Ez lenne a dackorszak? Hogyan lehet kezelni?
Ahogy mondani szokták: "Üdv a klubban!" :)
26 hónapos a fiam, ő az általad leírtakat kb 2-3 hónapja kezdte. De győzelem, máris javul a helyzet! :) Mindennek az ellenkezőjét kezdte el csinálni, mint amit kértünk tőle, vagy amiről tudta, hogy elvárjuk! Esti lefekvéskor le az ágyról, "most motorozok", azt hittem, rosszul hallok!! :) 6-szor visszavittük, akkor is újra kezdte. Nagy harcok ezek, és látványos, hogy mire megy ki a játék. Kb. ez játszódik le a fejében, némi túlzással:
"Jé, én önálló emberi lény vagyok, és azt tehetek, amit akarok. Le tudok mászni az ágyról, és miért ne tenném? Nézzük csak, mit szól hozzá Anya és Apa! Nahát, nem akarják engedni! De ha mégis megpróbálom, lehet, hogy sikerül? Vajon mit tesznek, ha újra és újra elkövetem? Esetleg ha nagyon kitartó vagyok, akkor átvehetem az irányítást! De igazából azt sem akarom, mert kicsit félek egyedül, jobb lenne, ha megállítanátok, mert szükségem van a vezetésetekre még..."
Na valami ilyesmi. :) Azt tapasztaltam, hogy attól nyugszik meg, ha következetes vagyok, és amit nem szabad, azt nem szabad. De közben minden rezdülésére érzékenynek kell lenni, mert van amikor azzal erősítem a belém vetett bizalmát, ha kicsit engedem az ő akaratát is érvényesülni. Nehéz, az biztos, és fő szabály, hogy ebben a korban (is) igenis szükség van arra, hogy érezze a pirinyó: őt feltétel nélkül szeretik a szülei, de rájuk bízhatja magát, mert okosak, erősek, és jobban tudják, mi a jó neki! Kellenek a korlátok is, attól érzik magukat biztonságban. :)
Kitartás, és türelem, rövid időszak ez (mondom abból a távlatból, hogy van már egy 14 évesem is), és meg lesz az eredménye, ha nem adod fel!
egy 14 és egy 2 éves anyuja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!