Szerintetek fel adjam a 6 éves fiamat iskolába, vagy tartsam vissza még 1 évet?
Szia!
A felmérések alapján mint mondtak, iskolaérett? Egy kicsit erősíteni kellene a lelkét. Azért szeptemberig van idő, hogy ezen a dolgokon javítsatok, ha más probléma nincs. Mondjuk ő is szeretne maradni, de gondolom azért is, mert látja, hogy többen (köztük feltételezem a barátok is) maradnak.
Én csak emiatt nem tartanám vissza, inkább rágyúrnék a lelkére. Ugyanis nem 6-7-8 évesen rossz ez, hanem később. Gondolj bele, mikor kezdi a saját életét?
Manapság elég elterjedtek az 5 éves (9. éven nyelv, meg alapozás) középiskolák, visszatartva 20 évesen még csak érettségizik, ha valamit (akár szakmát) tanul még az +2-3-4 év vagy több, ha osztatlan egyetemi vagy mester képzésről beszélünk. Ezt úgy számolva, hogy nem bukik, nem halaszt, minden elsőre sikerül.
Én annó évvesztes voltam, + nem vettek fel rögtön egyetemre, így diplomám 25 évesen lett (mondjuk kihasználtam a köztes időt).
Szóval, ha nem indokolt, én nem tartanám vissza.
Az óvónők mit mondanak? Az én lányom majd májusban tölti a 6-ot, de nálunk pont az óvónők javasolták ugyanilyen okok miatt, hogy maradjon még ovis. Nálunk a 25 nagycsoportosból 4 marad még az oviban, a szintet csak 1 nem teljesítette, a többi 3 "szociálisan éretlen". Ezzel én is egyetértek, 1 év alatt sokat alakulhat. Több lesz az önbizalma, stb. Az óvónők azt hozták fel példaként, hogy ha kérdez vmit a tanítónéni és ő félénkségből nem válaszol, akkor elkönyvelik, hogy nem tudja és amilyen kevés önbizalma van még el is hiszi magáról, hogy ő buta.
A lányom már amúgy nagyon várta a sulit, de megértette, hogy még 1 évet várnia kell.
Ja, és nem kell ehhez semmi orvosi igazolás, csak az óvónők véleménye és a szülő hozzájárulása. Iskolába ugyanúgy be kell íratni, csak halasztást kell kérni.
Én csak saját magamat tudom példaként felhozni. Anno még "kilóra" mérték az iskolaérettséget. Én augusztusi vagyok, szeptemberben már kezdhettem. Átlagban hármas voltam mindíg, ebből sosem tudtam kitörni. Túléltem, de lehet, ha 1 évvel később kezdek, akkor jobb lehettem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!