Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért beszélnek a szülők...

Miért beszélnek a szülők sokszok E/3-ban magukról a gyereknek?

Figyelt kérdés
Néha még egészen nagy gyerekeknek is, engem nagyon idegesít. Hozzám nem így beszéltek, mégis megértettem, hogy ha anya mondja, hogy én, akkor magára gondol, nem rám. Filmekben még 10 körül gyerekeknél is látom, de valóságban is sokszor.

2013. aug. 30. 23:07
 1/10 anonim ***** válasza:
Nekem ez még nem tűnt fel.
2013. aug. 30. 23:13
 2/10 anonim ***** válasza:

Ez egyfajta kapcsolatteremtés/megszemélyesítés lehet, megkönnyíti a gyerek dolgát.

Én is használom olyan helyzetben pl:

sír a gyerekem (akár a 3-4 éves), és azt mondom neki:

"Mondd el a maminak, hogy mi a baj", ez valahogy személyesebb, és kifejezi azt, hogy "vele vagyok a bajban", meghallgatom őt, mint az, hogy "mondd el (nekem) mi a baj".

Szerintem különbség van a töltetben.

Mondjuk azt én sem szeretem, hogy "a mami ad neked kakaót", bár most belegondolva, aki ezt a semleges eseményt is így fejezi, ki, valahogy kihangsúlyozza a saját gondoskodását.

Szerintem kis gyerekeknek ez fontos lehet, nem tudnám megmondani hol az életkor beli határ, mert adott szituációban a 10 éves is lehet kisgyerek.

2013. aug. 30. 23:42
 3/10 A kérdező kommentje:
Az első esettel nincs gond, de a második engem már zavar. Hogy tanulja meg a gyerek a személyes névmásokat?
2013. aug. 30. 23:48
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Megtanulja, hidd el. Hiszen hallja azt is, amikor másokkal beszélsz, meg mások beszélnek egymással.

Pl. van olyan gyerekem, aki sokáig mondogatta, hogy "tiem" arra, hogy enyém, neki meg pont az volt a "nehéz", hogy ugye én mindig azt mondtam, hogy a "tiéd", ezt valahogy többször hallotta. Vagy olyat is mond, hogy "adol nekem" ezt vagy azt? Ahelyett hogy "adsz"?, mert ezt is így hallja.

Szerintem ezek nagyon aranyos dolgok. Egy normális nyelvi környezetben élő kisgyerek szépen megtanul beszélni, csak idő kérdése, én azon vagyok, hogy ne is nagyon javítgassam, inkább vissza kérdezek, vagy megerősítek a helyes verzióval.

Akkora csoda, ahogy fejlődik a nyelvhasználatuk, az értelmi képességeikkel párhuzamosan.

2013. aug. 30. 23:56
 5/10 anonim ***** válasza:
Amíg kicsi, addig azért mondod, hogy megtanulja :) KÉsőbb már én pl., nem mondom, mert feleslegesnek tartom :) De az egy éves lányomnak ha mindig azt mondom, hogy én,. akkor nem tanulja meg, hogy én vagyok anya :D
2013. aug. 31. 07:52
 6/10 anonim ***** válasza:
Azt vettem észre, hogy jobban megérti, ha azt mondom, hogy "Anya mindjárt hozza a tejcit", mintha azt mondanám, hogy "mindjárt hozom a tejcit". Jobban megnyugtatja. Gőzöm sincs, miért van ez így, sokáig nem csináltam, de néha alkalmazom. 2 éves amúgy, egy 10 évesnél már nem csinálnám.
2013. aug. 31. 14:23
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Van olyan, hogy "dajkanyelv". Ez nem jelenti a bébinyelvi szavakat (tejci, papi, stb.), sokkal inkább egy egyszerűsített nyelvhasználatot, annak nyelvtani, szókincsi, tempóbeli sajátosságaival, amit a kisgyerekkel szemben a felnőtt - általában ösztönösen - használ. Ennek egyik jellemzője az általad említett E/3 használata E/2 helyett. A pici gyerek nem tud még elvonatkoztatni magától annyira, hogy világos legyen számára, hogy ami neki "te" az nekem "én", stb. Így ez a jelenség segíti a megértést és a hatékony kommunikációt, ahogy az előzők is írták. Ha a kommunikáció megfelelő a szülő és a gyerek között (és más baj sincs), a kisgyerek gördülékenyen el fogja sajátítani az anyanyelvének fő szabályait nagyjából három éves korára. Addigra mind a szülő, mind a gyerek ösztönösen, fokozatosan leszokik az E/3 használatáról. Ha sokkal tovább fennmarad ez a jelenség (általában más jellemzőkkel együtt), az már pszichológus, logopédus hatásköre. Egyébként ép gyerekkel ennek a formának a használata infantilizál, de ismerni kell a kontextust persze. Filmekben ennek többlet értelme is lehet, végülis művészetről van szó (pl. van stílusbeli különbség a "bármit megteszek érted, tudod, kincsem" és az "az én kincsem tudja, hogy édesanya bármit megtesz érte")

Nyelvészként ezt tudom a témában.

2013. aug. 31. 14:37
 8/10 A kérdező kommentje:
Igen, azt tudom, hogy a kicsik könnybben meggértik, de nagyobbaknál engem zavar. Pl. a Két pasi meg egy kicsi tele van ilyenekkel, sose értem, hogy az angol nyelvben megszokottabb, vagy a fordítók ilyen bénák, de magyarban értelmetlen.
2013. aug. 31. 14:42
 9/10 anonim ***** válasza:
Én is ösztönösen használom elég gyakran, most hogy belegondoltam! :) 2,5 éves a fiam, és éppen ma közölte velem elalvás előtt nagy komolyan a felfedezését: "Anya, te Anyu vagy, én meg Levi." :) Szóval megtanulják a helyes ragozást, ne aggódj! :)
2013. aug. 31. 23:24
 10/10 anonim ***** válasza:
Ugyanaz az ok, mint a 6-osnak. A gyerek megnyugszik, hogy anya visszajön, nem pedig az én.:)
2013. szept. 5. 02:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!