Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Érdekel, mit gondoltok az...

Érdekel, mit gondoltok az iskolába kerülés ideális időpontjáról! Pro és kontra, miért jó vagy nem jó tartani a gyereket tovább az oviban, avagy 6 évesen iskolába engedni?

Figyelt kérdés
Azt figyeltem meg, nagy divat lett 7 és fél- majdnem 8 évesen kezdeni az iskolát. Az oviban az a nagy helyzet, hogy sok leendő kiscsoportost azért nincs helyük felvenni, azért tudja csak középsősen elkezdeni az ovit, mert a nagyok még maradnak egy évet. Ismerek olyan kisfiút, aki január közepén töltötte be a 6 évet, és fel sem merült bennük, hogy akár szeptemberben kezdhetné az iskolát. Más meg júliusi hatévesét simán küldi iskolába. Csak kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről. Bár állítólag nem lehet majd választani, külön szakértői véleménnyel tartható csak vissza a gyerek, de ebben az országban soha semmi nem biztos :) Tehát ha Te dönthetnél, egy kb 6 és fél évest vinnél-e iskolába, miért, miért nem?
2013. febr. 19. 15:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Ez nagyban függ a gyerektől. Az én fiam augusztusban tölti a 6. évét, de még nem megy iskolába. Nagyon okos kisfiú, nagyon vág az eszek, de szociálisan még éretlen az iskolára. Visszahúzódó, és a kudarctürő képessége is borzasztó, vagyis ha nem sikerül neki valami elsőre, írtó nagy hisztit csinál. Én is nyári vagyok, és 6 évesen kezdtem a sulit, de a fiamat semmiképen nem adnám még.
2013. febr. 21. 15:27
 12/13 anonim ***** válasza:
én is csak csatlakozni tudok: valóban gyerekfüggő. akinek lankad a figyelme, nem leköthető, annak agyereknek jót tesz az a +1 év. másoknak viszont felesleges. mire oda kerül a sor, a szülőnek az otthoni foglalkozás alapján bőven fel kellene tudni ezt mérnie. én 4 évig voltam ovis, de nem voltam évesztes és szellemileg iskolaérett voltam, csak testileg nem. akkoriban (nem tudom, h ilyen létezik-e még) el kellett érni egy minimum súlyt ahhoz, h suliba mehess. én ez alatt voltam, nem engedtek. a bátyámat igen, ő minden szempontból megfelelt, 6 évesen bekerült az oktatási rendszerbe és bukdácsolt. én 7 évesen mentem és végig szibte teljesen kitűnő voltam. azt gondolom, h akkor is az lettem volna, ha 6 évesenmegyek, de a bátyám azt a következtetést szűrte le (és ilyen általánosító módon mindenképp helytelenül), h akik később mennek suliba, feltétlenül jobb tanulók is lesznek. ezért az amúgy nagyon okos, jól összpontosító, tanulékony kislányát, aki idén szeptembertől lenne sulis, vissza karja tartani még egy évet. a kislánynál teljesen indolokolatlan, az elmélettel meg egy kicsit még magyarázni is akarja a bizonyítványát a tesóm, ettől függetlenül alapvetően azt gondolom, h azzal kevésbé árthatunk, h egy évvel később engedjük suliba a gyereket, mintha "túl korán". nekem egyébként nem származott hátrányom a 4 év oviból, a gyerekek között nem számított a korkülönbség. a felnőttek esetében mindig ott bújkált, h vajon azért vagyok-e esetleg egy évvel idősebb az osztálytársaimnál, mert egyszer megbuktam... de mivel jól tanultam, így ezzel nem tudtak elvenembe tapintani és nem érintettek rosszul a rosszmájú célozgatások kisebb koromban anyámnak, aztán gimitől inkább nekem. a felsőoktatásban meg már mindenki letojja.
2013. febr. 21. 15:57
 13/13 anonim ***** válasza:

A nagyobbik kislányom májusban lesz 6 éves, szeptembertől sulis. Elég kajla kiscsaj, meglátjuk, hogy megy majd neki :)

A sulit egyébként várja, a "feladatokat", mint Mini Manó és társai gond nélkül megoldja.

Szal mi úgy döntöttünk, hogy menjen suliba, az ovis csoport közössége nagyon jó, nincs problémás gyerek köztük, nem szakítjuk ki belőle. Remélem nem bukik le hozzájuk senki.

2013. febr. 21. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!