Hogy lehet legjobban otthon fejleszteni a kisgyermek
(22hónapos lány) beszédfejlődését? .
Figyelt kérdés
Sokat beszélgetünk vele, mesét olvasunk neki, mégis úgy érzem, hogy ez kevés. Mond már néhány szót, kétszavas mondatot, de többnyire még inkább a "baba nyelvet"használja. Szülők megértik, de mások csak nagy ritkán, amit mond. Minden javaslatot, ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, ötleteket várom.
Az égegy világon MINDENT kommentálni, mondani. Azt is, ami neked egyértelmű, vagy hülyén érzed magad tőle. :-) Sok képeskönyvet nézegetni, ha sétáltok, akkor is mindent mutatni és mondani neki. De ezzel együtt is, minden gyereknek megvan a saját üteme, az én 2 éves lányom is a babanyelvet használja főleg, rengeteget utánoz minket, de pl. mondata kevés van. Viszont nem aggódom, mert látszik rajta, hogy figyel, raktároz. Egyszer csak jön majd belőle is. :-)
2012. aug. 3. 18:14
2/12 anonim válasza:
Ez utóbbira egy példa, van egy mondóka:
"Dolgozzatok legények,
Holnap lesz a vásár,
Kifizetlek benneteket,
Ha eljön a császár"
Ezt már hallotta többször is, mert az egyik kedvenc mondókás könyvében van. Tegnapelőtt amikor az olimpián közvetítették a férfi kézilabda meccset, egy Császár nevű játékos lőtte a gólokat, a kommentátor mondta a nevét, mire a kislányom elkezdte boldogan mondani, hogy "császá, császá", és most úgy néz ki, hogy ez a kedvenc szava.
Szóval megtippelni sem lehet, hogy mikor mi fogja kihozni belőle, hogy mondja is, amit tud. :-)
2012. aug. 3. 18:17
3/12 anonim válasza:
Ne izgulj, most elraktározza a kis agya, aztán hirtelen elkezdi majd. Csináld, amit eddig.
2012. aug. 3. 18:29
4/12 anonim válasza:
Eltérő ütemben fejlődnek a gyerekek, lehet, hogy ő más területre trenírozott eddig jobban. Hivatalosan 10 szót "illik" tudnia majd két évesen, úgyhogy aggodalomra semmi ok :) A leglelkesítőbbek egyébként a mozgással kísért (mutogatós, tornázós) mondókák vagy dalok lehetnek.
2012. aug. 3. 18:33
5/12 anonim válasza:
Igen, minden igaz, amit az előttem szólók elmondtak. Rengeteget kell beszélni hozzá, beszélgetni vele, a színeket úgy tanulja meg legjobban, ha minden tárgyhoz hozzámondod a színét is, ez egy sárga labda, hozd ide nekem a piros kendődet stb. Minden elalváskor mese, szeretik a gyerekek, ha elmondod neki pl. este az aznap vele történt dolgokat, hol jártatok, mit csináltatok, mi volt az ebéd, kivel találkoztatok, humorosan, szórakoztatóan, tehát nem kell mindig mesekönyv, jó a fantázia diktálta mese is. Most már el fog kezdeni beszélni, és jön a miért is nemsokára.
2012. aug. 3. 18:42
6/12 anonim válasza:
lehet hogy egy honap mulva olyan szavakat fog mondani hogy megall az eszed...amiket sose tanitottal neki, csakugy ha hallotta megjegyezte. csak legyen turelmetek! a kislanyom pont most 2 eves, 2-3 honapja nem nagyon mondott (amugy 2 anyanyelvu) de most mar tobb szavas mondatokat mond, es nagyon tisztan, sot, a 2 nyelvet sem keveri. csak amulunk, tenyleg olyansmiket hallunk vissza amiket csakugy felszedet...
2012. aug. 3. 19:13
7/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszolóknak a jó tanácsokat:)Volna még egy kérdésem:ugye az sokat számít,ha már vannak nagyobb testvérei a kisgyereknek beszédfejlődés szempontjából?Mert gyerek gyerektől hamarabb eltanulja a dolgokat,mint az "egyke gyerek".
Hamarosan megszületik a tesója,neki könnyebb lesz az anyanyelv elsajátítása.
Ez nem igazán ehhez a témához való,de szerintetek ha a kisgyerek az anya hasában fejlődő "tesót" : pocakot simogatja,puszit ad rá és mondja,hogy tesó hatalmas mosollyal az arcán;akkor szülés után kialakulhat még testvérféltékenység?
2012. aug. 3. 19:39
8/12 anonim válasza:
Nyugi, nagyon szépen fejlődik a kislány! Az én kisfiam áprilisban töltötte a 2 évet, alig mondott pár szót, most meg már 3-4 szavas mondatokat is mond, ragoz, hihetetlen gyorsan indult be nála a folyamat.
2012. aug. 3. 20:32
9/12 anonim válasza:
Előző vagyok. Az kimaradt, hogy nálunk a meseolvasás- és nézés hozta meg a fejlődést. Féltékenység meg sajnos bármikor kialakulhat, mi is küzdünk vele.
2012. aug. 3. 20:33
10/12 anonim válasza:
Nekem a kisebb 21 hós, 10-12 szót mond. A nagytesója, aki most 3,5 éves, ő 1 évesen mondott ugyanennyi szót, 21 hósan már nem is számoltam, simán meghaladta a 100-at is.
Nálunk nem jön ez be, hogy a kisebb hamarabb beszél... Pedig aztán egész nap be nem áll a szája a 3,5 évesnek (és nekem sem) -- lehet nem hagyjuk szóhoz jutni a picit :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!