Még mindig nem beszél! Ez normális? Majdnem 2 éves.
Júliusban lesz két éves a fiam, de meg mindig inkább a halandzsa nyelvet beszéli!persze, ha kedve van akkor szavakat, nagyon -nagyon ritkán szokásokat mond, de teljesen alapszintű,ezerszer használt szavakat mond pl. : tea, éhes,cumi,tv, papa,finom, nem, jó, ezen kívűl egyre többet ismetel bennunket,de szerintem nem az igazi még,ami ennyi idősen kellene. Van egy ugyanennyi idős kislány a szomszédban és ő olyan érthetően,szépen beszél szotagokban,hogy el sem akartam először hinni.nem is beszélve arról, hogy mostanában mindenki azt mondja körülöttünk, hogy már beszélnie kellene.aggódom, hogy igazuk lehet!
Tényleg elvagyunk késve beszedileg?
A válaszokat, véleményeket előre is köszönöm!
Nem kell aggódnod, bár nem sieti el, de elkésve semmiképpen nincs. Mi a kislányommal nemrég voltunk beszédindítással és -fejlesztéssel foglalkozó gyógypedagógusnál, pont ilyen okokból. Ő mondta, hogy amennyiben 2 évesen kimondja az első szavait, és van kedve beszélni (még ha nem is érti senki), akkor semmi baj nincs - mondta mindezt a lányokra, majd hozzáfűzte, hogy a fiúknál még tovább is lehet várni ezzel, mert lassabbak.
A környezet persze majd mondogatja, hogy bezzeg XY ennyi idősen már szavalt is, de ne érdekeljen: a kisfiad teljesen jól fejlődik, és nagyon hamar be fogja hozni ezt is. Ne stresszeljétek vele, hadd haladjon a maga tempójában. :)
Ha csak nyöszög meg mutogat ha akar vmit akkoris megkapja?
Ne értsétek meg a mutogatást, dolgozzon meg azért ha akar vmit. Én sem strapálnám magamat a dumával ha megértik a mutogatást nyöszörgést is :)
A kérek szot felesben használja pl. : valamikor kimondja, hogy "kérek teát",de valamikor pont ez a "nyusszoges" megy, hogy hűhű hűhű és csaknéz a teara. Kedves első! Remélem,igazad van és nem lesz semmi gond.
Bocsi az ekezetekert, és elirasokert! Telefonról netezek!
Köszi a válaszokat!
Pedig sztem azzal tereégetheted a beszédre ha rákényszerited azzal hogy ha a hühühü teára nézést nem érted meg.
Baj biztos nincs, csak sztem nem mindig van kedve dumálni :)
Ha visszakeresel kicsit a kérdések között, láthatod, hogy nagyon sokan küzdenek hasonló "problémával". Azért az idézőjel, mert valójában semmi gond nincs ezzel. Az én kisfiam sem igazán beszélt még a második szülinapján, apa, anya, papa, mama, baba, Anna (ő a kistestvér), vau, nem, nagyjából ennyi volt a szókincse. :) Két hónap múlva rohamtempóban indult be a beszéde, áprilisban töltötte a kettőt, nyár végén már folyékonyan beszélt.
Nem állítom, hogy engem nem frusztrált a sok szupergyerek, főleg, amikor a barátnőm, akinek a pár hónappal fiatalabb kislánya, kedvesen közölte, hogy "Hát persze, hogy Esztike olyan hamar beszélni kezdett, hiszen sokat beszéltünk hozzá." (mert én bezártam a gyereket a sötét vécébe, hogy nehogy kommunikációt halljon, ugye), de most, 3 éves korukban már semmi különbséget nem lehet észrevenni.
A fiúk egyébként is később kezdik. Ez nem csak népi megfigyelés, tudományosan is bebizonyították, a tesztoszteron hátráltatja az agyuknak a beszédfejlődésért felelős területének a fejlődését. De be fogja hozni, no para. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!