Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szóljak neki? Kényes kérdés,...

Szóljak neki? Kényes kérdés, nem tudom, egyáltalán van-e jogom szólni.

Figyelt kérdés

Elsősorban óvónéniknek, tanítónéniknek szánom a kérdést, de természetesen mindenkinek a véleményére kíváncsi vagyok.

Óvónő vagyok, idén kezdett a csoportomba járni egy kislány, aki rendezett, gondozott, tiszta ruhákban jár, kiegyensúlyozott, kedves kislány, az anyukája is látszólag teljesen rendben van, ápolt, "normális"....mégis nagyon gyakran érzek alkoholszagot rajta. Ez engem annyira megdöbbent! Volt már "szerencsém" alkoholista apukához, akiről 10 méterről sütött a szenvedélye.

Ez a nő látszólag teljesen hétköznapi, normális. Elég zárkózott, épp csak a legfontosabbakat tudtuk eddig megbeszélni a gyerekével, ovival kapcsolatban. Amikor érzem rajta a piaszagot, akkor mintha oldottabb, lazább, beszédesebb lenne, de nem akad össze a nyelve, nincs berúgva, nem is elkent a beszéde, egyszerűen csak közvetlenebb. de még akkor sem annyira, hogy rá merjek kérdezni a dologra.

És hát azt sem tudom, kell-e, van-e jogom ebbe a dologba beleszólni úgy, hogy a kislányon semmiféle veszélyeztetettséget nem látok. Nem riadt, nincs verésnyom rajta, nyugodt, kiegyensúlyozott kislány.

Tegyem szóvá, vagy hallgassak és figyeljek?

Aki került már hasonló helyzetbe, megosztaná a tapasztalatait?

2012. okt. 15. 18:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
80%

Húha, nehéz kérdés... a gond az, hogy alkoholizmusnak mindig van valami oka/következménye, és ha valaki napközben is alkoholszagú... hát az már erősen alkoholizmusra is utal. Én is szoktam néha inni: hétvégén, buliban.

Az alkoholisták nincsenek mindig berúgva, sőt, van, aki épp csak annyit iszik, hogy kicsit jól érezze magát...

Egyébként kinek szólnál?

2012. okt. 15. 18:42
 2/16 anonim ***** válasza:
90%
Kicsit kényes téma,én szakmám óvó-ill. nevelőnő.Igazán elgondolkodtam a helyzeten.Véleményem szerint mig a gyerkőccel nincs gond,nem veszel rajta észre semmit,szerintem addig ,,nem szükséges,, intézkedni az ügy érdekében.Valamilyen szinten ez a család dolga.Bár érdemes lenne egy foglalkozáson beszélgetésbe elegyedni a gyerekekkel,pld. egészség megőrzés kapcsán,stb.(bár nem tudom milyen idősek a gyerekek)vagy individuálisan a kislánnyal,és ha ,,elszólja,, magát,vagy visszahuzódó tulságosan ilyen témában,vagy más jelét észleled annak,hogy családi dolgairól nem szivesen beszél,vagy esetleg egy családi portré rajzában érdekes dolgot vennél észre,stb. akkor érdemes beleavatkozni,bár én egyenlőre azt tanácsolom figyeld a kislányt(minden játékban,megnyilvánulásait),beszélgess vele.
2012. okt. 15. 19:05
 3/16 anonim ***** válasza:
80%
Igen, én is azt javaslom, hogy addig ebbe nem szabad beavatkozni, amíg a kislány jelét nem mutatja annak, hogy valami baj lenne a családban.
2012. okt. 15. 19:08
 4/16 anonim ***** válasza:
80%

Kulfoldon elek, 3 gyerekes baratnom alkoholista. LAtszolag irigylesremelto csalad, sokaig en sem vettem eszre a bajt. Egyszer csak a ferj munkanelkuli lett es elszabadult a pokol, rengeteg a veszekedes. Egyre tobbet iszik rendszeresen, mar kora reggel (utcan, wc-en tok mindegy neki). Sokszor hulla reszegen allitott be hozzam kocsival, a 3 gyerekkel.

En megelegeltem, nem akarok felelos lenne azert, ha megoli a gyerekeit es a problemait is unom mar hallgatni. B

Beszeltem a sogornojevel, akik persze tud alkoholizmusrol a baratnomnek meg azt mondtam, hogy azzal a szemellyel akarok baratkozni, akit megismertem, nem egy alkoholszagu novel, aki hullara issza magat es nem tudja mit beszel.

En szolnek a helyedben. A baratnom is "beszedesebb" ilyenkor, mondom, nekem nagyon sokaig nem esett le, hogy alkesz, csak miutan elkezdtunk tobbet osszejarni a lanyaink miatt.

Szerintem az iskolaban nem is tudjak rola

2012. okt. 15. 19:12
 5/16 anonim ***** válasza:
80%

Bár én nem vagyok sem óvónő, sem pedig tanárnő de azért leírom a véleményem ha nem gond.

Szerintem amíg a kislányon nem tapasztalsz külsérelmi nyomokat, amiből arra következtethetnél, hogy bántják otthon a szülei és ameddig úgy érzed kiegyensúlyozott, lelkileg is szellemileg is egészséges a gyermek, nem szabad beleszólnod ebbe. Mert sosem tudhatod mi áll a hátterében ... Lehetséges, hogy ha megemlíted az édesanyának, hogy Te megérezted rajta az italszagot, felháborodást váltasz ki belőle és csak még inkább ebbe menekül majd. Ugyanis a szenvedélybeteg emberek sokszor a végsőkig tagadják, hogy nekik segítségre van szükségük ...

Lehet, hogy éppen válnak a férjével, vagy elveszített valakit akit nagyon szeretett, esetleg munkahelyi probléma ... Emiatt néha megiszik egy pohár bort, vagy esetleg töményebb italt. De, hogy ha nem részeg, képes értelmesen beszélni és összeszedetten viselkedni, akkor gondolom tudja, hol a mérték.

De ugyanakkor ott van az a kérdés, hogy mi van ha egyszer többet iszik a kelleténél ... És esetleg megveri a kislányt ... Mondjuk úgy, hogy maradandóan károsodik. Nyilván ilyenkor annak, aki erről tudott és nem tett semmit, lelkiismeretfurdalása lenne. De akkor is azt mondom, amíg nem veszélyezteti a gyermeket, addig sajnos nem tudsz mit tenni. Úgymond semmi közöd hozzá, hogy Ő most szabadidejében cigarettázik vagy legurít egy pohárka valamit, ha ez nincs veszéllyel a gyermekre. (és MÉG nincsen) Esetleg ha ezt nap mint nap továbbra is tapasztalod, megpróbálhatsz finoman rátérni a dologra...De tényleg nagyon nehéz kérdés ...

2012. okt. 15. 19:14
 6/16 anonim ***** válasza:
80%

Utolso vagyok. Egyebkent pedagogus vagyok. En mindenkeppen szolnek. Baratnomet ravettem, hogy jarjon pszichologushoz, remelem segit valamit.

Beszelj a gyerekkel is. (az ovei reszletesen elmeseltek nekem 1-1 balhet, amikor az anyjuk epp nem hallotta oket.)

Jogod van beleszolni ebbe a dologba.

2012. okt. 15. 19:16
 7/16 anonim ***** válasza:

Első vagyok, és nekem is rögtön egy konkrét eset jutott az eszembe, gyermekpszichiátriai kivizsgáláson voltunk, és ott az egyik anyuka bevallotta, hogy ő bizony naponta megiszik egy-két felest. Nem voltak súlyos, látványos családi problémáik, de nagyon nagy feszültségek voltak a családban, ami a gyereken is érződött (nem véletlenül volt a pszichiátrián!).

Szóval ha az anyuka iszik, annak valami OKA van, ami egészen biztosan hatással van a kisgyerekre is, hiszen ő is ugyanabban a családban él. Lehet, hogy nem veri kékre-zöldre a gyereket, de valami probléma biztosan van, talán a felszín alatt - pl. a szülők közti feszültségekben.

Családomban is volt alkoholizmus, és nagyon megviselte az érintett gyerekeket hosszú távon, pedig soha nem verte őket az alkoholista szülő, más téren nyilvánultak meg a problémák.

Nagyon könnyen meglehet, hogy itt nem az anyuka a fő probléma, ő csak így reagál a körülményekre... szóval alaposan végiggondolva a dolgot, én szólnék!

Hogy egy "picit" hasonló példát írjak: volt egy tanítványom, aki arról számolt be, hogy a bátyja megerőszakolta. Pszichológushoz irányítottam, a szülő viszont kézzel-lábbal tiltakozott, hogy nem igaz a kislány állítása. Próbáltuk együttes erővel elmagyarázni a szülőnek, hogy lehet, hogy nem igaz, de ha egy 9 éves kislány ilyet állít, annak OKA van, amit kezelni kell.

Szóval VALAMI biztos van abban a családban, és lehet, hogy az alkoholizmus csak a jéghegy csúcsa - mert abban 100%-ig biztos vagyok, hogy ha egy családanya fényes nappal rendszeresen alkoholszagot áraszt, az kőkemény alkoholizmus!

2012. okt. 15. 19:34
 8/16 A kérdező kommentje:

Igen, ezen dilemmázok én is, hogy ha szólok neki, akkor csak annyit tudnék mondani, hogy "elnézést, rendszeresen alkoholszagot érzek, amikor beszélgetünk". Mást nem tudnék felhozni, mert a gyereken semmi rendkívülit nem tapasztaltam, tehát nem kezdhetnék onnan, hogy ez és ez a baj a kislánnyal, járjunk utána, miből eredhet, és hátha úgy kibukik a dolog....

Ez pedig, ha ennyit mondanék, az olyan, mintha megsérteném a magánszféráját, hisz a dohányzó szülőre se szólok rá, hogy cigiszaga van, pedig az közvetlenül még károsabb a gyerekre nézve.

Meg mi történne?! Vagy tagadna, hogy ne igaz, csak dianás cukrot evett....és valószínűleg nem mondana le holnaptól hiphop a piáról emiatt, esetleg akkor nem csapna be valamit,a mikor hozza vagy viszi a gyereket, hanem majd utána...tehát a gyerek szempontjából nem javítottam volna a dolgon semmit, sőt, rontottam volna, hisz ezzel alá is ásnám rögtön a szülő-óvónő kapcsolatot.

De bennem is ott motoszkál, hogy ha történik valami, ami a piára vezethető vissza, én pedig tudtam róla (vagyis sejtettem), de nem szóltam semmit?! akkor hogy számolnék el a lelkiismeretemmel?!

Barátnővel más a helyzet, egy barátnőnek sokkal hamarabb meg merném mondani, de ezt a nőt másfél hónapja ismerem, zárkózott, keveset beszélgetünk, a kislány ezalatt a másfél hónap alatt két hetet beteg is volt, meg volt fázva, tehát alig volt még időnk megismerkedni egymással, ne állíthatok oda ezzel a feltételezéssel, mert nem hiszem, hoyg bármit is elérnék vele.

Gondoltam, hogy mihamarabb elmegyek családlátogatásra, úgyis időszerű (kiscsoportos a kislány, 3,5 éves, tavasszal járt már pár hetet, de akkor én még nem ebben az oviban dolgoztam), de nem tudom, az mit segít a dolgon, biztos nem fog ott a szemem láttára bekapni egy felest, max. azt mérhetem fel, mennyire rendezett az otthonuk, otthoni életük.

Köszönöm, hogy írtatok, ha van még mondanivalótok, szívesen veszem!

2012. okt. 15. 19:36
 9/16 anonim ***** válasza:
Nem tudnád valamilyen indokkal a nevelési tanácsadóba küldeni? Mivel ott úgyis komplexen a családot nézik, talán kibukna, ha valamilyen családi probléma van, akár az anyukával, akár az egész családdal...
2012. okt. 15. 19:50
 10/16 A kérdező kommentje:
nehezen tudnám indokolni. 3,5 éves (nálunk csak a nagyokkal foglalkoznak leginkább a nevtan.-ban, esetleg, ha valami nagyon kirívó, súlyos probléma van, akkor kisebbekkel is), teljesen átlagos, kiegyensúlyozott kislány, jó kedélyű, érdeklődő, nyugodt, lelkes.....semmi negatívumot nem tudok rá mondani.
2012. okt. 15. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!