves a 2 évesemhez. Hogyan csináljam jobban?
Totál belefáradtam. Az egész napunk nem áll másból, mint egész napos fegyelmezésből, zsarolásból, fenyegetésből.
"Ha nem csinálod ezt-azt, akkor elrakom az autókat" "Ha ezt vagy azt csinálod, azonnal megyünk haza/lejössz a mászókáról/stb..."
Értem én, hogy dackorszak, meg határok feszegetése, de komolyan a szívem szakad meg (amikor épp nem a dühömet nyelem vissza), hogy tényleg egész nap ez megy.
Teljesen kifordult magából, dobál, semmiben nem fogad szót.
Most született a kistesó, persze ez is rátett egy óriási lapáttal, de akkor is...
ha pozitívan próbálom terelni "gyere ebédelünk, és utána nagyot tudunk autózni" tojik rám. Marad az "elrakom az autóidat, ha nem jössz ebédelni/kezet mosni" bármi...
Mindenért megy a hiszti: öltözés, pelenkázás, elindulás, megállás, akármi :(
Annyira elkeserítő, mert egy tök értelmes gyerek amúgy, fél éve összetett mondatokban beszél, szóval elméletben mindent meg lehetne vele beszélni, csak éppen zsigerből mindenre ellenkezik... :(
Az autóelrakás már elég súlyos fenyegetés (mert nagy autóbolond), és igen volt már, hogy elraktam...nem egyszer. Akkor még segített is elrakni. Egész délelőtt autómentes nap, délutáni alvás után kapta vissza. Akkor egyenként minden autóról megkérdezte, hogy játszhatok vele?
Szóval sokszor úgy megy nálunk, ha nem csinál valamit, amit kéne (vagy olyat csinál, amit nem kéne) és hiába kérem nem fogad szót, hogy megkérdezem: "szeretnél még ma autózni?" erre a válasz igen, mire én "akkor csináld ezt/ne csináld azt"
Ez a baromi fárasztó, hogy csak így lehet bármit is elérni nála :(
Csak egy tipp: a gyereknek a "ha" annyit jelent, hogy "még egyszer meg lehet tenni", hiába használod tiltásként.
Ha kezet kell mosni, akkor ne fenyegesd, hanem fogd meg a kezét és vezesd a fürdöszobába - nem vitatkozni kell vele, hanem elvárni bizonyos dolgokat.
A következetesség tényleg fontos, és hogy értse, miért kell: magyarázd el neki. És ne tiltásnak élje meg, hanem lehetőségnek, játéknak. És ne csak mondd, hanem csináld is: megyünk kezet mosni - és közben viszed, próbálj ki másféle szappant, folyékonyat vagy állatosat, tedd máshová a törölközőt, stb, tedd érdekessé a feladatokat. Egy pszichológus saját példája: azt mondta a gyerekének: a mi családunkban az a szabály, hogy...
A 4 perc büntiszék szerintem azért rossz, mert egy 4 éves még nem érzi az időt.
Hagyd.Öltözésnélbeszéld meg vele,hogy mit szeretne felvenni. Közösen döntsetek.
Pelenkázásnál mondd neki,ogy ha nem engedi most akkor nem veszed ki egész nap.Kinek lesz rosszab neki vagy neked?Hidd el kérni fogja,hogy kivedd.
Legyél türelmes,és kompromisszum képes ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!