Érdekel, mit gondoltok az iskolába kerülés ideális időpontjáról! Pro és kontra, miért jó vagy nem jó tartani a gyereket tovább az oviban, avagy 6 évesen iskolába engedni?
6 és fél évest igen, de ha közelebb van a 7-hez, az lehet, hogy még jobb is!
Legalábbis nálunk a középsőnél így jött ki, és nem bántam meg, hogy évvesztesként így kezdhette.
Szerintem ez annyira gyerekfüggő.
A lányom májusi, jövőre lesz hat éves, megmondom őszintén én már most azt látom, hogy tuti nem kell maradnia az oviban jövő szeptembertől és az óvónénik is így gondolják. Okos figyelmes, már most több számot felismer, 10-ig összead, szép a vonalvezetése, az egyetlen gond vele, hogy néha figyelemzavaros, de azt mondták, hogy ez középsőben még elmegy és fejlesztést sem igényel. De van olyan csoporttársa, aki nagycsoportos (vegyes csoport), és annyira de annyira éretlen az iskolához hogy még.
Persze felnőtt fejjel, én is azt mondom, hogy maradjon minél tovább gyerek, és játszon sokat, de egy teljesen iskolaérett gyereknek tök felesleges oviban maradni, mert halálra unja magát. És szerintem ezt a szülőnek fel kell ismerni.
És megmondom őszintén nem igazán értek egyet ezzel a szülő nem szólhat bele dologgal, mert így az a helyzet áll fenn, amit Te is írtál, hogy minden nagycsoportost kipaterolnak az oviból, hogy legyen hely a kicsiknek. És azt is tudjuk ugye, hogy a papír sok mindent elbír, és ha ráírják, hogy iskolaérett a gyerek, akkor az elvileg úgy is van, mert megfelelt bizonyos követelményeknek, amik a könyvekben le vannak írva, de lehet, hogy a gyerek messze van még az iskolaérettségtől.
Jó példa erre a lányom csoporttársa. Most volt 6 éves, a szülei kézzel lábbal hadakoztak a suli ellen, mert úgy látták a gyerek még nem érett rá. Elvitték egy független érettségi felmérésre, ami kihozta eredményként, hogy a gyerkőc 95 °-ban nem érett az iskolára. Papíruk van róla. De az ovis felmérés alapján érett a sulira így mennie kell! Na akkor hogy is van ez?
Kislányom júliusi. Még csak 3 éves lesz az idén, tehát messze van még az iskola:-). Én szeretném, hogy abba az évbe kezdje el a sulit, amikor betölti a 6-ot. Ha az óvoda nem engedné, mert nem lenne rá érett, azt természetesen elfogadnám.
Én augusztusi vagyok és 6 évesen kezdtem az iskolát. Semmi hátrányát nem éreztem. Szerintem az, hogy 7,5-8 évesen kezdje a gyerek az elsőt, az későn van.
3 éves a lányom és kiszámoltuk, hogy 6 év 2 hónaposan fog iskolába menni. Anno én évvesztes voltam, majdnem 8 amikor kezdtem. (augusztus volt a határ, szeptemberi vagyok)
Amiért jó: látom rajta, és az óvónénik is mondják, hogy értelmileg messze meghaladja a korát. Simán megoldja a középsős-nagycsoportosoknak szánt feladatokat, ilyesmi.
Amiért nem jó: egyenlőre szerintem túl "kajla", figyelmetlen, el nem tudom képzelni, hogy annyira megkomolyodjon, kinőjön a pici gyerekkorból, hogy alig 6 évesen már iskolába menjen, figyeljen, megüljön.
Majd meglátjuk, ha nagycsoportosok leszünk. Egyébként nálunk idén 9 nagycsopisnak kéne elmennie, de egy sem megy, mindet visszafogják a szülei. (vegyes csopi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!