Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi lett a gyermekemmel?

Mi lett a gyermekemmel?

Figyelt kérdés
Egy tüneményes 2 éves kisfiam van. Egy értelmes, vidám kis srác. Öröm volt vele eddig bárhova menni, szó fogadó volt, kedves volt. És ez a gondom hogy csak volt. Az elmúlt héten folyamatosan napról napra rosszabb. Már a boltba is félek vele lemenni, pedig csak az út túloldalán van. Ma délelőtt is a bolttól 5 lépésnyire levágta magát a földre minden előzetes nélkül hogy ő nem jön. Fetrengett a koszba, nem hatotta meg az sem, ha úgy tettem, hogy én már pedig akkor is bemegyek. Odamentem érte, megfogtam a kezét és bevittem a boltba. Ott újfent levágta magát a bolt ajtajában és nem volt hajlandó felkelni. Szerencsére kisbolt, ismer már minket az eladó, meg a vásárlók nagy része is. Aztán kiszúrt magának egy kisautót, az kellett neki minden áron. Újabb harc hogy nem vesszük meg. Cipelhettem ki a 16kilóját, pedig a pocakban van a kis tesó és már nem nagyon bírom őt emelgetni. Tegnap elmentünk egy ruhaüzletbe. Felment az emeletre és a legfelső szintről megküldte a lépcsőn lefele a kosarat. Mondanom sem kell hogy az egész üzletben az visszhangzott. Ezek után hogy elvettem tőle a kosarat, az persze nem tetszett. Megint földhöz vágta magát, csapkodott- rugdosott, majd leborogatott nem tudom mennyi cipős dobozt. Másik üzletben egy zenélő autót nézett ki magának, mikor meg visszarakattam vele, akkor megint kezdődött a hiszti. Egyszerűen nem fér a fejembe hogy mitől lett ilyen, egyik napról a másikra. Korábban nem volt semmi ilyen gond. Meg lehetett vele beszélni a dolgokat, most meg csak üvölt. Ez lenne a dackorszak? És ezt hogy kezeljem?
2012. aug. 24. 21:43
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem dackorszak, jön a kistestvér, ennyi.
2012. aug. 24. 21:48
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Én lányom is 2éves, hisztikorszak nála is van, de azért hál isten ilyeneket nem csinál :D Én is arra tippelnék, hogy a tesót érzi, hogy jön és erre még rájön a dackorszak is. Beszélj vele (ha eddig is lehetett, akkor most is), mondd el neki, hogy szereted és bízzon benned, nem akarsz rosszat és hogy azért mert jön a tesó, még ugyanúgy fogod szeretni.
2012. aug. 24. 21:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Jön a kistesó, kezdi érezni, hogy más is a figyelem középpontjába kerül. Próbálgatja a határait, a szárnyait, "vajon ha eléggé ordítok, megkapom az autót? vajon, ha fetrengek a földön, anya majd felvesz, és nem kell bemenni?" Kezd rájönni, hogy bizonyos dolgokat tud(na) ő is irányítani.

Másrészt az angol azt mondja, ez a korszak a "terrible two". :)))

Legyél következetes, tudom, könnyen mondom, de itt áll vagy bukik minden. Ha kitartó vagy, következetes, logikusan neveled, szeretettel, türelemmel, határozottsággal, akkor mindenki nyer. Ha engedsz... azt te is tudod.

2012. aug. 24. 21:57
 4/10 A kérdező kommentje:
A tesó dolog még igazán nem tudatosodott benne, mivel még csak 15 hetes vagyok, nincs pocakom. Amit ő érezhet belőle hogy fáradékonyabb vagyok. Az a gondom hogy egy egy ilyen szituációban meg sem hallgat. Ha leguggolok hozzá beszélni akkor még hangosabbra fogja a hisztit.
2012. aug. 24. 21:58
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Van hogy enyém sem hallgat meg, de én türelmesen, nyugodtan azért végig szoktam mondani. Közben simogatom, meg kérdezgetem, hogy nem jön-e ölelésbe? Persze duttog azért egy kicsit, meg a szája is lefelé görbül, de pár perc alatt lezavarjuk a hisztit. Azért mert nincs pocakod, attól még tudja hogy van tesó :) Gondolom, mondtátok neki
2012. aug. 24. 22:03
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Először is ne haragudj rá, egyelőre képtelen kontrollálni az érzelmeit, az indulatait, mert még kicsi és tapasztalatlan. Majd megtanulja. A lényeg, hogy te higgadt maradj, mert mi lesz, ha mindketten hisztizni kezdtek? :))) (vicceltem!)

Kezd öntudatára ébredni, próbálgatni, mit szabad, mit nem, és hogy vannak dolgok, amiket egyedül is megcsinálhat(na, ha hagynánk neki). "Majd én. Te nem. Én fogom. Én viszem. Akarom. Nem megyek be. Ide menjünk. Azt." És ha nem lehet, vagy nem kaphatja meg, egyszerűen elöntik az érzelmek, nem akarja ő ezt igazán, de nem tud neki határt szabni, mert kicsi még. Elborítják az érzelmek, és neked hagynod kell, hogy kitombolja magát, mert ő tehetetlen, neked viszont erősnek kell lenned, elmondani neki, hogy a döntésedet nem változtatod meg, de minden oké, dühöngeni szabad. A döntés viszont végleges. Magyarázd el neki, hogy miért így van, akkor is, ha azt hiszed, nem érti meg! Nincs olyan, hogy csak. Magyarázatot kell neki adni!

Az erőszakot viszont nem szabad végignézni és hagyni, mert az később csak rosszat szül, és azt hiszi, az erőszak (pl. ütlegelés) rendben van.

2012. aug. 24. 22:12
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Akkor remélem hogy türelemmel, határozottsággal tudom majd kezelni ezeket a szituációkat!

Mégegyszer köszönöm!

2012. aug. 25. 08:44
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha boltban hisztizik, ragadd meg, húzd el a helyszinről, pl ki kell vinni, ott elmagyarázod, hogy hogy viselkedünk, lehiggad, visszamentek. Nekem mindig segitett, ha odébbvittem, kivittem, ott nyugodott le és nem kellett végighallgatni/nézni idegeneknek, ha dühöngött .
2012. aug. 25. 08:56
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon tetszik, ahogy a helyzeteket kezeled. Következetes vagy. Gratulálok, nem semmi, ilyen melegben, ráadásul várandósan. Sok oka lehet a viselkedésének. Dackorszak, meleg, érzi, hogy fáradékonyabb vagy (amit nem csodálok). Vagy mindez együtt. Tarts ki, el fog múlni, továbbra is kezeld így, mert nagyon jó, hogy nem veszel meg mindent rögtön, amit kinéz (néha persze lehet, de mindig nem). Szuper vagy, át fogod hidalni, csak maradj ilyen.
2012. aug. 25. 13:00
 10/10 A kérdező kommentje:
Aranyosak vagytok, köszönöm! Bízom a változásban!
2012. aug. 25. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!