Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikor jelent meg az "igen"...

Mikor jelent meg az "igen" szó kisgyereketek szókincsében?

Figyelt kérdés

2 éves lesz a kislányom, és szerintem még soha életében nem mondta ki az "igen" szót. Mindent megért, amit mondunk neki, a kérdéseket is. Érthetően ki tudja fejezni magát, sokat beszél, most épp a kb. 3 szavas tőmondatoknál tart.

Ha eldöntendő kérdést teszünk fel neki, és pozitív választ akar adni, az igét mondja ki, nem úgy válaszol, hogy "igen". (Pl. Megnézzük ezt a mesekönyvet? "Megnézzük." persze nem ragoz még rendesen.)

Majdnem mindig mondom neki, hogy úgy kell válaszolni, hogy "igen, menjünk ki" stb. Úgy is max. az igét ismétli meg. Hiába játszok plüssökkel kérdezz-felelek játékokat, valahogy nem akar neki beépülni.

Próbáltam utánanézni neten, arra jutottam, ha más "tünet" nincs, önmagában ez nem jelent semmi problémát.

Mégis kíváncsi vagyok, másoknál hogy alakult ez a kérdés.

Előre is köszi a válaszokat!

2012. dec. 10. 19:40
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy írtatok!

Én meg pont azon gondolkodtam, hogy a magyarra mint népre, mennyire jellemző a pesszimizmus, a "sírva vigadás", példaként a Himnuszt szokták felhozni, hogy az is milyen melankulikus hangvételű, jól tükrözi az életérzésünket. És hétköznapi szóhasználatban is -szerintem- rengetegszer úgy kérdezzük pl. a vendégeket, hogy "NEM kérsz egy kis sütit?". Persze a gyereket is ("NEM megyünk ki szánkózni?"). Régebben tanultam is ezekről, csak már nem nagyon emlékszem, de ott is mondtak vmi olyat, hogy a tagadó mondatszerkezetek nálunk gyakoribbak, mint másoknál.

És az talán természetes, hogy a tiltással, a NE szóval hamarabb találkozik a fejlődése során. A veszélyekre csak így lehet felhívni a figyelmét, plusz az ő szemszögéből fejlődésileg a "mindent szabad" a kiindulás, így nem azt magyarázzuk el nyomatékosabban, mit tehet meg, hanem mit nem.

Az enyém is a "jó"-t használja még igenlés gyanánt. Ahogy ezen gondolkodtam, rájöttem, hogy a férjem legtöbbször úgy kérdez tőle valamit, hogy így záródik a kérdés:"...., jó?"

Valószínű tényleg egy normál folyamat, hogy egyénileg jellemző időszakban alakul ki minden gyereknél, ahogy maga a beszéd is. De nekem is az az érdekes, hogy ezerszer nehezebben kiejthető szavakat már mond. Most ugrik be, vmi olyat is tanultam régen, hogy a kisgyerekek életében van egy "nem-korszak". Majd megpróbálok utánanézni.

2012. dec. 11. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!