Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért hiszik az óvónénik,...

Miért hiszik az óvónénik, hogy evvel jót tesznek?

Figyelt kérdés

Ha van egy visszahúzódó kisgyerek (aki azért a társaival is játszik, főként egy kis barátjával, de egyedül is el van. Csöndes, eleinte nem szeretett enni, inni a közösségben, de ez egy idő után elmúlt.) Itthon meg teljesen "normális", vidám, felszabadult.

Szóval ebben az esetben miért jó, ha külön feladatokat adnak neki az óvodában? Pl. menjen át a másik csoportba és mutassa meg a rajzát a "idegen" óvónéninek. Meg ő szóljon a dadusnak, hogy kérünk szalvétát stb. A gyerek ettől teljesen zavarba jön, általában megkukulva találnak rá félúton a cél előtt..

Én nem tudom, ha valamire nincs felkészülve azt miért kell erőltetni, úgy érzem ezekkel csinálnak traumát neki, hogy "szerepeljen", meg "intézkedjen", mikor ő nem szeretne.

Miért gondolják, hogy ez jó?

2013. ápr. 13. 11:30
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
64%
Próbálják inspirálni,ettől nem lesz baja de talán kicsit több bátorsága lesz.
2013. ápr. 13. 11:36
 2/18 anonim ***** válasza:
50%
Hogy talpraesettebb legyen a gyerek. Semmi sem fog úgy elérni az életben, hogy fél.
2013. ápr. 13. 11:38
 3/18 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Csak én azért nem tudom ezt hová tenni, mert ez a "probléma" a gyerekkel, ha kitalálnak neki ilyen missziót, akkor ugye így reagál. Viszont, ha békén hagyják el van, mint hal a vízben. Ezért nem tudom, hogy akkor miért nem hagyják nyugodtan? Szerintem magától kibontakozna, mikor itt az ideje. Engem nem érdekel, ha nem 5 éves korában bátor, hanem majd később..

2013. ápr. 13. 11:55
 4/18 anonim ***** válasza:
Azért, mert ha megtudja oldani a rá bízott feladatokat, akkor örülni fog, büszke lesz magára és egy idő után megnő az önbizalma. Szerintem jó, hogy így foglalkoznak vele az óvónők. Tapasztalatból tudom, hogy ez segít :-)
2013. ápr. 13. 12:01
 5/18 anonim ***** válasza:
Most kell biztatni,foglalkozni vele,nem fog egyik napról megváltozni csak mert már 7-8 éves nem 5.Jól teszik,inkább örülj neki,hogy foglalkoznak vele.
2013. ápr. 13. 12:04
 6/18 A kérdező kommentje:

12:01, Legyen igazad! Bár nála is bejönne..

Csak az a baj, hogy egyelőre ezek neki kudarcélmények.:-/ Pl. volt hogy ki kellett mennie az udvar végébe vinni a cicáknak valami kaját, és bentről mutogattak neki, hogy hová rakja. Az lett a vége, hogy utána küldtek valakit, aki jó helyre tette.. Az a baj, hogy kifejezetten zavarba jön, izgul és rosszul reagál, ha ilyeneket találnak ki neki. És félek, hogy pont hogy csak növelik a gátlásait evvel.

2013. ápr. 13. 12:11
 7/18 anonim ***** válasza:

szerintem is ez jó, hogy próbálnak az oviban a bátortalanságával kezdeni valamit és tényleg most van a legjobb idő ehhez, iskolában, a sok idegen gyerek között és a rengeteg feladat, elvárás mellett sokkal nehezebb lesz.

ha nem is jön meg az önbizalma, de legalább begyakorol bizonyos helyzeteket, így lesz rutinja 1-1 szituációhoz és legközelebb nem csak félútig jut majd el :)

a suliban már nem lehet el mint a befőtt, ott fel kell állni, felelni kell, ki kell menni a táblához, stb., szerintem ez pozitív, hogy az óvónők próbálkoznak

2013. ápr. 13. 12:41
 8/18 A kérdező kommentje:

Na, köszi!:) Megnyugtattatok!

Csak szülőként olyan furcsa, hogy itthon ugye, vidám, nyitott, megkérem valamire sitty-sutty megcsinálja, ha együtt vagyunk valahol akkor sem érzem, hogy veszélyesen visszahúzódó lenne.. Itt meg csak azt hallom, hogy direkt előteremtenek neki olyan helyzetet, amiben rosszul érzi magát.

Akkor bízom benne, hogy ettől edződni fog és nem sérülni.

2013. ápr. 13. 13:08
 9/18 anonim ***** válasza:
szerintem is jol csinálják.miért kéne békén hagyni?magára hagyni?Akkor meg az lenne a panasz hogy miért nem próbálnak neki segíteni,jó az ötlet semmi erőszak nincs benne,inspirálják,foglalkoztatják,nyisson ő is,egyszer csak el száll majd minden félsz belőle,miért nem szállsz be te is?te meg itthon tennéd ugyanezt.játszótéren,vidd ezt oda a kislánynak,boltban add oda a néninek.nem biztos,hogy nem szeretne ő is rendesen kapcsolatot teremteni,nem azt kérik tőle,hogy álljon ki az ovi elé és énekeljen,hanem hogy oldjon meg egy hétköznapi feladatot.te is segíthetsz ebben és igy előbb utóbb bátrabb lesz.
2013. ápr. 13. 14:19
 10/18 anonim ***** válasza:
83%
Pedagógus vagyok, én nem eröltetném. Inkább szeretgetném,és dícsérgetném...engem bosszantana, ha ezt tennék a gyerekemmel. Szerintem egy ilyen dolog kicsinek és nagynak egyaránt trauma. Az, hogy valaki szeret-e szerepelni, intézkedni, az személyiségfüggő. És nagyon kényes a határ: hogy mikor érik el az ilyen "fejlesztéssel" az ellenkezőjét. miért kellene mindenkinek minden lében kanálnak lenni?!:) (Egyébbként én ilyen vagyok: kotnyíeles) de több értékes barátom olyan mint a Te gyereked. Ez nem múlik el, de ettől még teljes és tartalmas életet lehet élni!!!! A kis"talpraesettekkel" sokkal több szokott lenni a gond :).
2013. ápr. 13. 15:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!