Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ti beadnátok így óvodába?

Ti beadnátok így óvodába?

Figyelt kérdés
Kisfiam januárban tölti be a 3. évét,jelenleg még nem szobatiszta. Januárban születne meg a kistesó. Gondolom egy időben nagy trauma lenne ez a két dolog neki. Meg minden nyavaját haza hozna az oviból kezdetben. Halasszam el szeptemberre az ovikezdést és addig maradjon itthon?
2013. júl. 14. 00:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
57%

Ha neked rendben van, hogy otthon marad veled, akkor tartsd otthon. Úgyis melletted van a legjobb helye. A világ legjobb ovija sem tud annyit nyújtani neki, mint az édesanyja. :-)

A kistesótól ne félj, ha jó volt a felkészítés, semmi probléma nem lesz, nálunk se volt. Nekem a lányom háromévesen ment oviba, de addigra neki már egy éve kistesója volt, a fiam meg két évesen kiverte a balhét (akkor volt a legkisebbem pár hónapos) hogy márpedig ő oviba megy a nővérével. Így ment ő is fél napra, nálunk mehet pelusosan is, így az nem volt gond. Már lassan öt és három évesek lesznek a nagyok, de az ovizás nálunk még mindig csak egy program, hol mennek, hol nem, szerencsére nem csak szerintem, hanem az óvodavezető szerint is a gyereknek a legjobb anyával, minden más csak ezután jöhet, így nagyon rugalmasak. :-)

2013. júl. 14. 07:40
 12/19 anonim ***** válasza:
76%
én is otthon tartanám ha lehetne.a szobatisztaság egyik napról a másikra megoldódhat,ha nem akkor egyértelmű hogy nem mehet.viszont az is tény,hogy 3 évesen már kell a gyerektársaság,kell a sok játék,tanítás stb.jot tenne neki a foglalkozások,hogy mindig játszik vele valaki,mert te ezt a pici mellett úgy sem tudod megadni.igy lehet átgondolnám,ha szobatiszta lesz,megpróbálnám beadni és attól függ hogy szokik be,mennyire igényel majd téged,ha igen,akkor nem erőltetném.
2013. júl. 14. 08:02
 13/19 anonim ***** válasza:
63%
Nekünk hasonló helyzet volt, leszámítva azt, hogy a nagy már szobatiszta volt. Mi beadtuk három évesen oviba és nem bántuk meg. Igaz, ő többször volt beteg, de a pici nem! Egyszer sem kapta el. Mikor kérdeztem a gyerekorvost azt mondta, hogy a babák hoznak magukkal egy fajta védettséget, plusz az anyatej is ad. Nekem nagy segítség volt az ovi, mert a nagyobb alig várta, hogy mehessen, a kicsivel pedig nyugodt körülmények között tudtam foglalkozni.
2013. júl. 14. 08:37
 14/19 anonim ***** válasza:

"Nem veszik be oviba amíg nem szobatiszta.Ez alapszabály."

Nem alapszabály. Kényelmi szempont. :) Más szóval: GYAKORLATILAG nem szokás felvenni, aki nem szobatiszta. De nincs erre előírás.

Ettől függetlenül 4 évesen ideális elkezdeni az ovit, a legtöbb gyerkőc esetén. És minden esetben legalább három hetes, fokozatos beszoktatással! Egyes pedagógusok nem hívják fel utóbbira a figyelmet, pedig alapvető a gyermek érdekében a fokozatos beszoktatás az oviba.

Lényegtelen ,h hozzá nem értők is beleszólnak a törvényhozásba, és jövőre 3 éves kortól kötelező az ovi. Szakmai szempontból nem indokolt. A gyerekeknek csupán kisebb része óvoda érett már 3 évesen, a többségüknek 4 évesen ideális elkezdeni tehát.

Egy óvodapedagógus.

2013. júl. 15. 21:06
 15/19 anonim ***** válasza:

Hozzáteszem előző soraimhoz, sokadjára: TILOS a direkt tanítás, fejlesztés szakmai szempontból, óvodás és kisebb gyermekek részére! A gyermekek maguktól, látens módon tanulnak ilyen pici korban, és bár rövid távon megjegyzik az iskolás módon tanított dolgokat, de hosszú távon elfelejtik, sőt, olykor neurotizálja a direkt fejlesztés őket, hosszútávon. Ha adott gyermeket érdekel valami, és kérdez, tömören válaszolunk rá.

Fejlődnek a pici gyermekek, ha

ingerSZEGÉNY

játékszereik

vannak (megmozgatja a fantáziát, segít a lelki benyomásaik feldolgozásában), és ha megfelelő és

ingerGAZDAG

a környezet

és a személyi feltétel (pedagógus, szülő meghallgatja a gyermeket, JÁTSZIK vele).

A játék a legalapvetőbb tevékenysége a pici gyermeknek és ezen keresztül fejlődik alapvetően!

Nincsen a legtöbb magyar oviban kifejezett foglalkozás! A múlt politikai rendszer hibája volt az. Csak speciális esetben van (pl nagytesi, a külön terem miatt). Máskülönben a rugalmas, gyermekközpontú nevelésnek van fejlesztő hatása, tehát INDIREKT módon.

2013. júl. 15. 21:19
 16/19 anonim ***** válasza:

Még annyit ,h természetesen átlagos, és enyhe fogyatékkal élőkre szól minden vonatkozás, amiket írtam. Autista gyanús esetben pl az ingergazdag környezet viszont zavaró, akár szenzorosan fájdalmas lehet a gyermeknek, és a társaság kiemelten zavarja szintén.

Az a helyzet, h az átlagos 3 évesek nagy része se igényli még igazán a gyermektársaságot! Inkább a szülői közelséget, ami természetes dolog, 3 évesen. Ráadásul 3 évesen ritka még az együtt játszás. Inkább egymás mellett játszanak.

Jelen és előző soraim a kb 4-5-tel fentebbi beíró kapcsán született, mint avval ellentmondó szakmai tapasztalat (nem csak az én szakmai tapasztalatom, amiket írok, hanem a legtöbb magyar óvodapedagógusé).

2013. júl. 15. 21:25
 17/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Igazán elgondolkodtatott,főleg az utolsó pár válasz. Közel áll hozzám ez a megközelítés valahogy én is így látom.
2013. júl. 15. 21:35
 18/19 A kérdező kommentje:
Vissza gondolva a saját gyerekkoromra nekem feleannyi játékom sem volt,mint most a fiamnak és mégis milyen jókat játszottam,jókat találtam ki és jó gazdag képzelőerőre tettem szert.
2013. júl. 15. 21:41
 19/19 anonim ***** válasza:
Biztosan nemadnám be azoviba,várnék a következő szeptemberig.
2013. júl. 26. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!