Le vagyunk maradva beszédfejlődésben?
Figyelt kérdés
19 hónapos a kisfiam és még nem beszél, illetve babanyelven megy a "szövegelés". Van néhány hasonló korú gyerek a környezetünkben akik anyukái olyan lenézőek, mert az fiam nem mondja azokat, amit az ő gyerekük. Ez probléma? Segítsetek!2013. jan. 20. 08:42
1/8 anonim válasza:
Szia!Én nem vagyok szakember,de járok a 4,5 éves fiammal egy fejlesztőházba logopédiára.Neki sajnos kell és mivel még nem tanköteles ezért nem vállalja el az óvodai logopédus,így fizetem a magánórákat.szóval ott azt hallottam/tanultam,hogy akkor "kell"aggódni ha a gyerek 3 éves koráig gyakorlatilag egyetlen egy szót sem ejt ki.A babanyelv az a beszéd elsajátítása előtti nyelvezete a gyerekeknek(általában).Tehát ez jó.A te kisfiad kicsi még a beszédhez(vannak kivételek),tehát nem kell aggódni.Az én kisebbik fiam 2,5 éves és 19 hósan még ő sem beszélt (kivéve a fontos szavakat-anya,apa,ham,cici),Ahogy kb 2 éves lett megeredt a nyelve és azóta csak beszél-beszél-beszél.Ráadásul a fiúknál általában később alakuk ki a beszéd.Szerintem még ezen kár aggódnod!
2/8 anonim válasza:
Vannak előbb és vannak később érő gyerekek. Azért 19 hónaposan még nem hiszem, hogy annyira gond lenne, mintha 3 évesen nem beszélne semmit.
Amúgy meg ne a lenéző anyukákra adj, hanem inkább az orvosra, illetve a védőnőre. Ha ők mindent rendben találnak, akkor ne aggódj!
A fiam például nagyon korán tanult meg beszélni, ő 20 hónaposan már 2-3 szavas mondatokban beszélt, de eszembe nem jutott senkit lenézni ezért, akinek a gyereke még csak annyi idősen 10-20 szót mondott, vagy annyit sem, mert tudtam, hogy az én fiam van előrehaladva és nem a többieké lemaradva.
3/8 anonim válasza:
unoka testvéremmel egyidősek a fiaink.Az ő kis fia egy értelmes szót sem mondott 2 éves koráig.2,5 évesen megeredt úgy a nyelve hogy hetek alatt behozta az én fiamat aki egy éves kora óta dumál.
4/8 Denisa W. válasza:
23 hónapos volt a fiam, amikor ugrásszerűen fejlődött a beszéde, addig csak halandzsázott. Aztán ahogy oviba került, napról napra többet, szebben, összetettebben beszélt. Szóval ne aggódj, a 3 éves kor az a határ, amikor gond van, ha nem kezd el beszélni.
5/8 anonim válasza:
Nem szükségszerű 19 hósan beszélni. Ha 2,5 évesen halandzsázik,az más kérdés.
6/8 anonim válasza:
A gyerekkori beszédfejlődés nem fokozatosan, egyenletesen halad előre, hanem szakaszai vannak. Van stagnálás, aztán hirtelen ugrás, "szótárrobbanás", ahogy a szakemberek hívják. Nem kell türelmetlennek lenni. Beszélj hozzá sokat, aztán majd kialakul. :)
7/8 anonim válasza:
19hosan mondta ki az elsö "szavat" ami az volt: atti jelentése azt is.most 2 éves.kb 8 szot mond!tisztan és érthetön csak 2öt! én még nem aggodok!te is nyugodj meg sztem!
8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Szép napot nektek!
2013. jan. 20. 14:27
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!