Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért hiszik az óvónénik,...

Miért hiszik az óvónénik, hogy evvel jót tesznek?

Figyelt kérdés

Ha van egy visszahúzódó kisgyerek (aki azért a társaival is játszik, főként egy kis barátjával, de egyedül is el van. Csöndes, eleinte nem szeretett enni, inni a közösségben, de ez egy idő után elmúlt.) Itthon meg teljesen "normális", vidám, felszabadult.

Szóval ebben az esetben miért jó, ha külön feladatokat adnak neki az óvodában? Pl. menjen át a másik csoportba és mutassa meg a rajzát a "idegen" óvónéninek. Meg ő szóljon a dadusnak, hogy kérünk szalvétát stb. A gyerek ettől teljesen zavarba jön, általában megkukulva találnak rá félúton a cél előtt..

Én nem tudom, ha valamire nincs felkészülve azt miért kell erőltetni, úgy érzem ezekkel csinálnak traumát neki, hogy "szerepeljen", meg "intézkedjen", mikor ő nem szeretne.

Miért gondolják, hogy ez jó?

2013. ápr. 13. 11:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
60%

Szintén szakmabeli vagyok. Alapvetően introvertált, tehát inkább befelé forduló. Óvodásként meg pláne az voltam. voltak hasonló kudarcélményeim kicsi koromban "idegen" helyen, pl oviban. Tényleg felesleges erőltetni, sőt, már inkább önbizalom romboló lehet, mint növelő.

Egyetértek az előttem szóló kollégával. Odafigyelés, gyengédség, szeretetkimutatás és megalapozott dicséret az ilyen temperamentumú gyermek irányába csodákat tesz, és nem rombolja önbizalmát. Hagyni kell minden gyermeket a saját jellemének, potenciális képességeinek megfelelően kibontakozni, és segíteni is őt ebben.

2013. ápr. 13. 19:03
 12/18 anonim ***** válasza:
Én nem szakmabeli vagyok, de ez előző két válaszolóval értek egyet, mert a kislányom is ilyen. Az óvó nénijeink hatalmas türelemmel és szeretettel álltak hozzá, nem erőltettek semmit, és 3. évre minden rendben lett! Igaz, most sem lehet kiküldeni "intézkedni", ennek még nem jött el az ideje, de a sulielőkészítőn nagyon ügyes, mert tudja, igenis meg kell csinálni, és mert az elmúlt években nem szegték kedvét. Ha a gyereket rosszul érinti, én szólnék a helyedben, hogy ne dobják egyből a mély vízbe...
2013. ápr. 13. 20:02
 13/18 anonim ***** válasza:
Próbálják oldani, csak nem biztos, hogy ez jó. Szerintem mondd el nekik, hogy ezzel a gyerek még visszahúzódóbb lesz és nem szeret szerepelni, ezért inkább másképp segítsenek, úgy vonják be a feladatokba, hogy azt ne egyedül kelljen mindenki előtt megcsinálnia, hanem közösen, csoportosan, úgy valószínűleg jobban felbátorodik. Az én lányom is visszahúzódó, mi most fogunk elmenni nevelési tanácsadóba, hátha ott tudnak segíteni egy kicsit. 5 éves kislány anyukája.
2013. ápr. 13. 20:23
 14/18 anonim ***** válasza:
13-as vagyok. És a két szakemberrel tudok egyetérteni. Én is visszahúzódó gyerek voltam (sőt még most a magam 38 évével is visszahúzódó vagyok) és kifejezetten utálom, ha mások előtt "szerepelni kell". Soha nem szerettem. Én ilyen vagyok. Nem értem miért kell(ene) ráerőltetni valakire a szereplést, a központiságot, ha ő nem akarja. Attól mert valaki visszahúzódó, el tud intézni dolgokat, itt a saját példám, nem vagyok életképtelen, akármit el kell intézni, azt el tudom, de a nyilvános szerepléstől falramásznék. :)
2013. ápr. 13. 20:28
 15/18 anonim ***** válasza:
Azért az hogy menjen és szóljon a dadusnak hogy hozzon szalvétát az nem szerepeltetés és semmi erőltetés nincs benne.egyszerű probléma megoldás ami csak előre visz és az ő hasznára van.Az én fiam is utál szerepelni még az anyák napi verset is csak másnap mondta le itthon pedig ott is csak ketten voltunk,nem is erőltetem és az óvónő sem erőlteti ha nem hát nem,de azért szerintem ezek a kisebb feladatok,nem tartoznak a szerepeltetés kategóriába.
2013. ápr. 13. 20:51
 16/18 anonim ***** válasza:
Azt hiszem,ha az én lányommal csinálnák ezt már átvittem volna egy másik oviba!!Szerintem bnagyon nyomasztó lehet a gyereknek,hogy "nem hagyják békén"....
2013. ápr. 13. 22:24
 17/18 anonim ***** válasza:
15-ös: Te visszahúzódó személyiség vagy?
2013. ápr. 14. 07:36
 18/18 A kérdező kommentje:

Nahát mennyi válasz! Köszönöm!

Én is azt kérdeztem értetlenkedve az óvónéniktől, ha egyébként nincs gond vele, hisz barátkozik, játszik, szót fogad, (már az evés, ivással sincs gond) akkor mi fogadnak olyasmivel, hogy "ezt-azt kitaláltuk neki, és így-úgy reagált", akkor miért találnak ki neki olyat, ami neki rossz?

De hát ők úgy vannak vele, hogy ezt jobban tudják..

15-ös, a szalvétakérés valóban nem szerepeltetés, hanem "intézkedés" kategória. De egy visszahúzódó gyereknek ugyanolyan élmény mindkettő..

De mint mondtam, itthon nincs gond. Boltban is szívesen fizet a pénztáros néninek, ha olyanja van. Gondolom jól és biztonságban érzi magát, óviban meg van egy kicsit szeppenve.

2013. ápr. 14. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!