Ha nem jol fogja a ceruzat, ki kell javitani, igazgatni az ujjait?
(2-4 eves korban, vagy utana)
Tanarnö sogornöm ezt allitja, de sehol sem hallottam/olvastam ilyent.
Igen kell! Érdemes olyan ceruzát venni, ami háromszögre van csiszolva, azt sehogy máshogy nem lehet megfogni, csak jól.
Egy óvónő
amikor ismerkedik az eszközhasználattal, akkor semmiképpen!
De inkább úgy mondanám, hogy ne ceruzával (pláne ne vékony ceruzával) kezdje a rajzolást, hanem marokra fogható krétával (kis tégla alakú), vagy tömzsi, rövid zsírkrétával.
Ha ceruzát kap a kezébe, az is minél vastagabb legyen.
Igazából a tanítónénik hápognak csak emiatt, de valójában nincs különösebb jelentősége. Nem tudom, az én tanító nénijeim annak idején hova tették a szemüket, de borzalmas a ceruzafogásom, mindenki azt hiszi, balkezes vagyok (pedig nem, csak bénán fogom a ceruzát), mégis megtanultam írni, sőt, szépen írok és rajzolok, tehát egyáltalán nem ezen múlik.
2 évesen?
Ha el akarod venni a kedvét a rajzolástól, akkor bátran igazgasd, javítgasd. Ha azt akarod, hogy élvezettel próbálkozzon, akkor hagyd, hadd csinálja úgy, ahogy neki kényelmes!
A háromszög alakú ceruza nem 2-4 éves gyerek kezébe való!
még egy óvónő :-))
Köszönöm az eddigieket!
Kedves ovonenik, az oviban ti kijavitjatok? Mert neki nem javitjak, csak elölem "menekül"...
4 eves.
Eleinte nem nagyon, de kesöbb elkezdtem igazgatni, viszont semmi eredmenye gyakorlatilag. Alighogy "beigazitom" a kezet, vakarozik es ujra rosszul fogja. Volt mar, hogy mondtam, legyszi jol fogd a ceruzat. Ekkor vagy nem foglalkozott velem, vagy (jo esetben) jol fogta, es mihelyt felreneztem, ujra rosszul. Törekszem elmagyarazni, hogy azert, "mert igy tovabb tudsz szepen rajzolni", "mashogy megfajdulhat a kezed", "kesöbb majd igy kell, es jobb igy megszokni", "anya is igy fogja". Most, hogy mar szeret betüket-szamokat rajzolni (mar egy eve), mar azt is mondtam, hogy "iskolaban majd igy kell a betüket irni", "Igy több betüt tudsz irni", "igy szebb lesz"...stb. NULLA eredmennyel. Ezeket az erveket, mintha nem ertene vagy nem ert ezekkel egyet. Persze, mert ha mashogy fogna (es ugy megszokna!), akkor tudna a különbseget.
Egyaltalan, milyen ervet hozzak fel, hogy rendesen fogja meg?
Ugy fogja, hogy a mutato es közepsö ujjat felül raszoritja a ceruzara, nem a ket ujja között.
Konkretan 3 szög alaku nincs nmeg neki, de hasonloan vastag igen, azt is igy fogja. Igaz, ezt is ritkan hasznalja. Evekkel ezelött kaptam egy rokonomtol nagyon elenk, szinte vilagito szinü ceruzakat, aki varrodaba dolgozott (onnan hozta). Ezek sajnos henger alakuak. Szinte csak ezeket hasznalja!!
Mar csak par darab van, sajnos sehol nem talaltam a neten sem ilyent. Egy cseh ceg allitja elö: KOH-I-NOOR HARDTMUTH, a weboldalan sem lattam ezeket a "neon"-szinü ceruzakat. Rengeteg masikat vettünk, amire az van irva, hogy "elenk szinek", de meg sem közeliti ezeket a neon szineket.
Második vagyok, nem, nem szoktam az oviban javítani őket.
mint már írtam, ez a ceruzafogásosdi a tanítónénik "betegsége". Igen, gyakran előfordul, hogy az oviban javítgatják, két okból. Az egyik, hogy "jaj, de furán néz ki, ha úgy fogja a gyerek a ceruzát", a másik, hogy "mit mondanak az iskolában, hogy még ceruzát fogni sem tanították meg a gyereket az óvodában".
Egyik indok sem túl megalapozott szakmailag. Az óvoda nem a kiszolgáló intézménye az iskolának, jó esetben (van szerencsére ilyen is) az iskola épít az óvodára, nem pedig az óvoda "tesz szívességet" az iskolának azzal, hogy szakmaiságát feladva bedolgozik az iskolának, hogy nehogy megszólják.
A gyerek kezei 6-7 éves koráig porcosak, nagyon nehéz porcos, gyenge kis ujjacskákkal "MEGFELELŐEN" fogni a ceruzát. Ezért SEM kell ceruzát adni a kezébe (osztom a 3. óvónéni véleményét, 3szög alakú ceruzát sem, mert bár a "helyes" tartásra kényszeríti az ujjakat, de kényszeríti! Kényelmetlen és görcsössé teszi a ceruzafogást.)
A porcos kis kezek élettanilag természetes fogásmódja a markolás, tehát olyan rajzeszközt kell adni, amit marokra tud fogni (festéshez ecset helyett rongygombóc, szivacsdarab, rajzoláshoz marokkréta).
Később, óvodáskor végére megerősödnek az ujjai, megindul a csontosodás, és képes lesz helyesen, viszonylag helyesen tartani az eszközöket, úgy, hogy közben az alkotásra tudjon koncentrálni (ez lenne mindenkor a rajzolás, festés lényege), ne arra, hogy ne essen ki a ceruza a kezéből, vagy megfeleljen a "kívánalmaknak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!