Ha a 4 éves gyereked nagyon gyakran bántja a 2 éves kistestvérét, hogy readálod le? Mi a teendő ilyenkor?
Az elmúlt egyévben nem használt:
-szép szó, kérés, elmagyarázás, hogy nem szabad és miért nem, a kiabálás, a büntetősarok.
Általában jól elvannak, de a nagy sokszor elfajul és vagy figyelmetlenségből repít 2 m-t a kicsin vagy irigy a játékaira és ellöki, rácsap, játékaival fejbeveri......
Napi szintű ez a probléma
Mit tennétek a helyemben?
A kicsin sokszor napokig meglátszik az ütés nyoma.
Születésétől olyan, amilyen. Nem a testvér születése óta. Ha a szülők a hibásak, akkor a kistestvér miért egy angyal, ő miért nem agresszív?
És fogalmad sincs, hogy mennyit foglalkozom a kicsivel és mennyit a naggyal, akkor mi alapján vélekedsz?
És szerintem gáz, ha szerinted nem kell büntetősarok egy ekkora gyereknek, ha rosszul viselkedik.
Nézz egy kis szuperdadát.
Dicséretet is kap, amikor jószívű, kedves. És iszonyú sok játékot kap, sokkal többet, mint a testvére. Minden gondolatát lessük. Nem is engedi, hogy mással foglalkozzam, csak vele, ami nem is gond, ha nem lenne ennyire agresszív abban a pillanatban, amint kiteszem a szobából a lábamat.
A házimunkát pedig nem bejárónő végzi, és elvárható lenne szerintem, hogy egy 4 éves eljátszon 10 percre egyedül, a testvérével békében. Én így gondolom.
Kérdésed az volt, mi a teendő. Véleményem leírásával erre adtam választ - igen, a saját módszerem, tapasztalataim alapján.Örülök, ha felháborodtál, mert látszik, érzékeny pontra tapintottam, és mert legalább elgondolkozol, ha lehiggadsz.
Nem ítélkezem. Biztos vagyok benne, hogy igyekszel a legjobb lenni, és ezt megoldani.
Valóban nem tudom, milyen egy viselkedészavaros gyerek, mert olyan nincs.
"Párom szerint minden 3-4 éves ilyen"
Nem csak a párod szerint. Tudod, a gyerekek érzékeny, impulzív lények. És visszatükrözik a szüleiket,környezetüket, a kimondott, és kimondatlan gondolatokat. Ők azt másolják, amit látnak, minden normális, hozzáértő tanácsadóban is ezt a választ fogod kapni.
5 éves kor alatt a szülőket (is) kell kezelni, ha ilyen jellegű problémák vannak.
Az enyémek már nagyok, 15 és 17 évesek.
A kicsid azért nem olyan, mert ritka a két egyforma gyerek, ő is érzi, hogy feszült vagy, és ösztönösen tudja, a nagy testvér mellett neki csendben, jónak kell lenni, hogy anyu rá figyeljen.
Mert a gyerekeknek különbözőek a figyelemfelhívó módszereik, ha az egyik az agressziót választja, a másik általában a békét.
Ui: foglalkozom ilyen problémákkal, ez alapján is beszélek. Kizárólag segítő szándékkal.
Mivel apa SOHA nem szól rá semmiért, nem neveli, nem fegyelmezi, így amikor itthon van apa akkor még kezelhetetlenebb, apja szavait használja, szemtelen velem, mégdurvább a testvérével. Tudja, hogy ilyenkor az én szavamra nem kell hallgatni, mert apa úgyis "megvédi".
Amikor 3-an vagyunk-nap nagy részét- akkor sokkal kezelhetőbb, nyugodtabb, szófogadóbb.
Szó nélkül megy fogat mosni, elpakolja a játékait, ebédel, nem rohangál közben.
Amikor apa itthon van, nincs evés, nics pakolás-apa pakol helyette, és dirigál, főleg nekem. Ja és kiküld a szobájából. A kishugát ilyenkor percenkét bántja, ha 3-an vagyunk, akkor "csak" óránként.
Valószínű, hogy a bátyád miatti félelmeidet vetítetted ki rá, születésétől kezdve.
Plusz, a párod viselkedése belőled váltott ki féltékenységet irányába. Az nem normális, hogy apa mindent ráhagyjon, és anyától is megvédje, ebben igazad van. Következetesnek kellene lennie, ha anya nem enged valamit, akkor apa sem.
És az, hogy apa hagyja, hogy megüsse a kistestvért, teljes elmebajra vall tőle! Semmit nem tesz ez ellen? Hát így nem csoda, hogy megteszi, mert úgy értékeli, apának "tetszik". Apával nem lehet erről beszélni, feltételezem?
Tényleg írasd be óvodába.
ui: nálunk az oviban sem volt büntetősarok...
Jár oviba. Heti 3 napot, majd beteg lesz, 2 hét itthon.
Ott dicsérik (szépen eszik, wc-zik, segítőkész, nyitott, barátkozó), bár mondják, hogy néha kakaskodnak a társaival és akkor a másik gyereket kell megbüntetni. Ezt mondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!