Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Az óvodai nyitvatartás másnak...

Az óvodai nyitvatartás másnak nem probléma?

Figyelt kérdés
Nekem még csak 1 évesem van, de nemrég szembesültem vele, hogy az óvodák 16:00 órakor, de legkésőbb 16:30-kor bezárnak. Na most ha az én munkaidőm legjobb esetben is 16:30-ig tart (a férjemé szintén), 15 km-re van az óvoda a munkahelyemtől, akkor ugyan mégis hogyan oldjam meg, hogy időben elhozzam? Egy másik ismerősöm azt mondta, ő sem érti a dolgot, pedig az a jellemző, hogy a gyerekek 90-a fél 8-kor érkezik az óvodába, és 3-kor már mennek értük. Milyen munkarendben dolgoznak ezek a szülők? Vagy hogyan oldják meg, ahol nincs elérhető nagymama a közelben???
2013. jan. 14. 13:54
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

nálunk 6.30-17.30-ig van ovi.reggel is és délután is egy ügyeletes csoport van,fél nyolckor megy mindenki a saját csoportjába.én 07-19 vagy 19-07-ig dolgozok,de van,hogy 06.30-18.30,18.30-06.30-ig.férjem 07-16-ig

ha én dolgozok,akkor háromnegyed hatkor el kell indulnom,ilyenkor az apja viszi fél hétkor már bent van,és az apja megy érte,fél ötre ér oda.ha nem dolgozok,akkor én viszem-hozm,nyolcra viszem,négyre megyek érte

nálunk a suli lesz problémás,mert oda nem lehet vinni fél hétkor,így keresni kell majd valakit,aki itthon van vele reggel,ha mindketten megyünk,és elviszi suliba

igaz Anyukám idén megy nyugdíjba,de tőle nem várhatom el,hogy reggel jöjjön ide hatra,mert bár egy városban lakunk,de 10 km-re egymástól.

2013. jan. 15. 07:05
 22/28 anonim ***** válasza:

Nálunk pont ma reggel jött egy körlevél, hogy változott a Kollektív Szerződés, és a mi területünkön 8.30-tól 17.00-ig tart a munkaidő!!!!!! (8 óra + 30 perc ebédidő).

Könyörgöm, 5-kor leoltják a villanyt a csoportban!!!

Teljesen ki vagyok akadva, ráadásul eddig pénteken fél 4-kor el lehetett menni, 4-kor már a játszótéren voltunk, most meg az én gyerekem lesz a legeslegutolsó, minden szülő hamarabb végez pénteken!!!

Mindzet csak azért, mert a nagyfőnök napi 12-14 órát dolgozik, nem érdekli a családja, soha nem siet haza a gyerekéhez, viszont már többször beszólt, hogy nekem kiesett fél 5-kor a toll a kezemből és rohantam a fiamért.

Brrr!

2013. jan. 15. 09:49
 23/28 daduska2000 ***** válasza:
Énegy Pesti oviban dolgoztam és mi 6-18 óráig voltunk nyitva.Mindig volt már reggel nyitáskor gyerek és volt hogy még este is.
2013. jan. 15. 11:16
 24/28 A kérdező kommentje:
A nagyvárosok, vagy a főváros még talán rugalmasabb. Mi egy Győr melletti faluban élünk, ahol van óvoda is, de mindketten Győrbe járunk dolgozni. Nem hiszem, hogy itt bárkihez is alkalmazkodnának. Anyukámtól nem várhatom, hogy minden nap kiutazzon hozzánk, és elhozza a gyereket az oviból. Azért tényleg hasznos volna valamiféle összefogás, vagy lobbi a szülők részéről, hogy megváltoztassuk ezt a gyakorlatot. De úgy látom, inkább mindenki bevállal mindenféle kényelmetlenséget, és nem emeli fel a szavát egy intézmény ellen, ami elvileg értünk van, és nem mi vagyunk érte.
2013. jan. 15. 13:19
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

Az jutott eszembe a kérdésedről, hogy elgondolkodtató, mennyire más körülmények között nőnek fel a gyerekek még kb. azonos „társadalmi rétegben” is.

Van, ahol a szülőknek nincs nagyszülői segítségük, de némi pénzük igen, így a gyerek bébiszitterek mellett nő fel. Van, ahol se segítség, se némi pénz, így a szülők élete folyamatos rohanás, hogy a sok munka mellett a gyerekre is jusson valmennyi idejük – itt a gyerek az intézményekben nő fel, szintén elég kevés időt tölt a szüleivel, a családjával.

Van, ahol a szülők munkája rugalmasabb, meg tudják oldani, hogy reggel vigyék, és viszonylag normális időben elhozzák a gyereket az oviból, iskolából – így egymásra is jut idő a mindennapokban.

Van, ahol az anyuka nem kap munkát az otthon töltött X év után, így viszi-hozza a gyereket, de cserébe apuka látástól vakulásig dolgozik, alig látják.

Van, ahol mindkét szülő látástól vakulásig dolgozik, viszont vannak nagyszülők, és kvázi ők nevelik a gyereket a hétköznapokban.

A fenti gyerkek járnak általában „normális” oviba, iskolába.

Emellett van, ahol anyuka nem dolgozik, apuka igen, vannak nagyszülők is, a gyerekek pedig alternatív óvodába, iskolába járnak, ahonnan délután 1-2-kor elhozza őket valaki a népes családból. (Mielőtt azt mondanátok, ez nem ugyanaz a társadalmi osztály, azt mondom, de, számos ismerősöm él így, és nem pénzesek.)

Az élet igazságtalan, és sajnos mindnyájunknak ahhoz a „leosztáshoz” kell alkalmazkodnunk, amink van.

Ez csak egy gondolatmenet volt.

2013. jan. 16. 12:05
 26/28 A kérdező kommentje:

Jó volt a gondolatmeneted, ez biztosan így van. A volt főnökasszonyomnak három gyereke van. Mivel vezető beosztású, a férje pedig orvos, mindketten elég elfoglaltak, reggeltől estig dolgoznak. Természetesen megtehetik, hogy van bejárónő, van bébiszitter is. Amikor hazamegy a munkából már nem kell vasalással, főzéssel foglalkoznia, mert mindent megcsinált a bejárónő, nem kell rohanni az oviba, iskolába, mert a bébiszitter már elhozta őket. Egyetlen dolga van, eltölteni az estéből hátralévő órákat a gyerekekkel, nyugodtan, szeretetben. Míg mondjuk én, ha hazaérek a munkából, még ott van az összes elvégzendő házimunka, és hiába vagyok otthon, nem tudok a gyerekkel foglalkozni. Úgyhogy azért mégiscsak azok a szerencsésebbek, akiknek vagy nagyon magas a jövedelmük, vagy nem kell dolgozniuk. Ezutóbbi természetesen csak akkor, ha apukának kellően magas a jövedelme, és nem kell azon agyalni, miből fizetik ki a rezsit vagy ezt meg azt.

Alapvetően a nők élete az egyenjogúsággal százszor nehezebb lett, szerintem!

2013. jan. 17. 10:06
 27/28 anonim ***** válasza:

A 6 hét nyári szünetet mi úgy oldottuk meg, hogy:

- 2 hét apával szabin (ez 10 nap szabi jó esetben)

- 2 hét anyával szabin (szintén 10 nap fizetett szabadság)

- 1 hét Mamánál, ahol nem volt muszáj ott is aludni, munka után érte mehettünk)

- 1 hét közös szabi (5 nap fizetett szabadság)

Így 15 nap szabadságot apa is, én is minden évben a nyári időszakra tartogattunk. Persze szerencsés helyzet volt, hogy egyik Mama a városunkban lakik...

2013. febr. 3. 23:39
 28/28 A kérdező kommentje:
Nálunk a mama nem jöhet számításba egy egész hétre, mert bár a közelben lakik, de dolgozik, és mivel vállalkozó, soha nem mehet szabadságra.
2013. febr. 4. 09:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!