Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Emlékszik a gyermeketek a...

Frászkarikaborsó kérdése:

Emlékszik a gyermeketek a születésére és/vagy arra hogy milyen volt az anyaméhben?

Figyelt kérdés
Egyik barátnőm kisfia állítólag 3 évesen még emlékezett rá, kíváncsi vagyok hogy igaz lehet-e. Megkérdeznétek hasonló korú gyermeketeket, hogy ő emlékszik-e?
2013. febr. 6. 14:36
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

oké akkor ne úgy kérdezzétek meg hogy emlékszik-e, hanem hogy milyen volt. Hátha arra tud válaszolni.

Ezt találtam:

"Jeane Rhodes pszichoterapeuta 1990-ben csakugyan meg is kérdezett 29 kisgyereket (az interjúk előtt és után is beszélt a szülőkkel is), és elképesztő válaszokat kapott. Az ő tanulmánya az egyik első, úgynevezett anekdotikus bizonyíték arra, hogy a jelenség létezik: semmi kísérleti- és kontrollcsoport, semmi szakmódszertan, egyszerűen csak mint odafigyelő, érzékeny felnőtt leült egy-egy óvodással, és megkérdezte tőle, hogy hol volt, mielőtt megszületett, mit csinált ott, hogy érezte magát, hogyan jött ki onnan, mi volt az első dolog amit látott, kik voltak ott, mi történt, mit érzett. A gyerekek nagy részének természetesen addigra elmondták már a szülei, hogy hogyan születnek a kisbabák, és "te is anya hasában voltál" stb., de a tanulmányt készítő Rhodes hamar felfedezte, hogy a gyerekek rengeteg olyasmit mondanak, amit egész biztosan nem hallhattak a szüleiktől. Elképesztő élmény az orvosi tényekről mit sem tudó négyévesek megfogalmazásait olvasni a méhen belüli környezetről ("úszkáltam"... "meleg volt"... "olyan hangok voltak, mint a halak, glukk, glukk"), születésről, császármetszésről ("kinyomtak engem a bácsik"... "fájtam... kicsit sírtam, de nevettem is"... "úgy jöttem ki, hogy volt ott egy lyuk... hosszú volt és sötét, de fény is volt"). A beszélgetések alatt sok gyerek magzati pózba zsugorodott a széken vagy a szőnyegen, felhúzták a térdüket, beszéd közben vagy helyett gyakran mutogattak, az egyik kisfiú a két keze közé szorította a fejét, miközben bólintott, hogy igen, "nehéz" volt kijönni onnan. A gyerekek egy része néhány kitérő válasz után témát váltott, Rhodes ilyenkor születési traumát feltételezett a háttérben, de persze a hipotéziséhez akkor még semmilyen adat nem állt a rendelkezésére megerősítésül vagy cáfolatul."

forrás: [link]

2013. febr. 6. 17:54
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy gondolom, hogy tudatosan nem emlékeznek erre a gyerekek. Tudat alatt biztosan vannak emlékek (pl. felhúzott lábakkal, magzati pózban alvás még felnőtt korban is), de ezeket nem tudják beazonosítani, hogy honnan valók.
2013. febr. 6. 20:03
 13/21 A kérdező kommentje:

Ebben a blogban elég sok komment van alul ahol szintén emlékeznek a gyerekek. Csak jól kell kérdezni. Örültem volna ha páran beszámoltok arról hogy megpróbáltok beszélgetni a gyereketekkel erről, és hátha valami tényleg kiderül..

(egyébként nem tudom kinek lehetek annyira a begyében hogy minden feltett kérdésemre lepontozgatja a válaszokat, én minden választ hasznosnak ítéltem meg ahol pontoztam... a kretének nevében is elnézést kérek...)

2013. febr. 6. 20:57
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Emlékezhet. Lányom nagyon sokat kérdez a terhességről.

És nem tudom hogy jött ide, de a gyereke látnak. Igen, látnak. Lányom is lát, mert nyitva a harmadik szeme, és érzékeny lélek. Mit nem lehet ezen elhinni?

2013. febr. 6. 21:27
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam is emlékszik.

3 éves kora előtt volt pár nappal.

Itthon voltunk itt beszélgettünk a szobába apuka anyuka meg a gyerek....egyszer megszólal a gyerek hogy apa:anya hasába sötét volt és ki kellett jönni.

Mi meg néztünk férjemmel egymásra,hogy miii???

De többet akkor nem beszélt róla.Egyszer mondta el.

Majd tegnap mondja nekem útközbe,(teljesen magától),hogy emlékszik,hogy kórházba voltunk és én kaptam egy új hasat,felfektettek egy asztalra ő kijött a hasamból és akkor én kaptam egy új hasat.Én csak néztem ismét....

Este mikor az apja is hazajött neki is elmondta, férjem is le volt döbbenve.

Egyértelmű,hogy emlékszik.Abba lehet valami,hogy csak azok a babák,gyerekek emlékeznek rá akiknek nagy trauma volt a szülés....az én szülésem komplikáció mentem volt...csak hosszú 24 óra.

2013. febr. 6. 22:38
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Az én kislányom még túl kicsi ahhoz, hogy megkérdezzem de a húgom megkérdezte a kislányát amikor három éves volt és ő emlékezett rá! Pont olyasmiket mesélt, amik a cikkben is voltak, és még azt is mondta hogy pl. hallotta a doktorbácsi hangját, meg látta a fényeket stb. Érdekes, én is meg fogom kérdezni a lányomat ha ennyi idős lesz.
2013. febr. 6. 23:10
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Én még nem kérdeztem a lányomat (aki most 2,5 éves+2 hónapos), de már pár hónapja majdnem minden nap elmondja, hogy anyu hasában szeretne aludni. Ezt általában akkor szokta mondani, miután jól teleette magát. Szóval elképzelhető, hogy emlékszik rá. Egyszer azt válaszoltam erre neki, hogy az már jó régen volt mikor odabent aludt, erre ő azt felelte, igen, amikor még kis farkas voltam.
2013. febr. 9. 13:24
 18/21 shona ***** válasza:
100%
a lanyom 4es fel eves kb.2honapja furdes utan ahogy torolkoztunk kerdeztem tole,hogy szeretne-e kistesot azt mondta es akkor nem kaptam levegot es felelem volt rajtamhogy:"de hat ott nagyon budos" volt es a "barlangnal a kigyoval meg kellett verekednem"kerdeztem hol?"hat a hasadban"feltem,szedultem nem tudom mire velni az egeszet egesz biztos ilyet sehol sem hallhatott,videonk sincs rola,es meg egy erdekesseg ferjem azt mondta le kellett szedni a nyakarol a koldokzsinort...
2013. febr. 9. 14:01
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
A kisfiam rávágná hogy emlékszik... mert látott uh-os képet magáról, tudja hogy akkor pocaklakó volt. Ha megkérdezném, emlékezne, hiszen a hasban levő kép ugrana be neki.
2013. febr. 9. 15:08
 20/21 anonim ***** válasza:
Majd en is megkerdezem az en lanyomat. 2.5 eves, mostanaban kezdtem el neki mondani, hogy majd lesz kisteso, meghogy anya pocakjaban volt benne o is, azota neha emlegeti, hogy pocakomban lesz kisteso. Mondjuk szerintem ha emlekezne, akkor mondta volna magatol.
2013. febr. 9. 18:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!