Te magad milyen ifjúsági regényt olvastál gyerekkorodban? Mi az, amit mindenképp ajánlanál a saját gyerekednek?
Alsóban: Cilike-könyvek, Bezzeg az én időmben, Zsuzsi vakációja, A két Lotti, Váratlan utazás, A repülő osztály.
Felsőben: Apollónia kisasszony vendégei, Abigél, Mondják meg Zsófikának, Vilma doktorasszony, Tamás bátya kunyhója.
Nagyon sokat olvastam egyébként, de ezek voltak azok, amiket nagyon szerettem, többször elolvastam. A többségük egyébként még anyum csíkos-pöttyös könyvei körül való volt.
Verne:Két évi vakáció, legalább 10x olvastam.
Pöttyös könyvek, (Bezzeg az én időmben, Utolsó padban, Rendhagyó emlékkönyv, Anni és a film, Jeripusz, Szalmaláng,)
CSukás István: Csicsóka és a Moszkítók, Abigél, Rejtő Jenő, Pál utcai fiúk, Tüskevár, Két Lotti, A repülő osztály, Emil és a detektívek, Az élet játéka,
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Azt már meg nem tudom mondani, hogy melyiket olvastam gyerekkoromban, és melyiket később, mert én most, felnőttként is szeretem az ifjúsági regényeket, vagyis inkább nem teszek különbséget "felnőtt" regény és "ifjúsági" regény között, ha magamnak keresek olvasnivalót.
Amiket nagyon szerettem/szeretek:
Szabó Magda: Születésnap
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Szabó Magda: Abigél
Janikovszky Éva gyerekkönyvei (kisgyerekként az összeset kiolvastam, felnőttként meg imádom az ovis fiamnak olvasni őket) plusz tőle még ami tényleg regény:
Janikovszky Éva: Aranyeső
Janikovszky Éva: Szalmaláng
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Mezey Katalin: Lyukak az osztálykönyvben
A. A. Milne: Micsoda négy nap!
F. H. Burnett: A kis lord
F. H. Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
F. H. Burnett: A titkos kert
Sheila Hocken: Emma meg én (mondjuk ez nem tudom, mennyire ifjúsági, de erre konkrétan emlékszem, hogy olyan 12-13 évesen olvastam, és nagyon tetszett)
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket (és a sorozat többi része)
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bálint Ágnes: Hajónapló
Fekete Gyula: Kincskereső pipitér
Nagy Katalin: Intőkönyvem története
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Fehér Klára: Mi, szemüvegesek (na ezt tuti nem gyerekként olvastam, mert két napja fejeztem be, mondjuk elég rövidke, de aranyos történet)
Roald Dahl: Danny, a szupersrác
Karl May: Winnetou
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Erich Kästner: A két Lotti
Na, hát most ezek jutottak az eszembe, de biztos vagyok benne, hogy ennél még sokkal többet is tudok majd ajánlani a fiamnak :) Mondjuk tény, hogy ezeknek nagy része inkább lányoknak/lányokról szól, de ez nem jelenti azt, hogy egy fiúnak ne lehetnének szórakoztatóak, épp úgy, ahogy nekem is szórakoztató volt a Winnetou annak idején (meg még most is az).
Nagyon jó ötleteket kaptam, köszönöm mindenkinek :)
További ajánlásoknak is örülök!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!