Tényleg ekkora baklövés gyümölcslevet adni a gyereknek?
Ma voltam a gyerekorvosnál, amikor véletlenül kiderült, hogy gyümölcslevet adok a gyerekeimnek vízzel erősen hígítva. Erre szinte nekem esett, hogy hogy csinálhatok ilyet, és ő feltételezte rólam, hogy én vagyok annyira intelligens, magamtól is tudtam, hogy ez nem oké, és hogy csak vizet adok a gyerekeimnek.
Nagyon szeretem ezt a doktornőt, sok éve tartozunk hozzá, de ez most eléggé szíven ütött.
Mentegetőztem, pedig nem érzem úgy, hogy akkora hibát követtünk volna el.
A gyerekeink fogai amúgy rendben vannak, a nagynál most kezdődött a fogváltás.
Szerintem ne vedd ennyire magadra. Sok szülő tömény cukros műanyagízű szörpöt, ilyen hígítós italport vagy szénsavas üdítőt ad a gyerekének, csak arról max. nem tud az orvos, vagy nem is érdekli. Nem írtad, hogy hány évesek a gyerekeid, de ha a nagynál itt a fogváltás, akkor nyilván nem csecsemőkről van szó. :) Nincs a gyümölcslével semmi probléma, bár itt is sok anyuka kardot ránt, ha valaki nem csak vízzel itatja a babáját. Nyugi. :)
Te vagy az anyja, úgy csináld, ahogy szerinted jó. ;)
Kérdés mire mondta?
Nagysúlyuak a gyerekek?
Van a közvetlen családban cukorbeteg?
A fogak miatt. Hogy pang a szájában a cukros cucc egész nap. Mert hogy olyan gyakran nem mosunk fogat. Alacsony súlyúak inkább, a nagy kifejezetten vékonyka.
Mondjuk van cukorbeteg a családban, de szerintem ezt ő pont nem tudja.
Nap közben, ha szomjas a gyerek, akkor tényleg a síma víz a legjobb, több okból is.
1. A gyümölcslében elég sok kalória van (1 dl-ben 40-50 kcal, ami annyi, mint a sörben!!!), és elég káros, ha egész nap sok fölösleges kalóriát fogyaszt csak úgy "mellékesen".
2. Az édes gyümölcslé elveszi a gyerek étvágyát, és nem eszik abból, amire tényleg szüksége lenne, ezért a feljödése nem lesz optimális.
3. Ha megszokja, hogy az italoknak édes ízünek "kell" lenni, akkor késöbb sem fog tudni olyan italt inni, ami nem édes - és EZ káros.
4. A szomjoltásra a legjöbb a víz, nem az édes italok, és teljesen mindegy, hogy gyümölcslé, vagy üdítö - egyik sem jobb a másiknál.
Természetesen étkezés után ihat a gyerek minden gond nélkül EGY pohár gyümölcslét, de állandóan azt adni neki nem egészséges.
Vizet is isznak. Viszont allergia miatt nem ittak soha tejet, és én úgy gondoltam, hogy valamivel ezt helyettesíteni kell.
Ezen felül én sem csak vizet iszom, a férjem sem, így elég nehéz lenne őket csak arra szoktatni.
Nem annyira értek egyet utolsóval...pl én is olyan vagyok,hogy télen,mikor hűvösebb van nem birok sima vizet inni,teát iszok leginkább, viszont ahogy itt a jó idő csak a víz jöhet szóba.
Szerintem nincs baj a gyümilevekkel,mondjuk én általában 100%-osat veszek,azt hígítom,de minden nap van tea is.
A fogak szempontjából az a lényeg,pohárból kapják,ne cumisüvegből,mert ha cukros cucc van a cumisüvegben és az lóg folyton a szájban,az tud fogszuvasodást okozni.
A nagyok nem is láttak cumisüveget életükben.
A kicsi sajnos igen, de ennek más oka van, most nem részletezem.
100%-os gyümölcslevet hígítok fele vízzel, vagy még ennél is nagyobb arányú a víz, a kicsinél olyan 1/6-od lé, 5/6-od víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!