Bölcsibe miért teszik egy csoportba a 6 hónapost a 2 és fél évessel?
Nagyon jól indult a bölcsi, aztán egyre több lett a negatívum. Ugyanis az átlag 2 éves gyerekek csoportját elkezdték feltölteni csecsemőkkel. Következmény: se Mikulás, se farsang, udvaron pedig 5 hónapja nem voltak a gyerekek. Mindig a csecsemőkre hivatkoznak, így a 2 évesek mindenből kimaradnak. Az első időkben még rajzoltak, tanultak mondókákat, leültek velük a gondozók játszani, most már csak összeeresztik a gyerekeket és teljesen magukra vannak hagyva, mert minden gondozó a csecsemőkkel van elfoglalva.
Érdemes az igazgatónak ezt megemlíteni? Hogy tölthetnek fel egy csoportot csecsemőkkel, ahol a legtöbb gyerek oviba készül ősztől?
Az én gyerekeim is bölcsisek, sima önkormányzati bölcsi. Amikor kezdték 14 hónaposan, akkor ők voltak a legkisebbek, a többi gyerek a csoportjukban már 3 év körüli volt, pár hónap múlva szeptemberben már mentek mindannyian oviba. Amíg nem tudtak stabilan önállóan járni, a nagyok az udvaron voltak, az én "kicsijeim" kinti kiságyban a teraszon. Minden nap kint voltak, kivéve ha zuhogott az eső. Ők akkor még 2x aludtak napközben. Szerintem csak akarás kérdése, a jó levegő minden gyereknek nagyon kell, a piciknek is. Nem hiszem, hogy nagy befektetés lenne venni pár kiságyat. (ezek fémből vannak, olyanok, mint a kórházi kiságy, van gurulós és nem gurulós változatban is).
A foglalkozásokat úgy oldották meg, hogy a nagyon a szoba egyik részében a kisasztaloknál tudtak rajzolni, kirakózni, építeni, a mieink meg a szőnyegen mászkáltak. Nyilván arra figyelni kellett, hogy a nagyok ne hagyjanak szét olyan játékokat, eszközöket, ami a kicsiknek veszélyes, megehetik, stb.
Most szeptembertől az én gyerekeim már a "nagyok" közé tartoznak, ők most voltak 2 évesek, a legkisebb baba 8 hónaposan kezdte a bölcsit. Most ők vannak a kiságyban, de minden ugyanaúgy zajlik, őket is viszik levegőzni az udvarra a kiságyban.
Szerintem mindenképpen szóljatok a bölcsivezetőnek, meg lehet oldani a vegyes csoportokban is a gyerekek elfoglalását, a megfelelő programokat. Mindenki tudja, hogy a bölcsi még nem ovi, ott nincsenek "igazi" foglalkozások, de az igenis jogos elvárás, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő törődést és feladatokat kapjanak, tudjanak fejlődni, okosodni, és minden nap legyenek levegőn is. Amúgy lehet, hogy kényszerből alakult így nálatok a csoportfeltöltés, mert csak nálatok volt hely, viszont az önkormányzat utasíthatta a vezetőt, hogy fel kell vennie az újakat, és mivel csak a ti csoportotokban volt üres hely, ezért a kicsik oda kerültek.
"miért veszik egyenesen sértésnek a gondozók, ha valaki meg meri kérdezni, hogy ugyan már, miért ezt a szakmát választotta, ha ennyire nem érdeklik a gyerekek és nem akar velük foglalkozni?"
Ezt kb. olyan kérdés mintha tőled azt kérdeznék, hogy mégis minek szülsz gyereket ha nem érdekel, nem akarsz vele foglalkozni lepasszolod a bölcsinek.
Ő sem jó dolgában van egy vegyes csoportban.
"Bölcsödénél nem hiszem hogy előnyös a vegyes csoport,de óvódában nagyon is jó."
Szerintem ovinál sem jó. Nálunk a nagycsoportosok mellé raktak be 14db 3 évest. Az első minimum fél év azzal telik, hogy a csoport fele ordít az anyja után, nem tud a többség öltözni, vetkőzni, sokan rendszeresem bepisilnek. Némelyik alig beszél, enni sem tud önállóan. A másik felét ezek mellett kell felkészíteni az iskolára. Hát pazar állapot. Elhiszem, hogy a kicsiknek jó, hogy húzzák a nagyok, de a nagyoknak kifejezetten hátrány. Nem a kicsik pesztrálásával kéne az idejüket tölteni.
Szia!
Szerintem a mostani bölcsis dömpingben,amikor a családok nagy része a megélhetés miatt kénytelen beadni a gyermekét,örülhetünk,hogy a miénk időben bekerült.
Mi valószínűleg még jobban eladósodtunk volna,ha nem veszik fel,mert semmi segítségünk nincs...
A másik:
gondoltál már arra,mi lenne,ha 12 1 év alatti gyerek lenne mondjuk a csoportban?
Ott mennyit tudnának foglalkozni a picikkel?
Amire végez a gyerekek tisztába tevésével a gondozónő,addigra kezdhetné elölről,főleg úgy,hogy általában egyedül vannak velük.
Én úgy tudom,hogy a bölcsi feladata nem a tanítás,az csak egy plusz dolog,ha tanul is valamit a gyerek,hanem az,hogy addig vigyázzon rá,gondozza a gyerekedet,amíg te dolgozol!
Nálunk is volt a 6-7 éves gyerekek szüleinek baja a vegyes csoporttal, ugyanez volt nálunk is hogy 14 db 2.5(!) meg 3 éves és 10 db 6 elmúlt...
Emiatt pl. fél évig a kicsik jóformán nem mentek ki az udvarra mert a dadus kiment a nagyokkal a kicsiket meg macerás volt öltöztetni főleg ősszel télen így azok nem mentek ki...
a nagyok foglalkozását is nehéz volt megoldani hiszen a kicsik mindig ott voltak láb alatt és folyamatos beszoktatás miatt pont ez volt amit írtak előttem is hogy valakik mindig sírtak ordítottak hosszasan vagy akár egész nap :((többek közt az én fiam is aki beszélni is akkor kezdett kb. 2.5 évesen).
Én ezért is vittem a fiamat inkább tiszta kiscsoportba a következő évtől.
Igen, ma nagy divat a vegyes csoport. Aztán majd 15 év múlva rájönnek, hogy mégsem az, és akkor visszaáll a régi módi. Lehet, hogy nem véletlen, hogy manapság 8 évesen megy sok gyerek iskolába. A kicsik visszahúzzák őket.
Szerintem mindenki döntse el, hogy neki mi a szimpatikus, és ha én tiszta csoportot keresek a gyerekemnek, akkor azt 1-2 év után ne "vegyesítsék" a szülők feje fölött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!