Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Visszavonhatatlanul elrontotta...

Visszavonhatatlanul elrontottam a gyerekemet? Vagy miért ilyen kezelhetetlen?

Figyelt kérdés

3,5 éves a kisfiam. Jó fej, aranyos, csupaszív kisfiú, szeretem a csacsogását, az eredeti világlátását, még azt az idétlen ovis humorát is. De időnként teljesen tehetetlennek érzem magam vele szemben, mert úgy tűnik, képtelen vagyok hatni rá.

Az előzményekről annyit, hogy szerintem babakorában nagyon nem jól álltunk hozzá. Nagyon várt babaként született, de elég rideg elképzeléseim voltak a gyereknevelésről. Szent meggyőződésem volt, hogy ha babaként hagyom sírni, akkor megelőzhető a dackorszaki hiszti. Szegénykém olyan sokat sírt, vágyott a karomba, de én inkább sírtam az ajtó túloldalán, mert azt hittem, ez a "nevelés"... Hónapok kellettek, mire rájöttem, hogy ezt nem így kell csinálni, féléves korára már hordoztam, ha kellett, magunk közé is vettem éjjel, elég sokáig szoptattam is, de emiatt meg gyengekezűnek tartottam magam.

Később sem voltam vele megelégedve (bocsánat, ez így tudom, nem szép, de nem tudom jobban megfogalmazni), mert későn kezdett beszélni, későn lett szobatiszta, mindig sokat hisztizett, és nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy én rontom el, vagy csak "butább" mint a többi gyerek? Ezt is annyira bánom, hogy folyton másokhoz hasonlítgattam, és nem tudtam őt olyannak elfogadni, amilyen.

Lényeg, hogy attól félek, valamit visszavontahatlanul elrontottam nála. Most már szinte kezelhetetlen. Itthon tombol, a játékait dobálja, nem tud úgy elmenni a kistestvére mellett, hogy rá ne csapjon vagy bele ne marjon. A játszótéren vadul, régebben a többi gyereket bántotta, ez ma már ritka, de simán dobálja a többiek játékait, ma egy idegen gyerek futóbiciklijét vágta földhöz. Bármire kérem, egyik fülén be a másikon ki. Tegnap orvoshoz kellett mennünk, és visítozva rohangált a rendelőben, képtelen voltam leállítani.

Volt már valaki hasonló helyzetben? Mit tehetnék? Tudom, hogy mi rontottuk el az elején meg a közepén is, a kicsihez már egészen máshogy állunk, és látszik is rajta, ő kiegyensúlyozott, szófogadó. Visszacsinálni már nem lehet, de most még tudunk kezdeni valamit? Hogy ne legyen ennyire durva és szófogadatlan?

Egyébként biztos, hogy nem hiperaktív vagy ilyesmi, mert csak velünk ilyen, a nagyszülőknél és az oviban állítólag mintagyerek, és ha fontos, velem is meg tudja emberelni magát, tömegközlekedni például nagyon jól lehet vele.

2013. okt. 25. 13:22
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Az altatás: egészen a legutóbbi időkig altatást igényelt, összebújva aludtunk el, nemrég kezdte, hogy inkább lefekszik egyedül az ágyába, és néha kéri, hogy hadd aludjon el egyedül. :) Van külön szobája, de sokszor jön át közénk, vagy néha én kötök ki mellette (mellettük) éjjel. Igyekszünk sokat lenni a levegőn is, az átlag napi 2x1,5 óra. Már régóta nem alszik délután, így a kicsi délutáni alvásának az ideje az övé, illetve este a férjem gyakran leül vele kettesben legózni. A pozitív megerősítés az alap, kb ez az egyetlen, amit a pszichológiai tanulmányaimból sikerrel hasznosítottam, sokat dicsérjük, soha nem mondtunk rá olyat, hogy rossz vagy, buta vagy stb.

Valószínűleg tényleg a kistesó lehet a fő gond, ő ugyanis egy igazi "bezzeggyerek", ezt inkább nem is részletezem. Erre majd megpróbálunk nagyon odafigyelni.

A következetesség hiánya is lehet probléma, de nem hiszem, hogy egy láthatóan rosszul működő rendszer mellett feltétlenül ki kellett volna tartani a következetesség nevében.

2013. okt. 25. 14:51
 12/14 A kérdező kommentje:
A játszótéri vadulást meg soha nem toleráltam, kb. hetente fordul elő, hogy haza kell jönnünk a viselkedése miatt.
2013. okt. 25. 14:53
 13/14 anonim ***** válasza:

Nálunk pont fordítva van.

A nagy 3 éves a kicsi 14 hónapos. Lányok. a nagy egy végtelenül nyugodt, állandóan mosolygós, soha nem síró baba volt. könnyű volt vele minden, ezért is érkezett hamar a kistesó. Na ő aztán pont az ellenkezője. Tulajdonképpen az első évét végig bömbölte. Soha nem volt jó semmi neki, állandóan sírt :( Hideg,meleg,pisi, kaki, séta, babakocsi, hordozás, autó, bicó, bébitaxi hinta..mindig mindenhol csak ordított. Rettentő kimerítő volt, frusztrált engem is a nagyot is. Oda jutottunk,hogy már lassan a kicsshez értelmesen nem is tudtam szólni,mert majd felrobbantam,hogy már megint visít :( És ekkor vettem észre, hogy a nagy elkezdte bántani a kicsit, csipkedte, fellökte,nem adott oda neki semmit. ÉS tudtam, hogy én vagyok a ludas. Próbáltam elfogadni,hogy a kicsi keveset alszik, sokat sír, ha kell egy nap 850 alkalommal kell felvenni. És láss csodást a kicsi nem sír annyit, a nagy nem dacol annyira, és fele annyit sem piszkálja a kicsit. tuti érzi nálatok is, hogy a kicsivel elfogadóbb vagy,mert könnyebb vele :( Ezen kell változtatni, és hidd el lesz eredménye!!!

2013. okt. 25. 14:57
 14/14 Zsöff85 ***** válasza:
10-es, nem mondunk olyat a gyereknek h rossz voltál :( rosszul viselkedtél, de nem te vagy a rossz.
2017. máj. 8. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!