Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Jogosan vagyok dühös?

Jogosan vagyok dühös?

Figyelt kérdés
El lehet várni egy 2 hónap híján 5 éves gyerektől, hogy amit egyszer megbeszélünk és becsületszavát adja rá, akkor később ne táncoljon ki alóla? Véleményem szerint igen, de mivel nincs viszonyítási alapom, ezért a ti véleményeteket kérném. A lányom májusban lesz 5 éves, egyébként jól kezelhető. Már évek óta apukája viszi minden este aludni. Véleményem szerint amúgy már réges-régen egyedül kéne aludnia, de még mindig ott van vele apa addig, amíg el nem alszik, előtte meg ugye mese. Ebből néha elege van, főleg azért, mert a kisasszony irányít, én nem altathatom csakis apa, még akkor is, ha apa beteg vagy ha éppen (mint ma is) meccset nézne az elejétől a tv-ben. Én nem vagyok az "erőszak híve" ezért úgy próbálkoztam a lányomnál, hogy szépen elmagyaráztam a helyzetet, hogy egy családban nem egy ember körül forog a világ, sokszor az van, amit ő szeretne, de néha legyen megértő és ha olyan van, hogy apa nem viszi el valamiért aludni, akkor megyek vele én. Teljesen normálisan el is beszélgettünk, látszólag teljesen megértette, "becsszó" mondta is (ezt a szót már többször magyaráztuk, hogy mit jelent, érti is). Amikor oda került a sor, hogy alvás, akkor kihátrált az ígérete alól és most benn van apával. Apa azt mondta, hogy amikor kezdődik a meccs, kijön, ha alszik, ha nem, de szerintem nem fog kijönni. Én irtó dühös vagyok, nem tudom, hogy reagáljam le ezt a szitut. Most hirtelen haragomban megtiltottam az édességet és holnap reggel nem lesz mesenézés amíg készülődünk az oviban. Mit tegyek, hogy ez megoldódjon? Előre is köszi a válaszokat.
2013. febr. 20. 20:29
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
bocs. ...készülődünk az oviba.
2013. febr. 20. 20:30
 2/14 anonim ***** válasza:
35%
Mintha az elkényeztetett,féltesómról olvasnék aki 5,5 éves és addig cirkuszol amíg nem az van amit szeretne,ő sem hajlandó apám nélkül aludni. Beszélj a pároddal,Ő se engedj neki,és a lányoddal is,hogy egy ilyen nagylány egyedül aludjon el.Öcsémnél más a helyzet apának 47 évesen nincs türelme hozzá,és kedve sincs a hisztiket hallgatni,anyja meg következetlen egyszer megtilt 10perc múlva megenged,szóval nála talán sosem oldódik meg.
2013. febr. 20. 20:34
 3/14 anonim ***** válasza:
22%
Hát ne haragudj meg érte de ez a következetlen nevelés.Próbáljatok a férjeddel egyféleképpen gondolkodni,legalább nagy vonalakban,mert kis gyerek kis gond,aztán később ez visszaüt.Úgy látszik az írásodból hogy a gyerek körül forog a világ,rászoktattátok egy olyan dologra,ami Nektek már kényelmetlen.Ezért nem a gyerek a hibás,ő csak ragaszkodik a megszokotthoz.Személy szerint az esti mese után azt mondanám jó éjszakát,mostantól itt az ideje hogy egyedül aludj.Ezt igen határozott hangon,hogy értse nincs más választás.De ha látja hogy ígérgettek,akkor ebből később is gondok lesznek.Mindenki követ el amúgy hibákat,de csodálkozom hogy eddig ez nem zavart titeket.A gyerek jött a családba,az életet úgy kell kialakítani hogy hárman vagytok,igényeitek is vannak.Nem ugrálhattok úgy ahogy ő fütyül.Viszont nem őt kell büntetni,ti rontottátok ezt el.Kerek perec ragaszkodjatok az egyedül elalváshoz,5 évesen már menni fog.
2013. febr. 20. 20:57
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Valahol igen, de valahol nem vagy "jogosan dühös".

Rászokott egy olyan valamire, ami nektek már tényleg nem jó, viszont megértem őt is.. hiszen ott vagytok neki, elalváshoz stb, szeret titeket és szüksége van rátok. (Nyilván ha már irányít az már nem jó, de ezek szerint tud is rátok hatni, ha tud titeket irányítani)

Azért mert 5 éves persze nem hülye, biztos megérti amit megbeszéltek, de amint oda kerül a sor az ő alvására, ő azt nem tudja még úgy mérlegelni és rangsorolni, hgoy most neki azért kell egyedül aludni mert apa meccset néz.. mert valahol ez meg vele szemben nem fair, ha holnap meg mondjuk megint vele lesz apa elalvásnál. Ők ezt még nem úgy élik meg, hogy jó ma elalszom egyedül mert apa meccset néz..

Ezért én nem büntetném meg, hanem ha másként szeretnétek a fektetéses-alvós procedúrát akkor inkább azon kezdenék változtatni. Attól hogy holnap reggel majd nem nézhet mesét semmi nem fog megoldódni az esti alvásból.

2013. febr. 20. 21:22
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én másképp látom. Az elalvás körüli rituálékhoz nagyon ragaszkodnak a gyerekek, egyrészt biztonságot ad nekik, másrészt joggal ragaszkodnak hozzá, hiszen mi szoktattuk rá őket. Ha egyébként más kérdésekben betartja az adott szavát, akkor emiatt nem nevezném őt megbízhattalannak. Én is vele vagyok a négyéves lányommal, amíg elalszik, ez jár nekünk, ez a legmeghitteb együtt töltött idő.
2013. febr. 20. 21:24
 6/14 A kérdező kommentje:
Nem teljesen értettétek. Én nem azt szerettem volna nála elérni, hogy EGYEDÜL menjen aludni, hanem azt, hogy apa helyett anya vigye aludni, mesét olvasni és ottmaradtam volna vele amíg el nem alszik. Tehát nem egyedül kellett volna aludnia. Mindezt már nem először beszéljük meg vele, hanem sokadszorra. De amikor oda kerül a sor, akkor visszatáncol. Én tulajdonképpen azért vagyok dühös, mert amit többedszerre "megígér" és meg is érti, amit ígér, az alól kitáncol. Szerintem 5 évesen egy gyerek már ezt fel tudja fogni és látszik is rajta, hogy felfogja. Én azzal tisztában vagyok, hogy elszúrtuk, következetlenek voltunk (többnyire a férjem), de nekem most lett elég. Én nagyon érzékeny vagyok a becsület szó betartására, talán ezért. Annyit azért kérdeznék még, hogy ha nem helyeslitek a büntetést, akkor hogyan kellene rávennünk erre? Ezek szerint amit főztünk most már együk is meg, nincs visszaút? Ezt azért nem hinném. Köszönöm a válaszokat.
2013. febr. 21. 06:56
 7/14 A kérdező kommentje:
Ja még annyit, én nem pontoztam (csak azért, mert van egy 0%-os válasz is).
2013. febr. 21. 06:56
 8/14 anonim ***** válasza:

Nézd, az az igazság, hogy nem várható el egy nem teljesen 5 éves gyerektől, hogy 100 százalékig betartsa amit ígért.

(itt mondhatnám, hogy felnőtteknek sem szokása, de ők más okokból szegik meg az ígéretüket)

Egy 5 évesnek még nincs akkora belátási képessége, hogy figyelmen kívül tudja hagyni a saját igényeit és vágyait. Persze, megbeszélitek, Ő rá is bólint, mert a dolog abban a pillanatban nem aktuális, de amint közeledik az este, visszatáncol, mert "valóságossá" válik a dolog.

Nekem is 5 évesek a gyerekeim, ebből kifolyólag sok ekkora gyereket ismerek. És mindre jellemző ez, kisebb-nagyobb mértékben.

Biztos veled is megesik, hogy valamit 100x elmondasz, mégis süket fülekre talál.

Egy ovis gyerek valójában még kicsi.

Amúgy ha elolvasod itt a kamaszok kérdései, rájössz, hogy még 15 éves korban is elvárják, hogy a szülők kizárólag az Ő vágyaikat tartsák szem előtt, és megsértődnek, ha a szülőknek is vannak igényeik.

2013. febr. 21. 10:25
 9/14 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. És akkor nincs megoldás vagy van, de azt nem büntetésen keresztül kell elérni? Így szoktattuk, de hogyan tudjuk átszoktatni arra, hogy néha én vigyem aludni, amikor ez a férjemnek "teher" valami miatt? Egész egyszerűen vállaljuk azt be, hogy én megyek be a hálóba, hiába akarja az apját? Vagy hogy csináljuk?
2013. febr. 21. 10:40
 10/14 A kérdező kommentje:
Illetve hogyan neveljem rá arra, hogy a szavához tartania kell magát, ha most meg elengedem a büntetést? Akkor azt fogja gondolni, hogy nem baj, ha nem tartottam magam a szavamhoz, mert minden megy tovább a maga útján, nincs szankció....
2013. febr. 21. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!