Ti milyen sűrűn "passzoljátok" le a gyereket a nagyszülőhöz?
Bátyáméknak van egy 4 éves kislányuk. Heti szinten többször is jönnek hozzánk napközben, és az unokahúgom elég sűrűn kitalálja, hogy itt szeretne aludni. (még a szüleimmel lakom)
A kislány így egy héten akár 4 napot is itt tölt.
Ne értsétek félre, szeretem őt, de nekem ez egy kicsit sok. Nem lehet őt egyedül hagyni, nem játszik el egyedül. Mindig körülötte kell ugrálni. Mivel én vagyok a fiatalabb, így valamiért velem szeret lenni, tehát elég sokat lóg a nyakamon. :)
Egy Tv van a lakásban, és azon ő mindig mesét akar nézni. De nem nézi ám, csak alapzajnak kell, hogy menjen. Egy nyomorult filmet nem lehet nézni, amikor itt van, mert ha rászólok, hogy nem is nézi a mesét, és kiszedem a dvd-t, akkor persze kitöri a hisztit.
Munkanélküli vagyok, szóval mindig ráérek, de azért nem az minden vágyam, hogy az unokahúgomra vigyázzak a hét felében. Ráadásul édesanyám is beteg, egyedül nem képes sehova menni, mindenhova kísérgetni kell. Boltba is, és orvoshoz is (elég sűrűn kell mennie) velem szokott menni, mert én most ráérek. Azért ez is kicsit megterhelő. Főleg, hogy általában sosem kérnek meg dolgokra, hanem csak kiosztják a feladatot és kész.
Szerintem egy kissé pofátlanság az is a bátyámék részéről, hogy nincsenek tekintettel rám, és úgy gondolják, hogy én úgy is ráérek, ingyen dadának használnak.
Már mondtam többször is édesanyámnak, hogy számomra ez megterhelő, de sajnos ő az a fajta nagymama, aki szerint a nagymama feladata az, hogy az unokát kényeztesse, a szülei pedig neveljék. Tehát semmiért nem szól rá, mindent ráhagy, és nekem sem segít túl sokat, hogy kordában tartsa a gyereket.
Most is érte kell mennem, mert szólt a sógornőm, hogy itt akar aludni. Tegnap délután vitték haza.
Azért kérdezem, hogy nálatok ez hogy megy? Ez az alap, vagy tényleg túlzásba viszik a bátyámék? Szerintem nekem nem lesz túl sok lehetőségem a gyerekemet majd lepasszolni hozzájuk...
Köszönöm! (és bocsánat a hosszáért!)
Amíg a gyerek jól érzi magát és aki vele van annak nincs terhére, addig szerintem rendben van. Hogy ez hetente mennyi alkalom, az minden családnál más.
Mi nagyon el vagyunk kényeztetve a párommal ilyen szempontból, 3 ugrásra kész nagyszülő van és a lányunk imád velünk lenni. És akkor még nem beszéltünk a család többi tagjáról :-)
Mivel mindenki dolgozik, így hét közben itthon alszik a lányom, hétvégén viszont megyünk erre-arra. Általában 2 hetente van egy szabad napunk, esténk a párommal, ez nekünk elég, a nagyszülőknek kevésbé :-)
Szia!
Mi, ha majd megszületik a kislányunk, akkor egy ideig kizárólag velünk lesz. Majd olyan 8 hónapos 1 éves korától vigyázhat rá a nagyi. Mi külföldön élünk és csak párom szülei vannak karnyújtásnyira, az én szüleim Mo.n vannak többezer kilométerre, szóval hozzájuk csak évente kétszer jut majd el az apróság: nyáron és karácsonykor. De, hogy anyósomékhoz mennyi időre fogjuk lepasszolni, azt még nem tudom, gondolom majd egy-egy délután, vagy hétvége.
Amit a bátyádék csinálnak az több sebből vérzik. Először is elkényesztetik a kislányt (pl állandó mese alapzajnak, hát nem egyszerű), másodszor pedig rádraknak olyan terhet, amit maguk sem tudnak elviselni (nem véletlenül passzolják le szegényt, mert ők nem bírnak vele). Eléggé felelőtlenek, és szívtelenek is, főleg, mivel anyukátok egészsége nincs a toppon, és még is elvárják, hogy pesztrálja az unokát, persze a te segítségeddel, mert te úgy is megteheted.
Két lehetőséged van. Az egyik, hogy közlöd a bátyáddal, hogy mostantól minden óráért fizetnie kell, amit a kicsivel töltesz, mert neked is van életed, amit szeretnél élvezni, de ehelyett ingyen dadáskodsz nekik, ami nem frankó. Úgyhogy találj ki egy összeget, pl ötszáz forint per óra, és vezess naplót, hogy mikor mennyi ideig volt veled a kicsi, miket csináltatok, mennyi energiát kellett belelölnöd (pl rajzolni, gyurmázni kellett vele, de ehhez el kellett menni venni hozzá alapanyagot, amit ki kell fizetni). Minden hétvégén szépen mutasd meg nekik az heti adagot, hogy ennyi jár neked a bébiszitterkedésért, és ha nem adnak rá pénzt, akkor szevasz.
A másik, amit tehetsz, hogy megkéred őket, hogy egy héten mondjuk csak kétszer legyen nálatok a kislány, mert neked dolgod van: tanulnod kell, ki kell takarítanod, be kell vásárolnod, el kell kísérned a barátod/barátnőd valahova, randid van, stb, légy kreatív. És az a két nap lehetőleg ne hétvége legyen, vagy ha igen, akkor szóljanak hét elején, hogy ne tervezz programot magadnak.
Nem tudom, hány éves vagy, de gondolom, hogy van saját kis életed, amit szeretnél kiélvezni és nem pótanyaként tölteni. Ezt igazán megérthetnék. És ha a kislány ott akar nálatok aludni, de pont nem a megbeszélt napon lenne, akkor légy erős és mondj nemet. Ennyi.
Köszönöm a válaszaitokat! Most már legalább látom, hogy nálunk túlzásba vitték a dolgot.
Másik nagyszülő a szomszéd faluban lakik, de nem igazán jön a kislányhoz látogatóba, meg nem is volt még vele 2 percet sem egyedül. Igaz, most dolgozik külföldön, de 3 éves koráig nem dolgozott, és akkor sem törődött vele túlzottan.
Sajnos azt nem mondhatom, hogy programom van, mert hazudni nem akarok. És beszélni is szégyellek velük, mert hát valóban ráérek. Majd azért próbálkozom továbbra is, bár ezeknek a próbálkozásoknak túl sok foganatja nincs.
Lányom 4 éves és általában minden hétvégén 1 napot a nagyinál tölt anyósomnál. Ez mindenkinek jó, dédi csak ilyenkor látja, mert ő már nem tud a 4. emeletre felmászni hozzánk, anyósom is ilyenkor látja a héten, lányom is imád menni. Az én szüleim hetente többször jönnek látogatni, mindketten nyugdíjasok, fiatalosak, szeretnek jönni-menni. De így is van azért, hogy hétvégén az egyik napot ott töltjük, igaz, akkor mindenki.
Amíg nem teher ez bármelyik félnek, addig jó, ha már teher, akkor változtatni kell rajta.
3 gyerekem van és a nyári szünet alatt talán ha háromszor lettek "lepasszolva".
Én a helyedben szólnék a testvérednek,hogy ez neked terhes és neked is szükséged van egy kis magán életre.
Én ezt soha nem értettem meg hogy a gyerek elfüttyenti magát és a szülő azt csinálja amit a gyerek kitalált.Persze így kényelmes a sógornődnek,mert nem neki kell bajlódni a gyerekével. Bocsi nem bántásnak szántam!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!