Anyósülésbe lehet gyerekülést csatolni? Ha lehet, a gyerek hány éves korától/magasságától/súlyától/akármitől függ ez?
anyósülésbe csak menetiránynak háttal lehet gyerekülést betenni ha nincs légzsák vagy ki van kapcsolva. tehát olyan 1-1,5 éves korig tudod így szállítani anyósülésen, utána akkor mikor már nincs szüksége autósülésre vagy ülésmagasítóra.
azt nem tudom pontosan mikortól, talán 150cm-től? :S
Ebből mindig vita van. A kresz nem egyértelmű. Én már érdeklődtem jogásznál is emiatt. Végülis bementem a rendőrségre és megkérdeztem. Szerintük beköthető bármilyen biztonsági gyerekülés, annyi a megkötés, hogy hordozó csak kikapcsolt légzsáknál, vagy ha nincs légzsák.
Az más kérdés hogy mennyire biztonságos.
A kresz tökèletesen egyèrtelműen fogalmaz, nem tudom kinek nem èrthető ez:
"Gyermek utaztatása első ülésen
Első ülésre gyermekülést csak menetiránynak háttal szabad bekötni, ebből következően itt gyermek akkor utazhat, ha olyan méretű, súlyú, hogy még nem lóg ki a lába a biztonsági gyermekülésből. A babát csak a menetiránynak háttal, csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani és csak akkor, ha légzsák nincs, vagy ha van, kikapcsolható.
Első ülésen a csecsemőn kívül utazhat a 150 cm-nél magasabb, mindegy, hány éves gyermek, a lényeg, hogy a mérete már közelíti a felnőttekét, így biztonságosan utazhat a menetiránnyal szemben. Nála a légzsákot már nem kell feltétlenül kikapcsolni."
Rendőr anyuka
első vagyok. én se értem mi nem egyértelmű a kreszben.
tök egyértelműen kimondja, hogy csak háttal szállítható, vagy 150cm magasságtól elöl a gyerek.
ennél egyértelműen nem hiszem, hogy lehetne fogalmazni :)
22. § (1) Az R. 48. § (7) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó
kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától
függõen a jármûnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy
ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez – a vezetõ ülését kivéve –
gyermekbiztonsági rendszer szerelhetõ be. Az elsõ üléshez – a jármû szokásos haladási irányával ellentétes irányban –
a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhetõ be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák
mûködésbe lépését elõzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben
rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
Köszi a lepontozást. Én megkerestem a legújabb kresz módosítást ezzel kapcsolatban.
A gépkocsi és a mopedautó üléseihez –A VEZETŐ ÜLÉSÉT KIVÉVE –
gyermekbiztonsági rendszer szerelhetõ be.
Az elsõ üléshez – a jármû szokásos haladási irányával ellentétes irányban –
a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhetõ be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák
mûködésbe lépését elõzetesen megakadályozták.
Itt arról van szó hogy a menetiránynak háttal bekötve csak kikapcsolt légzsáknál lehet elhelyezni a gyermekbiztonsági rendszert.
Akkor lenne az amit ti írtok, ha az szerepelne, hogy
Az elsõ üléshez – CSAK a jármû szokásos haladási irányával ellentétes irányban –
mûködésbe lépését elõzetesen megakadályozták.
Ezért írtam hogy nem egyértelmű, és nem csak nekem, hanem amint írtam jogászok és rendőrök szerint sem kedves rendőr anyuka.
Amúgy nem is lenne értelme, mert ugye a gyermekbiztonsági rendszer pont azt szolgálja, hogy alkalmassá tegye az amúgy felnőtt méretekre tervezett autót a gyerek utaztatására. Ezt éppúgy megteszi a hátsó ülésen mint az elsőn.
És lehet nyugodtan lepontozni, vagy esetleg utánanézni a dolgoknak, és nem menni előre mint a birkák.
Köszönöm a válaszokat, én kifejezetten gyermekülést kérdeznék - tehát nem bébihordozót - mivel a kislányom már elmúlt 6 éves a pici fiam viszont csak egy. Ha utazik a család, akkor jó lenne ha az anyja hátul lehetne a kisfiammal (4 személyes autó). Ezért kérdeztem, hogy gyermekülést szabad-e anyósülésre rögzíteni és benne kisgyereket szállítani.
Sajnos nekem sem egyértelmű a kresz megfogalmazása ezért kérdezném, hogy a gyakorlatban hogy kell ezt értelmezni.
Ismét a rendőr vagyok!
Most komolyan, mit nem lehet ezen értelmezni:
Kresz 48. §
"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez – a vezető ülését kivéve – gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be."
Tehát ez eddig tiszta mindenhova szerelhetsz ülést, kivéve a vezetőülésbe!!!
" Az első üléshez – A JÁRMŰ SZOKÁSOS HALADÁSI IRÁNYÁVAL ELLENTÉTES IRÁNYBA – a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
Amit nagybetűvel kiemeltem, egyértelműen fogalmaz, hogy csak menetiránnyal ellentétesen szerelhető be ülés az első ülésre. Itthon is vannak már olyan ülések, amik 4 éves korig beszerelhetők menetiránnyal ellentétesen, természetesen ezeket is lehet előre kötni, nem csak a bébihordót, ha a légzsák ki van kapcsolva. De olyan ülést, amit egy 6 éves használ, NEM LEHET előre kötni, mert a jármű szokásos haladási irányával megegyezően tudod csak bekötni, nem haladási iránnyal ellentétesen! Ennél jobban nem tudom elmagyarázni.
Amúgy ha elkapnak a helyszíni bírság 30 ezer, csekken 60 ezer.
Lehet megint lepontozni engem is, de azért megkérdezem, még mindig nem érted???????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!