Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért fest feketével a kislány...

Miért fest feketével a kislányom? Van okom aggódni?

Figyelt kérdés
Anyukám vette észre, úgy egy hónappal ezelőtt, hogy a 3 éves lányom a vízfestékkel csak feketére fest. Fekete a nap, a csillagok, a felhő, minden. És ezt sorozatosan a kifestőre. Először akkor festett így, amikor szóba került a nagypapám, aki már nincs velünk, és erről beszéltünk anyuval. Azóta többször is vigyázott rá, és nem lehetett meggyőzni arról, hogy a napocska sárga! És ha belegondolok, ha a kezébe adom a zsírkrétákat abból is kiválasztja az egyetlen feketét. Mostanában sokat betegeskedett, egyik vírusból a másikba esett, a bölcsiből is hiányzott. Mitől lehet ez? Gyász? Vagy egyszerűen csak nem érezte jól magát a köhögés miatt? Volt valakinek hasonló?
2014. jan. 19. 21:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
0%

Nekem nem volt hasonló a lányaimmal, de mindenképpen figyelni való jel.

Szerintem simán lehet gyász. Az egyértelmű, hogy a hangulatát fejezi ki, mivel ő még mással nem tudja igazán. Szerintem most még nem probléma, de ha ez tovább megmarad, vagy már esetleg az óvodában is szólnak érte, mert más színt nem akar használni, akkor menjetek és kérjetek segítséget.

sok sikert és türelmet!

2014. jan. 19. 21:24
 2/14 anonim ***** válasza:
97%
Én nem gondolom, hogy ennyire ösztönös lenne az, hogy a gyász színe a fekete. Lehet grafikus lesz, vagy tetszik neki a kontraszt, vagy így könnyebben javít, akármi. A színlátása amúgy rendben van? Mindenesetre érdekes! Ha családi viszonyok, érzelmi dolgok érdekelnek, kérd meg, hogy rajzolja le a családotokat (nagypapával együtt). Meg tudod nézni, hogyan ábrázolja őt, ill. saját magát a képen.
2014. jan. 19. 21:25
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer olvastam egy cikket a gyermekrajzok elemzéséről. Semmi rosszat nem jelent, ha a gyerek a fekete színt részesíti előnyben. Nem kell belemagyarázni semmi félelmetes dolgot. A mérvadó mindig a rajz témája. É még az sem biztos, hogy egy csontváz, vagy egyéb félelmetes dolog rosszat jelent. Ezt csak egy szakértő tudja megállapítani. A lényeg a téma. Mert rózsaszínnel is rajzolhat olyat, amiből egy hozzá értő azt vonja le, hogy a gyerekkel valami nincs rendben.

A kisfiam is sokszor fest, rajzol feketével.

2014. jan. 19. 21:29
 4/14 A kérdező kommentje:
Előtte használt színeket mindig, és mindennek volt színe. Ezt úgy dec. közepe óta csinálja. A gyászt még nem érezheti, de az én hangulatomat amit belőlem kiváltott a papám említése, azt igen. Még épp, hogy elmúlt 3, családot még nem rajzol, emberrajza is kezdetleges még. A fóka jobban sikerült neki a múltkor. Figyelni fogom. Én arra gondolok, hogy egyszerűen csak még nem volt jól akkor. De lehet, hogy tudatos nála, mert ma rákérdeztem, hogy miért. Először kitért a válasz alól, utána meg azt mondta, hogy most nem akarom elmondani..
2014. jan. 19. 21:29
 5/14 A kérdező kommentje:
A színlátásával semmi gond nincs, évek óta ismeri, és használja a színeket.
2014. jan. 19. 21:30
 6/14 anonim ***** válasza:
Lehet a kontraszt tetszik neki. Szerintem ne aggódj.
2014. jan. 19. 21:34
 7/14 anonim ***** válasza:
Egyszer beszélgettem gyerekpszichológussal a gyerekrajzokról (az én lányom már 4 éves, és még csak firkál). Ő mondta, hogy általában a piros a düh, a fekete a gyász, ezeket sokszor használják a gyerekek például ha kistestvér születik. Ez nem azt jelenti, hogy baj van vele, sőt, ő így tudja feldolgozni a problémákat, hogy kijátsza vagy kirajzolja magából. Kérdezgetheted, hogy mit rajzolt, vagy miért olyannak rajzolta, inkább nem direktben, hogy "miért csak feketével rajzoltál?" hanem hogy "miért ilyen a napocska?", és azt sem kell erőltetni.
2014. jan. 19. 21:41
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem régen nézegettem én és az ovis csoporttársaim rajzait. Volt ott mindenféle színösszeállítás és rengeteg volt a fekete. Ennyi idős gyerek még csak szórakozásból festeget meg rajzolgat, nem azért, hogy a valóságot reprezentálja, meg hogy az érzelmeit kifejezze. Ennyi idős korban rajzról egyedül arra lehet következtetni, hogy autista a gyerek, de az autista gyerekek pont, hogy túl szépen rajzolnak ennyi idősen.

Kiskoromban folyton háborúkat rajzoltam és azt sem azért, mert elvetemült tömeggyilkos gondolataim voltak, hanem mert a Kelly Hősei volt a kedvenc gyermekkori filmem, meg folyton indiános háborús filmeket néztem.

2014. jan. 19. 21:42
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Tetszik neki a határozott nyomhagyása.. most meg már csakazértis, mert sokat problémáztatok előtte erről..

de hat éves korig a fekete színt egyszerűen ki lehet hagyni. A környezetéből, ruháiból, a festékekből, a ceruzákból is. Nagyon kicsi, nem kell beleszólni a rajzaiba hogy a "napocska sárga", úgy jó, ahogy ő akarja. 6 éves korig a legjobb a tégla formájú méhviasz kréta - azt nem lehet rosszul fogni és nagyon szépen lehet vele dolgozni. Katica bolt árulja, Bp,Király u. 6-8 szín elég, kitart az iskoláig:

[link]

2014. jan. 19. 21:45
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, nagyon hasznos volt tényleg! Azért majd kérdezem tőle, és figyelem miket alkot.
2014. jan. 19. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!