S. O. S.! Aki kisgyerekkel ment ki külföldre itthon milyen papírokat kellett elintézni?
Én pont a napokban olvastam, hogy ha kiköltözik valaki, és viszi a gyereket is, akkor még a gyámhivatal engedélye is kell. Alaposan nézz utána, mert aztán össze-vissza büntetnek... :-/
Tessék, meg is kerestem a cikket:
Ha mind a két szülő megy, akkor felejtsd el a gyámhivatalt, cs.sszék meg ha egy EU alapelvvel ellentétes jogszabályra hivatkoznak. Ha piszkálnak, akkor befenyíted őket hogy feljelentést teszel.
Ha elváltál, akkor beszél meg a másik szülővel. Mivel az én volt férjem beleegyezett - sőt biztatott- írt egy meghatalmazást, hogy mindenhez hozzájárul,.
Így azt a papírt vittem a suli beíratáshoz, mert azt eleve az adott ország nyelvén írta és nem kellett a válási határozatot lefordíttatni, hogy én vagyok a gondviselő, nálam vannak elhelyezve a gyerekek.
Az ideiglenes külföldre költözést bejelentettem, hogy az iskola miatt nehogy keressenek, mert ugyebár onnan kiiratkoztak.
Nekem a TB-t kellett még elintézni, de a gyerekekkel kapcsolatosan más nem volt.
Gyermek végleges külföldre távozása
Az eljárás jogi alapja*: Csjt. 77. § (3) bek., Gyár. 9. § f) pont, Gyer. 22. §, 8001/2001 (IK 4.) IM tájékoztató
Hatáskör:
Városi Gyámhivatal (ha a különélő szülők között egyetértés van)
Bíróság (ha a különélő szülők nem értenek egyet)
Illetékesség: Lásd: Gyár. 21. §
Eljárás megindítására jogosult: A szülő
Döntéshez szükséges:
Kérelem
Külföldi hatóság által kiállított környezettanulmány
Iskolalátogatási igazolás
Jövedelemigazolás
Befogadó nyilatkozat
Mindkét szülő meghallgatása függetlenül attól, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy sem
Vizsgálat tárgya: biztosított-e külföldön a gyermek
nevelése
tartása
ellátása
tanulmányainak folytatása
Ha a szülők külön élnek és a kapcsolattartást a városi gyámhivatal vagy a bíróság szabályozta, vizsgálni kell, hogy a kapcsolattartásról hozott döntések végrehajtása nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában is biztosítható-e.
Ha a különélő szülő nem egyezik bele, a BÍRÓSÁG DÖNT; erről tájékoztatni kell a szülőket.
A városi gyámhivatal határozata a szülőnek a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó
nyilatkozatának JÓVÁHAGYÁSÁRA és nem az ENGEDÉLYEZÉSÉRE irányul.
A lakóhelyváltozással kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek teljesítése a törvényes képviselő kötelezettsége.
A külföldön kiállított közokiratnak, magánokiratnak akkor van bizonyító ereje, ha az illetékes magyar külképviseleti hatóság állította ki, hitelesítette vagy felülhitelesítette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!