Ez még normális? Talán dackorszak, de ennyire?
3 éves a lányom, tegnap levágott egy ultrabrutál hisztirohamot. De olyat, hogy ilyenre még álmomban sem gondoltam volna. Az egész ott kezdődött, hogy hazafelé jövet (vendégségben voltunk) megálltunk a tesco parkolóban, apa bement egy apróságért, mi addig vártuk őt az autóban. Addig ő kiszedte a kezét a biztonsági ülés övéből, ami nem is lenne baj, hanem mikor indultunk nem akarta visszatenni. Mondtuk, hogy be kell csatolni, mert különben megbüntet a rendőrbácsi, nem hatott rá. Akkor kitalálta, hogy ő kiszáll az autóból, és nem jön velünk haza. Mondtuk, jó, szálljon, maradjon, ha akar. Persze ezzel el is értük a kívánt hatást, és mondta, hogy inkább jön. Akkor egy kicsit meg is nyugodott, de az úton megint elkezdte. MIkor hazaértünk, akkor meg nem akart feljönni, könyörögtem neki, már mindent csináltam. Marad. Akkor maradjál. Erre persze megint észbe kapott, és akkor inkább jön, de nem jött mégsem. Akkor apa megunta, kiszedte az ülésből megfogta, és felvitte a lakásba. Végig ordított az egész lépcsőházban (amúgy apa egyáltalán nem volt durva vele), de ő csapkodott, üvöltött, mindent csinált. Fönt nem akart levetkőzni, ami a keze ügyébe került, mindent eldobott, földhöz vágott. A férjem megpróbálta hideg vízzel megmosni az arcát, nem segített. Semmi nem segített. Adtam neki vizet, abból ivott 2 kortyot, a többit direkt kiöntötte az asztalra. Mondtuk neki, törölje föl, persze esze ágában sem volt. Akkor mondta, kér inni, adtam neki még egy pohárral. Azt zutty, magára öntötte, szintén direkt. Utána odajött hozzám, kezemben a 2 hónapos testvére, és rácsapott a húga lábára, és még egyet, és még egyet, pedig mondtam neki, hogy hagyja abba. (amugy nagyon szereti a testvérét, kicsikémnek szólítja, félti, puszilgatja, stb, eddig semmiféle probléma nem volt ezzel kapcsolatban.) Aztán a férjem levetkőztette, mert vizes volt ugye a ruhája, le is akarta tusoltatni. Leült vele a fürdőszobába, egy ideig még csapkodta a lányunk apát, aztán apa kitárta a karját, és itt látszott rajta, hogy úgy megbánt mindent. Puszit adott apának, ahol fájt, aztán jött hozzám is, a testvérétől is bocsánatot kért, és ezután mintha elvágták volna, megnormálisodott.
De én nem gondolom, hogy ezen a szinten ekkora hiszti normális lenne. Már mindere gondoltam, hogy én vagyok a szar, hogy rosszul kezelem, már mindenre gondoltam, mi okozhatja. Nekem nem volt valamifelhotlen gyerekkorom, ezért én mindent megpróbálok jobban csinálni, mint a szüleim, de lehet, hogy nem vagyok jobb.. sőt.
Mit tegyek?
Abszolute természetes, még 3 évesen is, ilyen szinten is! (4 évesen már nem jellemző, hacsak nem, éri a 4 évest valami rendkívüli érzelmi hatás.)
Igen, ez még a dackorszak.
Javaslom, mellőzzétek a közvetlen gondozást-gondoskodást, amíg lehet, amikor érzelmi kitörése van, gondolok itt az arcmosásra. Ami muszáj az muszáj, pl. nem ülhettek órákig vele a kocsiban, és jól tette, hogy felvitte a lakásba az apja. De amennyire csak lehet, hagyni kell kitombolnia magát, mert természetes, és szükséges ebben az életkorban! Az ő, és mások épségének megóvása a ti feladatotok és felelősségetek ilyenkor! Ne engedd közel magadhoz máskor, ha a kistesója a karodban van, neki meg épp érzelmi kitörése! Ti se hajoljatok közel hozzá!
Neki is teher, ha rajtatok vezeti le a feszkóját, csak mert közelhajoltatok hozzá! Ugyanis ilyenkor különösen alacsony a gyermek önkontrollja, ami 4 éves kor alatt érthető, és azt fogja csapkodni, amit elér!!
Egy ötlet: éreztesd szereteted vele, ÉS MEGÉRTÉSED, de egyszerűen, nem túldrámáza! ŐNEKI van szüksége ilyenkor "drámázásra". Ne mondogasd neki ,h szereted, hanem ÉREZD ilyenkor különösen, és éreztesd vele, h megérted őt. Nézd végig együttérzően, ahogy tombol!
ADJ A KEZÉBE EGY PLÜSS JÁTÉKOT, DE NE A KEDVENCÉT! Hanem amit "csak közepesen" kedvel. Jó esetben földhöz fogja vágni, és taposni fogja, vagy hasonlót tesz vele, AMI JÓ JEL!!
Ne okozz neki lelkiismeret furdalást, és ne úgy szervezd meg a körülményeket ilyenkor, h lelkiism.f-a legyen! Ha véletlen titeket talál el, akkor az lesz a lelkében, ezt ne kívánd neki! Látod, amint észrevette, hogy nem gátoljátok a dacot benne, máris kibukott belőle a lelkiismeret furdalás és vígasztalt titeket.
Sokkal jobb neki (utólag is), ha nem szeretteit kénytelen megütni lelki fájdalmában, hanem egy semleges(ebb) plüss állatkát.
A dackorszak egyik oka, hogy éntudata most kezd megerősödni, megtanul nem-et mondani, ami rendkívül fontos a későbbi élete során pl. arra nézve, hogy ellen fog tudni állni a felesleges, sőt, a káros csábítások nagy részének (nem arra utalok, amihez hozzászoktatják, mert az a ti felelősségetek).
4 éves kor alatt nem várható el, hogy ennél kifinomultabb, differenciáltabb módon fejezze ki érzelmeit, és ha adott esetben az a dac, akkor azt így fogja kiadni magából, amit teljesen természetes!
Kedves szülő! Javaslom, akkor kezdj el aggódni, ha sok mindent magába fojt a gyermeked...
Örömteli és idéális gyermeknevelést kívánok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!