Milyen játékkal/könyvvel/letölthető bárakármivel tudnék segíteni a kisfiamnak az olvasásban?
Kisfiam rettentően nehezen olvas.Matekból nagyon ügyes, rendre 100%-os teszteket ír (elsős), viszont a magyart (írás, olvasás) utálja, nagyon nehezen megy neki.
Pl leírok egy szót: alma.Gyönyörűen kibetűzi, h a-l-m-a, de csak betűnként, egyszerűen képtelen rá, hogy szünet nélkül egybeolvassa.Van, hogy kimondja az összes betűt gondolkozás nélkül, de mikor mondom, h nagyon jó csak ne hagyjon a betűk közt szünetet, olvassa össze, teljesen mást mond.Látszik,h teljesen belezavarodik bárhogy próbálom.Pl: t-á-l Nagyon jó, olvasd össze akkor mi van ide írva? ööö óra? Szóval úgy érzem becsődöltem, pedig igyekszek sokat gyakorolni vele.Mit tudnátok ajánlani ennek fejlesztésére?Bármi érdekel.
Szerintem ne erőltesd, így meg fogja utálni.
Még csak december van, miért kéne tudnia összeolvasni?
Erőltetni nem muszáj, de ugye szeretnél neki segíteni.
Én a LOGICO PICCOLO rendszert ajánlom, a Tessloff-Babilon kiadó honlapján meg tudod nézni (itt a legolcsóbban netes kedvezménnyel meg is lehet rendelni).
Illetve a LÜK MINI-t, a honlapjuk a DINASZTIA KIADónál van.
Vannak ezekben anyanyelvi gyakorlók, szótagoló-szótagolló- ezek most csak hirteken jutottak eszembe.
Talán egy próbát megért, játékos, direkt az ő életkorukra fejlesztve.
Sok sikert.
Szia!
Nekem is elsős most a fiam. Matekból ő is nagyon jó. A magyar nehezebb neki, meg bal kezes is. Nálunk az volt a probléma, hogy sok dologra koncentrált egyszerre, elkalandozott olvasás közben, volt olyan, hogy megjegyezte, mi volt az, amit órán olvastak. Sajnos túl gyors tempóban haladnak a suliban, ez megterhelő nekik. Én mindig írok neki szavakat, mondatokat. Ha elkezd találgatni, akkor megkérdezem tőle, hogy hol lát egyáltalán benne olyan betűt?
Szerintem játékkal már nem kell tanítani őket, mert ez már nem ovi. Mennyi gondja van a koncentrálással? Sajnos itt tényleg csak a gyakorlás segít szerintem. Kérhetsz a tanárnőtől is segítséget, hogy tanítanak a suliban, és azzal a rendszerrel segíteni a fiadat.
Remélem sikerült valamit segítenem. Sok sikert a tanuláshoz!
Az összeolvasás ezen a módon még nagyon nehéz, ne erőltesd.
Írj neki analóg szótagsorokat (am, em, im, um.....), nagy betűkkel egymás alá, vagy a betűkészletből is kirakhattok ilyet. Elég a magánhangzókat egymás alá rakni, és egy mássalhangzót föl-le tologatni mellette. Eleinte együtt is "olvashatjátok" a te hangod segít áthidalni a hangkapcsolás nehézségeit, és előbb utóbb egyedül is menni fog. Minden tanult betűvel be kell gyakorolni az összes lehetséges kétbetűs szótagot, először magánhangzó-mássalhangzó sorrendben, utána pedig fordítva (ma, me....) Ne lepődj meg, ha ez megint nehézséget jelent, sokaknál így van. Rajzoljatok egy szívet a lap bal szélére, hogy mindig onnan kezdje az olvasást. Ezután jöhetnek a három betűs szótagok. Először az ala, ele.... aztán lal, lel stb típusúak, és utoljára a három különböző betű összeolvasása.
A szótagok olvasásakor a mechanikus végigmondás után újra szoktuk olvastatni egyesével is a sort, és megvizsgáljuk, "okos szó-e". Ha igen, mondjatok vele mondatot!
Nem minden gyereknek van szüksége ezekre az aprólékos lépésekre, akiknek viszont igen, azoknak elég kínos, ha pl. Apáczai tankönyvből tanulnak, amelyik lazán átugorja ezt az egészet, és 3-4 betűs szótagokat olvastat a gyerekekkel minden különösebb előkészítés nélkül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!