Ekkora szemétséget csináltam? Nem fogadsz szót nem megyünk sehová!?
Örülök, hogy neked jó napot okoztam
Válaszolók, nem játszom dedósat, ha a %-od nem megfelelő, kéretik nem nekem esni.
Mindenkinek van egy véleménye, amit itt megoszthat, van aki így van aki úgy látja, valahol meg az igazság, köszi hogy válaszoltál
Nálunk is vannak hasonlóan kiakasztó napok, holott az én három gyerekem pár évvel idősebb a te gyermekeidnél.
Én is próbálok következetes maradni, ha kell, szigorú vagyok.
Minap jegyezte meg épp a férjem, amikor már 20-adszor mondtam, hogy nem fogunk moziba menni, ha nem tudnak normálisan viselkedni, folyamatosan tépik egymást, verekednek, hogy fordítsuk meg a dolgot: ha tudnak normálisak lenni, majd akkor kezdünk csak el tervezgetni, hogy egyáltalán megyünk-e valahová...
Ugyanis ha beígértem nekik, hogy jövő héten megyünk, akkor 3 napig tomboltak, nem bírtak magukkal, pl.: ha közeledik a beígért program, akkor pár órát tudnak viselkedni... tavaly nyáron abszolút nem volt ilyen gond velük.
Rájöttem, hogy jóval többet sportoltunk, bicikliztünk, eljöttek velem futni, sokkal jobban le volt kötve a felesleges energiájuk. A jutalmazás is a mozgáshoz, sporthoz volt kötve. Idén pedig túl nagylányok lettek, ellustultak.... de már napok óta folyik az átnevelés:)
Szerintem sokat vársz el tőlük. Nekem csak egy van, 4.5 éves, de nem tart rendet a szobájában egyedül. Elkezdi a pakolást, bedob két játékot a dobozba, a harmadiknál már elkalandozik a figyelme és leül játszani = nagyobb kupit csinálni.
Két éves korában pedig még javában pelusos volt (2.5 éves koráig), nemhogy egyedül kimenjen pisilni indulás előtt. Még ma is többször leguggolok hozzá, megkérdezem kell-e pisilni, és ha igen, odakísérem a wc-hez, nem mindig elég csak odaszólni hogy "indulás előtt pisi!" És naná hogy festékes lesz minden, ha egy 2 és egy 4 éves fest. És naná hogy hisztiznek. És naná hogy torkig vagy.
Nekem is voltak időszakaim, amikor azon kaptam magam, hogy bedilizek a sok sírásba és veszekedésbe, de ilyenkor mindig segített, ha egy kicsit visszavettem az elvárásaimból, és tudatosítottam magamban, hogy milyen kicsi gyerek is még, és attól, hogy a szomszéd fia már három évesen kitörölte a fenekét és késsel-villával felvágta magának a rántotthúst és hajtogatva bepakolta a ruháit a szekrénykéjébe, még nem az a normális. Ha olyasmiket várok el a lányomtól, amiknek nem tud megfelelni, csak a saját idegeinket teszem tönkre. Ez nem azt jelenti, hogy mindent szabad, inkább csak azt, hogy ha valamit nem úgy csinál, ne akadj ki. Ez van, gyerek. Ésszerű határokon belül lehetnek büntik, szankciók, megvonások, de ha nem akadok ki, sokkal könnyebben átvészeljük a konfliktusokat.
Nyugi, kicsik még, és a csodajógyerekek szuperkövetkezetes szülei híreszteléseinek ellenére hidd el, normális gyerekek és felnőttek lesznek akkor is, ha a szüleik nem tökéletes rendre és fegyelemre okítják őket.
Utolsó, köszi, hogy leírtad.
Alapvetően, ha látnám az akarást, akkor nem zavarna, de nem fog meg egyet sem, egyik sem, nemhogy elraknák azt az egyet, max földhöz csapják ha fel is veszik. Így a rendrakás, és ha besegítek, akkor otthagy, majd az a hülye megcsinálja, őt zavarja alapon.
A kislányom 16h ónaposan szobatiszta lett, nem új keletű számára, hogy indulás előtt leül és pisil, és nem okozott eddig megérteni, meghallani, ha szóltam mindjárt indulunk ideje csurgatni egyet.
Hogy maszatolnak, azt sem arra írtam, hogy magát a maszatot nem viselem el, már javában középsulis voltam amikor én is eláztattam a falat, mert elborítottam, engem az akaszt ki, amikor direktbe, látod az arcán, a szemén, hogy ő ha odaragasztod a kezét akkor se a papírra, hanem direkt a székre asztalra, falra fest-rajzol, és ha kérem se hajlandó befejezni azt amit elkezdett.
HUHA. Neked fogalmad sincs mit lehet elvárni egy 2 és 4 éves gyerektől.
Hát ezeket, amit leírtál NEM!
4 gyerekes, pedagógus
15-ös akkor légy kedves mit kéne elvárnom, a gyerekeimről, pontról pontra?
Tényleg kíváncsi vagyok. Jól jönne egy lista hozzájuk.
Lanfear: nekem tök szimpi vagy amúgy, bírom a laza stílusodat, de szerintem itt most egy kicsit be vagy feszülve :)
A kérdésed alapján azt hittem, hogy legalább 3 évvel idősebbek a gyerekeid. Szerintem irreális elvárás még a 4 éves felé is az, hogy egyedül pakoljon össze.
Nem vagyok egy szupermami (sőt!), de úgy látom, hogy a tekintélyeddel lehet gond. Egyszerűen nem vesznek komolyan a gyerekeid, ezért nem fogadnak szót.
Nálunk sem tökéletes ám az élet, a 6,5 és 3,5 éves fiaim rendesen kiborítanak ám min. napi 1x, így néha már csábítóbbnak tűnik a melóhely, bár onnan meg melléjük vágyódom :)
Pont azt akartam írni, amit az utolsó is, hogy szimpatikusak a válaszaid, és most mintha nem is te lennél. :-)
Kicsit besokalltál azt hiszem. Nyugi! Először magadban rendezd a dolgokat, ne kiabálj, annak a világon semmi értelme. És azzal sem jó bűntetni, hogy nem mentek sehova. Értem én, hogy ha nem fogadnak szót, valami szankció kell, meg hogy ott sem viselkednek szépen, de ha nem mész velük most, és nem tanulják meg, hogy kell viselkedni, nem lesz jobb ez, csak rosszabb.
Először otthon kell rendet tenni ilyen téren, és bűntetni, sarokba állítani pl. Ha kijön visszavinni, akár 100x-elég kitartóak tudnak lenni, tapasztalat, de neked is annak kell lenni, és rájönnek hogy te vagy az úr. És kint is lehet bünti, vagy ha hazaértek egyből, amikor nem volt jó. Nem egyszerű, de még kicsik, hamar rájönnek, hogy mi a szitu ha kitartó vagy és következetes. Ők még, de ha vársz, így marad, pár év múlva ez nem lesz ennyire sem egyszerű.
Nekem sem könnyű sokszor a kicsikkel, de megyek velük, mert kell. Az enyémek 5 éves a nagylány, 3 évesek lesznek az ikrek 2 hét múlva, ők fiúk. Itthon ok, úgy ahogy, bár két hete a lánnyal elszaladt a ló, és nem nagyon akar visszarázódni, de már dolgozok rajta. :-) A fiúk...velük kettejükkel nincs annyi bajom mint a naggyal....Ha elmegyünk valahova, hullán jövök haza, de boldogan, mert jó volt, akárhol is voltunk.
Mielőtt elindulsz velük, beszéld meg mit vársz el tőlük, hol hogy kell viselkedni, ha boltba mentek akkor egy kis dolgot választhat, többet nem pl. ! És tartsd is be, hiába műsorozik esetleg.
Ha megígérsz valamit, legyen is úgy, akár jó (jutalom pl) akár rossz (bünti) legyen is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!