Gyes és gyes/gyed együtt?
Van egy tartósan beteg kisfiam akire kapom a gyest és az emelt csp-t. Jelenleg a nevemre folyósítják.
Ha lenne egy másik gyermekünk kaphatok egy úgy az újszülöttre gyest, ha addigra a már 5 és fél éves kisfiamra jelenleg folyósított ellátást a férjem nevére kérem. Egy háztartásban élünk, csak így az egyik gyerkőcre én kapnám a másikra a férjem.
Vagy hogyan oldható meg, hogy ne veszítsük el egyik ellátást sem? Esetleg a nagyszülőre kellene átíratni a gyest? Bár ő nem velünk él egy háztartásban.
Valamint azt kérdezném még, hogy mennyi gyest vagy gyedet kapnák, ha egy éves munkaviszonyom van, de 6 órában dolgozom és a havi bruttóm 70.000 a nettóm 45.800.
Köszönöm
Csak az egyik ellátást kaphatjátok.
Én is ilyen bruttóval jöttem gyedre,illetve 4 hónapig 93000 ft volt 8 hónapig 71000.Így a tgyás-om 47000ft volt a gyed-em pedig most 41000ft,de lesz olyan hónap,hogy csak 37000 ft.
Az emelt csp-t biztos hogy továbbra is kapni fogod, de csak a beteg kisfiad után, a másik gyereked után a rendes összegű csp fog majd járni. A gyest szerintem nem fogod kapni, ha gyedre mész.
Ha a szülést megelőző évben, megvolt a 365 biztosított nap, akkor jár a gyed. Ha 1 éves munkaviszonyod volt, akkor valószínűleg a baba másfél éves koráig kapod a gyedet, de 2 éves koráig biztos, hogy nem. Először Tgyásra tudsz menni, ez 168 nap. Ezt a szülést megelőző 28 nappal vagy a szülés napjától tudod igényelni. Ha ez lejár, akkor tudod igényelni a gyedet.
A Tgyás és a gyed is a napi bruttó átlagbér 70%-a. A tgyás picit több mint a gyed, mert kevesebbet vonnak belőle.
Vagyis a szülést megelőző 2 évben kell meglennie a 365 biztosított napnak.
Neked a tgyás kb. 41 ezer forint lesz, a gyed pedig kb. 36 ezer.
A gyest nem tudod megtartani sehogy se.
Köszönöm a válaszokat!
2012. július hónapjában kezdtem el dolgozni.
2012. január elsejétől lettem gyesen a fiammal aki tartósan beteg.
2011. évben voltam regisztrált álláskereső, tehát munkanélküli.
Amit most nem értek az az, hogy akkor most jogosult lennék gyedre vagy nem?
Az egyik helyen azt olvasom, hogy a szülés előtti év a fontos, hogy ott meg legyen a 180 nap biztosított nap a másikon azt olvasom, hogy 365 napnak kell lenni.
Egy kalkulátorral is nézettem és ott azt írta ki, hogy ennyi munkaviszony (vagyis ez a 6-7 hónap munkám) elég a gyedhez.
Aki tud érdemi infót kérem szóljon, hogy akkor most mi a valós.
Köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!