Hogyan segítesem a beszédfejlődését a kislányomak?
Most 3 éves, jövőre megy oviba. Modatokat még nem igazán alkot, csak kisebbeket mint pl. itt a bicikli, jóreggelt anya, köszi a csőröst...
Próbálok neki olvasni, de nem nagyon érdeki, mondókákat is mondok, az se nagyon érdekli. Mostanában azt csinálom hogy olasok a 8 hónapos lányomnak és (szerintem féltékenségből) de úgy odajön ő is hallgatni a mesét.
szeretném ha mire oviba megy már beszélne, ere van egy évem.
Van valami tanácsotok nekem hogy hogyansegítsem a beszédfejlődését?
A fiam nagyon érdeklődő kisfiú, sosem hagyta hogy meséljek neki, mert mindig kikapta a könyvet a kezemből és nézegette, mondókázni pedig nem mondókáztam neki, csak rengeteget beszéltem hozzá, mindent elmagyaráztam, ki mit miért szokott csinálni és mivel nagyon fogékony is volt, így még nincs 2 éves sem, de már összetett mondatokban beszél és tisztán. Most már a mondóka is megy.:) Én így csináltam.
Elég az, ha hallja ahogy beszéltek hozzá és ő majd szépen elkezdi ismételni, majd pedig tudatosan használni a szavakat, majd pedig ahogy tőletek hallja, úgy majd használja is mondatokban is. Az óvodában pedig majd főleg megtanul szépen mondatokban beszélni. Az óvónők is gondolom sokat segítenek ebben.
egészítsd ki mindig a mondatait, de úgy, hogy kijavítod.
pl:
-itt a bicikli
-igen, itt van a zöld dudás biciklid!
-köszi a csőröst
-szívesen a csőröst, finom teát tettem bele
minden játék szituációban tudod csinálni :)
és kérdzgesd is, tehát a biciklis párbeszédre tudod mondani, hogy szeretnél felülni rá? megpróbálod tekerni egyedül vagy toljalak?
finom a tea ami a csőrösben van? megiszod mindet? kérsz hozzá egy kekszet?
ha meg nem nagyon válaszol akérdésekre (nálunk ez a gond most) akkor halkan mond ki a válasz első betűjét mg ilyenek :)
Akkor nincs nagyobb gond hogy még nem beszél rendesen?
Csak ezt a választ a környezetemben még nem hallottam, inkább azt hogy mondják nekem mndenhol, hogy hát már beszélnie kéne,mert xy már 2 évesen úgy beszél mint egy felnőtt, a te lányod meg már 3!
Egyedül a védőnő mondja azt hogy vannak ilyen gyerekek, hogy lasabban tanul meg beszélni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!