Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikor jelent meg az "igen"...

Mikor jelent meg az "igen" szó kisgyereketek szókincsében?

Figyelt kérdés

2 éves lesz a kislányom, és szerintem még soha életében nem mondta ki az "igen" szót. Mindent megért, amit mondunk neki, a kérdéseket is. Érthetően ki tudja fejezni magát, sokat beszél, most épp a kb. 3 szavas tőmondatoknál tart.

Ha eldöntendő kérdést teszünk fel neki, és pozitív választ akar adni, az igét mondja ki, nem úgy válaszol, hogy "igen". (Pl. Megnézzük ezt a mesekönyvet? "Megnézzük." persze nem ragoz még rendesen.)

Majdnem mindig mondom neki, hogy úgy kell válaszolni, hogy "igen, menjünk ki" stb. Úgy is max. az igét ismétli meg. Hiába játszok plüssökkel kérdezz-felelek játékokat, valahogy nem akar neki beépülni.

Próbáltam utánanézni neten, arra jutottam, ha más "tünet" nincs, önmagában ez nem jelent semmi problémát.

Mégis kíváncsi vagyok, másoknál hogy alakult ez a kérdés.

Előre is köszi a válaszokat!

2012. dec. 10. 19:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
69%
A lányom is ezt csinálta. Már szépen beszél jó ideje, a nem szót normálisan használja, de az igen az valahogy kimaradt. Most 21 hónapos, 4-5 szavas mondatokat is alkot, és kb 2 hete jelent meg az igen. Azóta a "Megnézzük a mese könyvet?" kérdésre az "Igen, megnézzük, igen." a válasz. :)
2012. dec. 10. 19:56
 2/11 anonim ***** válasza:

az igenben nagyon otthon vagyok, mi vártuk mint a messiást mert így kizártunk egy betegséget :)

2,5 éves kora után kezdte használni, 3 évesen már rendesen érti is ezt a szót, arra használja amire kell, nem csak úgy mondja :)

ez a szó van a legutolsók között, 2 évesen el ne kezdj aggódni emiatt, teljesen normális, 3 éves korra kell már használnia :)

2012. dec. 10. 20:17
 3/11 A kérdező kommentje:

Kedves 2.! Az autizmusra gondoltál?

Olvastam erről az összefüggésről én is, de mivel más tünetek nem illenek rá, így igyekszem nem "ráparázni".

Köszi a válaszaitokat! Megnyugtató, ha 3 éves korig van idő, ezt még így sehol nem olvastam konkrétan. Tényleg furcsa és megmagyarázhatatlan, hogy pont egy ilyen lényeges kifejezés hiányzik a tárházából, de persze várok türelemmel :)

2012. dec. 10. 20:25
 4/11 anonim ***** válasza:

Ne aggódjál.

2 nyelvü lányom, 2 éves múlt. mindegyik nyelven elég szépen beszél ö is 3-4 szavas mondatokat tesz már össze. igent soha nem mondta ki.

DE az AHA és apuka nyelvén a JA -t már kb 1 éves kora óta mióta a NEM-t tudja ezt is használja.

De maga az igen szó nehéz kimondani. HA használja az aha, vagy más megfelöjét, bologat vagy ilyesmi akkor semmi baj nincsen.

2012. dec. 10. 20:42
 5/11 anonim ***** válasza:
Az enyém kétévesen még semmit se mondott :) így 2,5 is elmúlt, mire az igenig eljutott. Talán inkább a háromhoz is közelebb volt már.
2012. dec. 10. 21:23
 6/11 anonim ***** válasza:
Ötös vagyok, még hozzáfűzve a te gondoltatodhoz, a kislányom az ilyen kérdésre, hogy "megnézzük?" mindig úgy válaszolt: "meg". Autistának szerencsére abszolút nem autista! :)
2012. dec. 10. 21:25
 7/11 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy így szét vagyok esve, de még egy dolog jutott eszembe: milyen érdekes, hogy sokan nagyon hangoztatják, hogy a gyerekek a tagadást, a tiltást nem tudják érdelmezni, csak a pozitív állítsokat, felszólításokat. Milyen butaság ez, hiszen ők maguk is hamarabb használják a tagadó, mint az állító választ. Másrészt meg milyen nehéz lenne nekik, ha az oviban találkoznának először a tiltással (mert ebben az összefüggésben szokott elhangzani a fenti vlemény). Csak elgondolkodtam...
2012. dec. 10. 21:28
 8/11 anonim ***** válasza:

20 hónapos a lányom, már 2 szavas "mondatokban" beszél és ő sem használja az igen szót. Helyette a "jó"-t használja.

Pl: ízlik az ebéd? Jó. Kimegyünk játszani? Jó.

Még el sem gondolkoztam rajta, hogy ez betegség tünete lehet. Most már én is ráparázok, bár az én lánykám még nagyon kicsi!

2012. dec. 10. 21:41
 9/11 anonim ***** válasza:
19 hónapos a kislányom, amúgy ő is elég szépen beszél már, vannak mondatai, énekel-verset mond, de az "igen" szót jó, ha 2-3 alkalommal hallottam tőle. Ő is úgy válaszol, hogyha megkérdezem, hogy -"megyünk sétálni?" -"séta". Nem hiszem, hogy ennek ekkora jelentősége van de azért fura, hogy olyan nehéz szavakat kimond, mint pl. búgócsiga, szaloncukor stb. az igen viszont nem jön a kis szájára :-D
2012. dec. 10. 22:44
 10/11 anonim ***** válasza:
A fiam 2 évesen, most augusztusban kezdett inkább beszélni, mint mutogatni (első szava a "nem" volt, mivel azt hallja legtöbbször:)) és novemberben, mikor az összetett mondatokig eljutott, jött az "igen" is.
2012. dec. 11. 06:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!