Segí tsetek, mert megőrülök, feladják az idegeim a szolgálatot! Mit tegyek?
2,5 éves a lányom. Eddig is problémát okozott az elalvás, de most már katasztrófa. 50-60 perc az átlag és közben vagy milliószor rászólok, hogy ne rosszalkodjon. Lemászik az ágyból, össze-vissza forog, kopácsol az ágykereten, biciklizik a lábával meg bármi amit csak el tudtok képzelni. Próbáltam már sötétben, világosban, félhomályban, sehogy sem megy. Meseolvasás sem segít, éneklés sem. Hiába ígérek neki fűt-fát vagy hiába szidom, mintha a falnak mondanám. 1 óra tömény idegeskedés nekem az altatás. Nem tesz jót sem nekem, sem a házasságomnak.
Nappal alszik még egyszer 1-2 órát, de a másfél az átlag. Reggel 7 körül kel, fél 1kor alvás (max 10 perc alatt elalszik magától), aztán fél 8kor fürdés, öltözés és megyünk aludni. Lefektetem, megpuszilom és mondom neki, hogy aludjon. Elsorolok pár embert (pl mama is alszik, papa is alszik stb), majd lekapcsolom a villanyt. Ekkor kezdődik a fészkelődés, rosszalkodás. Nem beszél még rendesen, ezért nem tudom klasszikus értelemben megbeszélni vele a dolgot úgy, hogy az ő véleményét is tudjam. Nehezítő tényező, hogy az öccsével alszik egy szobában.
A délutáni alvásra tuti szüksége van még hisz írod,hogy pár perc és elalszik!Este tedd le késsőbb pl fél-9 körül!Délután legyetek minél többet friss levegőn,mozogjatok!És azt is megpróbálhatod amit előttem írtak,hogy egy kis éjjeli fényt kapcsolsz neki és esetleg még nézegethet mesekönyvet!
De sztem tuti az a baj hogy túl korán akarod lefektetni!
Nállunk a kicsi(11 hós) is már 8-kor alszik de a nagy(3,5éves) még kint van velünk,mesét nézünk vagy mesét olvasok neki,megbeszéljük a nap dolgait,összebújunk,ráhangolódunk az esti alvásra majd bekísérem a szobába kb fél9-9 között és akkor már tényleg csönben kell maradnia.
Ne görcsölj rá mert azt tényleg érezheti rajtad és akkor már dacból sem alszik!
Elhiszem,hogy te két kicsi mellet estére hulla lehedsz,gondolom alig várod,hogy elcsendesedjen a ház de nem erőszakolhatod rá az alvást ha nem elég álmos még!
én is azt mondom, hogy többet szeretnéd, hogy aludjon mint amennyire valójában szüksége van. 2,5 éves, ilyenkor már vagy kimarad a délutáni alvás, vagy az éjszakai lerövidül kicsit.
tehát tedd le egy órával később.
én még azt is javasolnám, hogy ne fürdés után tedd le, hanem maradjon a fürdés ahogy eddig, de utána jöjjön még egy órás fárasztás. kis bírkózás apával, bújócskázás, stb. aztán fél óra múlva már valami lecsendesedős játék :)
egyébként az, hogy biciklizik, forgolódik, stb teljesennormális, ritka az, hogy valaki bedől az ágyba és abban a pózban alszik. meg kell keresnie a számára kényelmes helyet, jönnek ilyenkor a pótcselekvések amivel altatja magát, stb. ebbe ne szólj bele, végképp ne kapj tőle agygörcsöt.
szerintem hagyd ott, ha kijön, vidd vissza. első pár nap húzós lesz, de utána megtanulja és nem lesz kimászkálás
Nem olvastam végig a válaszokat (majd most fogom), de nálunk most hasonló a helyzet. Én ezt csináltam tegnap és bejött:
lerakom az ágyba, szokásos rutin (mese, dumcsizás , zene bekapcs, simi stb). Mikor mennék ki a szobából és látom hogy még nem alszik, szépen leülök mellé a földre és elkezdek a laptopomon dolgozni (a nappaliban is ezt csinálnám, szóval tökmindegy hol csinálom). Ő még próbálkozik, viháncol, produkálja magát, 1-2szer még elmondom neki hogy alvás van, aztán utána nem foglakozom vele többet, és szép lassan elalszik. Ez kb. fél órába belefér.
Nálunk is hasonló a helyzet. A nagy 3 éves és most pl egy és negyed órába telt , amíg elaludt. A kicsi "sima" ügy, 15 hónapos és fél óra alatt elalszik. (csak ő meg soxor kel éjjel)
A probléma az, hogy elegem van abból, hogy nincs 10 percem magamra. Ilyenkor már nekem is nehéz ébren maradni és engem is dühit, hogy órák mennek el az altatással.
Próbálom felidézni, hogy hol ronthattam el. Gondolom ott, hogy álomba énekeltem, aztán elvárta a jelenlétem és ez az idő nyúlik-nyúlik. Nem egyszer előfordul, hogy fél 11-ig dorbézol. Tuti, hogy ez nem normális, de hiába fárasztom napkozben, hiába próbálok újra énekelni, mondokázni, csendben lenni, melléfeküdni, tök mindegy, egyszerűen 10 előtt nem alszik el. Egy ideje "feladtam", mivel fél év után úgy gondoltam, hogy egy kis esté tv nekem is jár, úgyhogy befekszünk mindannyian a hitvesi ágyba a kicsi álomba szopizza magát, a nagy szöszöl-szöszöl , egyszercsak elalszik. Akkor átvisszük a gyerekeket a helyükre és mi is dőlünk az ágyba, mert másra sajnos nincs energiánk... :-( Tudom, hogy ez így nem jó, de a sok-millió lehetőség közül még ez a számunkra legelfogadhatóbb!
A délutáni alvásra még egyértelműen szüksége van, ha kimarad kidől 4-5 óra felé. Kevesebbet nem tudom altatni délben, mert már ovis, és ott együtt alszanak, reggel pedig szerintem még korán is kel: 6:50-kor.
Szóval nem tudom mikor lesz ennek vége, de remélem előbb, mint a házasságunknak, mert ez igen megterhelő időszak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!