Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hol lehet az igazság? Mit...

Hol lehet az igazság? Mit csináljak másképp? Neveletlen? Figyelmetlen? Vagy valami más?

Figyelt kérdés

Kislányom 4 éves, elég akaratos, olykor még most is hisztizik (főleg tömegben, azt rosszul viseli). Itthon tökjó gyerek (legtöbbször :))). Szerintem szigorúságban és következetességben úgy az erős átlagszülő körül vagyok. Apa nem, ő mindent ráhagy, csak ne kelljen vele vesződni, plusz őt is így nevelték.

Bizonyos dolgokban későn érő, pl későn kezdett beszélni, de pont ebben ma már nagyon ügyes, gazdag a szókincse stb. Bizonyos dolgokban kis különc, pl abszolút nem zavarja, ha csúfolják az oviban (hogy maszatosan eszik vagy hogy kócos) és elég jól elvan egyedül, de nem is idegenkedik a gyerekektől, ő is kezdeményezi a közös játékot, de nehezen alkalmazkodik a másik gyerekhez, a közös ötletlésre még nem érett meg.

A kényszert rosszul viseli, az erőltetés mindig olaj a tűzre nála. Ha nincs szigorú kontroll alatt, azonnal kisiklik a szófogadás kötelezettsége alól, egyből kihasználja a helyzetet, viszont fél a büntetéstől, én legalábbis ezzel tudom őt megfogni (bünti = kisszobába küldés).

Óvónők szerint nagyon szófogadatlan (nyilván ott a szigorú kontroll nehezen megoldható). Elküldték nevtanba, ott figyelmi problémára gyanakodnak, ezzel én nem értek egyet. (Igaz, az hogy őt nem érdeklő feladatokra nem igazán figyelt, de sokkal jobb lett volna, ha én nem vagyok ott, és így nem tud folyton hátraforogni engem keresve, plusz a vizsgálat kb egy órás volt, ő meg csak 4 éves...) Itthon megcsináltunk pár feladatot (persze nem egyórás terjedelemben), ami ott nem ment, és itthon tökéletesen megoldotta. Ráadásul aki egymás után 5 db 48-as kirakóst kirak, annak csak kell tudni figyelni. Szerintem.

Az óvónők azt sugallják, hogy nem nevelem elég szigorúan. nem állítom, hogy sosem szenved csorbát a következetességem, de szerintem szigorú vagyok.

Nem tudom, hol lehet az iagzság. Ha ebből le tudsz szűrni valamit, kérlek, írd le a vélemyényedet.

2013. márc. 25. 13:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Én ma pont akkor vittem be a lányom, amikor a szőnyegen ültek, és foglalkozás volt, és szigorúan ott ültek sorban a gyerekek (későn mentünk dokinál voltunk kontorlon)
2013. márc. 25. 13:45
 12/19 A kérdező kommentje:
Nem tudom, nem hiszem, hogy van olyan csoport, ahol 20 gyerekből 18nak ugyanolyan problémája van. Az én lányom pl háromévesen tetőtől talpig felöltözött egyedül, mégse frusztráltam másokat azzal, hogy azt kérdezzem, hhogy mi lenne, ha 20 gyereből 18-at az óvónő öltöztetne. Ő is sok mindenben ügyes, például színezésben, mikor más még nagycsoportban se fogja rendesen a ceruzát, szöveges memóriában, háromévesen jobban tudta a verseket, mint a nagyok, de én ezzel úgy vagyok, ki ebben ügyes, ki abban. Na meg az óvónők sem egyformák.
2013. márc. 25. 13:53
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Arra gondolok, hogy ha kiborítja a vizet, akkor fel kell törölnie. Vagy ha szétdobálja a játékokat, akkor neki kell összeszednie. Ha leborta magát vízzel, akkor lehet átöltözni, megint elmegy egy csomó idő. Az én lányomnál beválik, tudja, hogy az ő értékes játék/mese/mittudomén milyen idejéből megy el sok ha ezeket csinálja. Ez nem elvont erkölcsi következmény, nem felettes- én kérdése, pusztán logika.

Sánta párhuzammal élve nem azért kötöm be a biztonsági övet mert megbüntet a rendőr(kifizetem azt csá', igazából semmi ok- okozati összefüggés nincs), hanem mert fáj az arcom ha beütöm a műszerfalba.

2013. márc. 25. 13:53
 14/19 A kérdező kommentje:
Természetesen ő öltözik át, ha összepiszkolja magát, és segít összetakarítani, ha kiönt valamit, de ez nem rosszaság, ez ügyetlenség, így a takarítás nem büntetés, hanem magától értetődő szükséglet. A játékait nem szokta szétdobálni.
2013. márc. 25. 14:02
 15/19 anonim ***** válasza:

Igen, csak ezzel azt akartam mondani, hogy az óvónőket biztosan idegesíti, mert olyankor akik figyelnének, mégsem figyelnek, mert a rosszalkodó kislányra figyelnek.

És ha (a te példádat említsem) bénán rajzolna, de ülne a helyén, az senkit nem érdekelne, mert legalább csendben van.

Igen, lehet, a lányodat az óvónőknek kellene máshogyan kezelni. -de ne hárítsuk az óvónőkre a felelősséget- :)

Mi mondjuk nagyon szeretjük az ovit, a lányom pont az ellenkezője, az a nem sok vizet zavar típus. bent átszellemül, olyan, mint egy kis angyal. :)

2013. márc. 25. 14:03
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Az autista kislány édesanyja vagyok, 3 és fél éves, nagyon önálló, erre nevelem tanítóm,hogy egyedül képes legyen nagy korában élni. Egyedül vetkőzik, öltözik fel, sőt pelenkát is ad magára, ha véletlenül valahová odapisil szó nélkül feltörli, és viszi is a szennyesbe, fürdés előtt ő neki kell egyedül levetkőznie, és akkor mehet csak fürdeni, nem szokott ellenkezni, tusfürdővel megmossa magát le is öblíti, megtörölközik felöltözik, valamelyik nap, ki vett egy szelet kenyeret, és elővette a vajat a hüttőből késsel meg kente a kenyeret magának. Eddig lekopogom az önállóságra való nevelés be vált.
2013. márc. 25. 14:03
 17/19 A kérdező kommentje:

Megnéztem a Vadaskert honlapját, hát ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes

[link]

El kell olvasnom még egyszer, de lehet, hogy megnézetem, vagy ha visszamegyek a nevtanba, ott rákérdezek. Köszi. És nálatok most hogyan tovább?

2013. márc. 25. 14:15
 18/19 A kérdező kommentje:
78%-os válaszolónak: értem, nektek nincs ilyen gondotok, jó nektek, és tudom, hogy rossz lenne, ha mindenkinek ugyanolyan gondjai lennének. De akkor tulajdonképpen van valami tanácsod a számomra?
2013. márc. 25. 14:21
 19/19 A kérdező kommentje:

Sziasztok. Elköszönni jöttem.

Kivizsgálták a kislányomat, semmi baja nincsen, úgyhogy igenis minden kerek nála. Azért rosszalkodott az oviban, mert nem figyeltek rá. Most, hgy már tudjuk, és megbeszéltük, nem rosszalkodik. Inkább a gyerekek figyelmét keresi, ha az óvónőkét nem kapja meg. És ami a legfontosabb, hála Istennek egyáltalán nem autista.

Viszont ezen a kérdésen és a válaszatitokon olyan szinten rágódtam éjszakákon át, sokkal tovább a kelleténél, hogy úgy döntöttem, le sem írom hány évi gyakorizás után most kell abba hagyni. Ugyanis ez többet árt, mint használ. Ha kérdésem van, azentúl szakavatottaktól fogok választ kérni.

Azért köszönöm, hogy segíteni akartatok. Az autista kislánynak és a családjának a lehető legjobbakat kívánom. Jó netezgetést mindenkinek.

2013. máj. 28. 06:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!