Miért viselkedhet így a két éves kisfiam?
Kisfiam egy ideje elég érdekesen viselkedik. Lefekvéskor csak engem tűr el maga mellett, az apját nem, mutatja neki, hogy menjen ki. Fürdéskor viszont csak az apját viseli el, ott nekem kell kimennem. Amit édesanyám főz neki, azt nem eszi meg, de ha azt mondjuk neki, hogy a papa csinálta, akkor elfogadja. Ha a nővérem átjön látogatóba, akkor bújik hozzám és őt nem viseli el, csak engem, nagyon ritka, hogy a nővéremmel jól elvan. Egyébként nagyon apás, ha beteg, akkor mindig az apjához bújik. De mostanában ezek a legújabbak.
Ez miért lehet?
Kicsit kezd aggasztani a dolog, mert ilyet még nem sokszor tapasztaltam az ismerőseim gyerekinél, például.
Tudok valamit tenni? A válaszokat előre is köszönöm!
Azt érzi és érezteti veletek: ő a főnök.
A Capo di tutti capi.
Szerintem - óvatosan- próbáljatok valamiféle demokratikus viszony felé módosítani. NEm mindenben dönthet ő. Ha nem eszi meg az ételt- ne kapjon mást. (most a konyhafőnök is ő) Nem tűri- na bumm. egy kicsit nyavalyog- igyekezzetek elég fapofával tűrni- majd abbahagyja.
Kedves előző ,jókat írsz, annyiból korrigállak, hogy nem képest arra egy gyerek se 5 éves kor alatt, hogy bármit is éreztessen másokkal tudatosan. Ugyanis mindent ösztönösen tesz. De érezni érzi ilyen szituban, hogy "ő a főnök".
Valóban legyetek következetsebbek, javaslom én is.
1-3 éves kor a dackorszak, evvel jár, fontos , hogy kifejezze a gyerek ekkor az ellenállását, ez része a pszichés fejlődésének. Csak annyiból szabad gátolni, amennyi az ő érdekében feltétlenül kell, pl. napi rutin (beleértve a táplálkozást is), és a veszélyek megelőzését.
Az éntudat ekkor fejlődik, és ösztönösen próbálgatja a környezete határait is. Ez természetes és szükséges fejlődési tényező ekkoriban.
Egyébként azt is javaslom figyelembe venni, hogy a szülők tudat ALATTIJÁT ösztönösen tükrözi az ovis, a bölcsis, és a csecsemő. Tehát akaratlan tükörképed arról a kisgyermek, amit elfojtottál magadban, főleg a te gyermekkorodban. Ez meg a te továbbfejlődésed szolgálja, még ha nehéz is szembesülni a valósággal. Főleg a szülőét tükrözi, de némileg a vele együtt tartózkodó más felnőttét is ,ha csak avval a másik felnőttel van együtt a pici gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!