Ha a 4 éves gyereked nagyon gyakran bántja a 2 éves kistestvérét, hogy readálod le? Mi a teendő ilyenkor?
Az elmúlt egyévben nem használt:
-szép szó, kérés, elmagyarázás, hogy nem szabad és miért nem, a kiabálás, a büntetősarok.
Általában jól elvannak, de a nagy sokszor elfajul és vagy figyelmetlenségből repít 2 m-t a kicsin vagy irigy a játékaira és ellöki, rácsap, játékaival fejbeveri......
Napi szintű ez a probléma
Mit tennétek a helyemben?
A kicsin sokszor napokig meglátszik az ütés nyoma.
Amit talán nem írtál és lehet így csinálod,csak kihagytad:
-Amikor közlöd,hogy a viselkedése elfogadhatatlan és nem tűröd,akkor jó,hogy leguggolsz Hozzá (ne csak hajolj)és a hangsúlyod legyen határozott,de nyugodt.Face to face.
-Annyi perc bünti jár,ahány éves a gyerek.Ha kijönne előbb,szó nélkül vissza kell rakni.
-Mielőtt kiveszed a büntiből újra leguggolni,elmondani miért volt ott és utána bocsánatot kérhet Tőled is és a bántott Testvértől is+puszi/ölelés.
Lényeg a következetesség.
Gondolkodom,mi lehet még a baj a módszered sikertelenségével kapcsolatban... Írtad,hogy a kissebb simizi mikor büntiben van.A bünti,törekedj rá,hogy a legingerszegényebb környezet legyen,abban a 4 percben ne kapjon semmilyen figyelmet,vagy ne érjen el tárgyat,amivel elszórakozhat.Nemtudom esetleg a fürdőszoba helyett lehet mást is keresni.
Emellett annyiban egészíteném ki az előzőeket,hogy attól kérjen nyilván bocsánatot,aki(ke)t megbántott.
Kedves 10.-es Neked is szívesen segítek,kérdezzetek nyugodtan,hátha tudok segíteni.Aztán próba cseresznye!;) Kitartás!
"hogy érted, hogy kettőt? van egy nagy doboz lego duplo. Ha a kicsi elvesz akár egy darabot, a nagynak pont az kell, kikapja a kezéből, rosszabb esetben fejen is vágja vele teljes erejéből. "
Ha előveszik a legót szépen ketté osztani ez a te kupacod ez a te kupacod ha így se megy 2 perc bünti és kezdjük elölről, mi így csináljuk szintén 4 és 2 éves fiúk anyukája.
Szia!
Nálunk ugyanez a helyzet,annyi különbséggel, hogy a pici 10 hónapos, a nagy nemsokára a 3-at tölti.
Nem tudom kitenni a lábamat abból a helyiségből, ahol ők vannak, mert akkor a pici gyakorlatilag folyamatosan ordít, mert a nagy megrugja, elveszi a játéket, fellöki stb.És ez megy már a pici születése óta.Agresszió, verekedés, feltételezem én is, hogy féltékenység.
Nem tudom nálatok mikor kezdődtek a naggyal a problémák, de nálunk már jóval a pici megszületése előtt,akkor a nagy már fehyelmezhetelen és kezelhetetlen volt,és egy hisztigép, ahogy a mai napig, akár hányásig hisztizik a földön fetrengve...
Idegileg teljesen kikészültem, kezdek depresszióba esni, nem tudok úgy viszonyulni a gyerekekhez ahogy kell, és megfelelően lereagálni a dolgokat.
Így én elhatároztam, hogy segítséget kérek.Felhívtam a nevelési tanácsadót, de sajnos addig nem foglalkoznak a gyerekkel, míg a 3 évet be nem tölti.
Tanácsolom, hogy ne szégyelj segítséget kérni, mert nagyon a lelki békéd rovására mehet, ami aztán a nagyobbik gyermekedére is.Nálunk az van, hogy minél jobban elveszítem a türelmem, és helytelenül viselkedek, a nagy annál kezelhetetlenebb.Még egy kérdés, a nagyobbik gyerkőcöd átalussza az éjszakákat?
Büntisarok: két szoba van, az övé és a másik szoba. Fürdőszobába tényleg eljátszik, fogat mos, csalja a testvérét be, még akkor is, ha az ajtót is becsukjuk. NEm túl nagy a lakás, legalábbis ilyen sarkot nem tudom, hova kellene tenni. MÁr beültettem a kicsi babakocsijába, az a bejárati ajtónál van, de abban is játszott.
Én is vittem nevelési tanácsadóba, mert nála már születése óta problémák vannak. Leráztak, mert ő sem volt 3 éves. Nem láttam őket annyira segítőkésznek, kompetensnek.
Attól félek, hogyha nem is hiperaktív, de rendkívül impulziv, mindent rendkívüli intenzitással megélő kisfiú.
Születése óta gond van vele, visított csecsemőkorába állandóan, 8hósan már toporzékolt, harapott, durva volt. Szóval ő kezdetektől nehéz.
Sokszor esik-kel, annyira figyelemzavaros, ettől függetlenül mindenben nagyon ügyes, korosztályánál jóval intelligensebb.
Írtatok itt már nekem, hogy vigyem további vizsgálatokra, de addig is szeretném a napi szintű dolgokat megoldani, mert lassan idegösszeomlást kapok.
Párom szerint minden 3-4 éves ilyen.......
Szerintem téged kellene kivizsgáltatni, ha vered, és bünteted a négyéves gyerekedet! A párodnak adok igazat.
Gondolkodj már, te hogy éreznéd magad (lehet, nincs testvéred?) ha a kis világodba belecsöppen egy babuci, és anya csak vele foglalkozik. Aztán akárhányszor közelednél, el vagy hajtva, mert anya szoptat, ringat, főz, mos, fáradt, a kicsinek aludni kell, menj innen, te már nagy vagy, hagyd békén a picit.
Teljesen normális a féltékenységi folyamat a nagyobb gyereknél. Ezen csak türelemmel lehet átesni, és jóval többet kell foglalkozni a naggyal, mint a babával, nem pedig félretolni, s megbüntetni a reakciókért.
Ha ennyire útban van, vidd óvodába!!! Ő is, te is, a tesó is jobban jártok.
Saját tapasztalataim vannak, nemcsak papolok. Az első pillanattól kezdve simán ment minden.
Nem verem, egyetlenegy pofont kapott, amikor már semmi nem használt és a testvérének direkt iszonyú fájdalmat okozott.
Ha a te gyereked is ennyire kezelhetetlen lenne, akkor lehet, hogy nálad is kiborult volna a bili a 4 év alatt egyetlenegyszer.
És köszönöm a válaszodat, ha segíteni nem tudsz, akkor ne ítélkezzél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!