Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért csinálja ezt a két...

Miért csinálja ezt a két évesem? Fog ez változni? Ez lenne a dackorszak, vagy én csinálom rosszul?

Figyelt kérdés

14én lesz két éves a kisfiam. Tüneményes gyerek volt egészen kb 2 héttel ezelőttig. Mindig együtt mentünk kézen fogva a boltba, elsétáltunk, virágokat szagolgattunk, azt tette amit kértem. Nemrégiben vett egy hatalmas fordulatot és nem tudok ezzel mit kezdeni. Nem akarja a kezemet meg fogni, nem arra jön amerre kérem. Ha odamegyek és megfogom a kezét, akkor totálisan elernyeszti a testét, vagy 5 lépés után az ölembe kéri magát. Ezzel két gond van, az egyik hogy hatalmas gyerek korához képest, a másik hogy várom a második babát, így meg még kevésbé bírom el őt. A semmiért képes hisztizni, ha megkérdem tőle hogy mi a gond, vagy leguggolok hozzá beszélni, akkor hangosabbra fogja a hisztit, az ordítást. Ma reggel is megtettük a szokásos bevásárló körutat. Ahogy elindultunk, neki egyből nem tetszett az irány, és leült a földre, hogy ő ott akar játszani. Vártam egy sort, de mivel később se volt hajlandó jönni megfogtam a kezét és úgy "húztam" magammal. A boltban ő szokta hozni a kosarat. Most ez neki nem volt jó, két kosár kellett, egy nekem egy neki. Amiből bepakoltam én az enyémbe, abból kellett neki is. Mondtam hogy használjuk az ő kosarát, így legalább segít is nekem, de ez a felállás nem tetszett neki. Aztán találkoztunk a keresztanyjával a boltban, és mikor mi befejeztük a vásárlást, ő menni akart még vele is vásárolni. Utána átmentünk a henteshez, persze egész úton "nógatni" kellett, hogy merre menjen, fogja a kezem...stb. Ott minden zokszó nélkül kiverte a balhét, hisztizett. Kifele jövet leült a lépcsőre és ment a hiszti tovább. Leguggoltam hozzá és megkérdeztem hogy fáj e valamije, bántotta e valaki miután mindenre nemmel válaszolt mondtam neki, hogy akkor hagyja abba a sírást és menjünk szépen haza. A haza vezető úton is úgy csalogattam, hogy a fehér bogyós bokorról leszedtem a egy marék bogyót, dobáltam elé, hogy lépjen rá, mert akkor pukkan. Viszont mikor a bejárati ajtóhoz értünk, akkor megint nem akart bejönni és csak ordított meg hisztizett.

Egyre kevesebb a türelmem az ilyen kitöréseihez. Mit csináljak vele? Mi lett vele? Szedhetek én esetleg valamit hogy én se legyek ingerült?

Bocsi hogy ilyen hosszú lett, de remélem tapasztalt anyukák tudtok segíteni!

2012. szept. 8. 10:48
 1/8 anonim válasza:
68%

A legfobb,szerintem hogy ne hagyj utana,ne hagyd hogy mindent a hisztijevel kiharcoljon,majd lesznek problemak vele,nem kell utana hagyni,jo megertem hogy meg kicsi,de akkor is ra kell szolni.

Van egy szomszedunk,nem nagyon neveltek meg e gyereket,es szinte a szulei fejere sz@rik,kb 2 eves lehet az is,egesz nap ordit,ha valamit nem ugy csinalnak ahogy neki tetsezik,szerintem ez nem jo.Nagyon nincs megnevelve.

O majd tudni fogja hogy ha hisztizik es ordit,mindent megkap,ezzel fog harcolni mindenert,hidd el.

2012. szept. 8. 10:54
 2/8 anonim ***** válasza:
Mintha én Írtam volna. Dackorszak, túl kell élni.
2012. szept. 8. 11:33
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Dackorszak+ önállósodás. Életkori sajátosság, önálló akar lenni, ő akar irányítani. Túl kell élni, el fog múlni. Nekünk is volt ilyen helyzet, képtelenség volt a fiammal bevásárolni, én szerencsére meg tudtam oldani, h a férjrm vásárolt be munka után, vagy együtt mentümk 3-an este bevásárolni. Egyikünk a gyerekkel foglalkozott, még a másikunk bevásárolt. Ez nem azt jelenti, h mindent rá kell hagyni, de néha engedni kell a szülőnek is egy kicsit a békesség kedvéért. Mára már sokkal jobb a helyzet, szófogadó, ritka a hiszti a boltban, nov-ben lesz 3 éves. Túl kell vészelni, minden gyereknél van ilyen korszak, ez kell is, h legyen, így fejlődik a személyisége. Esetleg, ha megmarad még babakocsiban azzal menjetek, ha siettek.
2012. szept. 8. 12:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem kislányom van de mintha a az enyémmel harcolnál nap mint nap:) Kétévesen jött elő rajta is ez a dackorszak azt mondják 3 éves koráig fog tartani,kíváncsi leszek. Nekem is azzal kezdte hogy nem fogja a kezem a probléma csak az hogy mindenfele autóutak vesznek mindket körül és ő elfut világgá szó szerint semi nem hatott se szép szó se kiabálás, egyik nap meguntam hogy én is vonszolom a gyereket mindenhova mert nem akarja fogni a kezem,otthon maradtunk mondta hogy játszótérre meg boltba akar menni odamentünk az ablakba és megmutattam neki a kint lévő gyerekeket elmondtam neki hogy ők azért lehetnek kint mert szót fogadnak az anyukájuknak nem futnak el, majd ha ő se fut el lemegyünk. Megígértettem vele hogy így lesz. Ezt lent hiába mondtam neki.lementünk és volt vagy két bepróbálkozása de megállt mikor szóltam ez addig nem működött azóta a boltban csak kosárban ülve vásárolok vele el is mondtam neki hogy miért ha nem hajlandó beleülni akkor nem megyek be vele,különben csak kergethetném..Persze próbálkozás , hiszti így is van de már jobb azóta a helyzet.Folyamatos alkudozásból állunk naponta és kisebb harcokból. Én kamaszkoromig nem ellenkeztem ennyit a szüleimmel mint ő kétévesen eddig velem. Nem vagy egyedül csak jelezni akartam, megoldás erre nem sok van:)
2012. szept. 8. 12:53
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Dackorszak és érzi, hogy jön a kistesó ( még akkor is érzi, hogy nem stimmel valami, ha nem látszik a terhesség, vagy nem beszéltél róla) Igaza van az előttem szólónak, ezt túl kell élni. Ne engedj, mert megszokja, hogy hisztivel mindent el lehet érni. A csalogatási ötleted nagyon jó, ez a figyelemelterelés, sokszor beválik.

Minden hiszti más és más, helyzettől függ, hogyan érdemes kezelni. Az én fiamnál ezek váltak be:

-ölelésterápia: szorosan öleled át, míg megnyugszik, csak óvatosan, mert ha nagyon tiltakozik, nehogy akaratlanul megüsse a hasad

-eltereled a figyelmét

-hisztisüketség: nekem rendszeresen van, egyszerűen nem hallom a hisztit, csak azt, ha abbahagyja, és szépen elmondja, mit akar, akkor lehet alkudni, de valamit valamiért elven

-a lelkére beszélsz

-megvárod, míg abbahagyja, aztán beszélsz a lelkére

-felemeled a hangod

-büntetés pl: nem segíthet otthon kipakolni, amíg végzel az ágyon kell ülnie

-ha veszélyes amit csinál, a popsira paskolás is belefér, elég jelzésszinten, csak ritkán, és a végső esetben, és utána magyarázd el, miért kapta. A fentiekben nem írtál olyan esetet, mikor ez lenne a helyénvaló kezelés, ez csak pl: akkor, ha elszalad, és a forgalma úttest felé rohan

Nem tudok egy jó módszert, ami hatástalanít minden hisztit, mert ez mindig szituáció függő.

Ne csüggedj, majd kinövi, lesz pár nyugis év, aztán elkezd kamaszodni. Ez a dolgok rendje. Akkor kellene aggódnod, ha nem lenne hisztikorszak. Ez az önálló akarat megnyilvánulása, csak szegény, még nem tudja kontrollálni az indulatait. Majd ezt is megtanulja.

Az én fiam elmúlt kétéves, ő ritkán hisztizik, de akkor az nagyot szól, apait-anyait belead. Néha úgy érzem kihullik tőle a hajam.

2012. szept. 8. 13:04
 6/8 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, most jut eszembe, még egy tuti módszer. Húzós szatyorral járok bevásárolni, és ha nagyon makacskodik a fiatalúr, akkor kerek-perec megmondom neki, hogy, ha nem fejezi be, akkor belerakom, és kuksolhat ott. Ezen mindig meglepődik, de annyira, hogy rögtön elfelejti a hisztit.
2012. szept. 8. 13:12
 7/8 anonim ***** válasza:

nézd csak, nem vagy egyedül, ezt én írtam ki a minap:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__proble..

2012. szept. 8. 13:23
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor nincs mese, ez ilyen. Ellenszer nincs, túl kell lenni ezen is! :( A tesó dolgot már mondtam neki, de igyekszem pozitívan megközelíteni. Pl hogy simogassuk meg együtt a pocakot, meg adjon rá puszit. Ha nem veszem ölbe nem a kistesó az indok, hanem az hogy ő már nagyfiú és nem bírom! Az kimaradt a leírásból, hogy az egészet megtetőzi az, hogy a férjem külföldön dolgozik, így nincs mindennap velünk! :( Lehet ez is megfejeli még a dolgokat, bár szigorúbbnak én vagyok a szigorúbb. Nem tudom.... Mindenesetre köszönöm az ötleteket, meg a támaszt!
2012. szept. 8. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!