Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi lett a gyermekemmel?

Mi lett a gyermekemmel?

Figyelt kérdés
A lányom 15 éves.Egy másik városban most kezdte az iskolát,kollégiumban van.A kapcsolatunk nagyon jó,mindent megbeszélünk.Mostanában azzal hív fel,illetve itthon is észreveszem hogy szorong,hogy csomót fedez fel magán.Én nem érzem ezeket a csomókat,ő viszont állítja hogy ott vannak.Elmondása szerint retteg attól hogy daganata van és meg fog halni.Rengeteget beszélgetünk erről,de én ilyet még nem láttam.Úgy érzem túlnőtt rajtunk a probléma.Hová forduljunk ilyenkor.Nevelési tanácsadóba,pszichológushoz privát?Nagyon el vagyok keseredve.
2011. nov. 29. 10:27
1 2
 1/15 Virág6 ***** válasza:
Ez a hipohonder jelei.Sajnos ez lehet súlyosabb is késöbb ha nem kezelik.Egy pszichológus tudna rajta segíteni.
2011. nov. 29. 10:38
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Lehet,hogy nem mondja, de szerintem iszonyúan hiányzik neki a biztonságot jelentő otthoni légkör. Kérdezd meg tőle, hogy nem szeretne-e iskolát váltani, hogy ne kelljen kollégiumba laknia. Retteg egyedül, és ezt a módját találta annak, hogy közvetítse mennyire fél és mennyire egyedül érzi magát.

Ha csak nem olyan szuper fontos szakon van amit máshol nem lehet megtanulni, vidd haza. Nincs mindenki felkészülve 15 évesen arra, hogy elmenjen otthonról.

2011. nov. 29. 10:40
 3/15 anonim ***** válasza:

Pszichológus.

Nem akarok nagyon belemenni a találgatásba, de valószínűleg a környezetváltozás, a napi törődés-gondoskodás hiánya, a sulis szorongások stb. mind kijöhet így.

Az nagyon jó, hogy megbeszélitek, hogy elmondja a félelmeit, de Ti nem tudtok segíteni neki, viszont egy szakember viszonylag könnyen.

Kitartás! Minél hamarabb kezdjetek terápiába, mert annál könnyebben megy, minél fiatalabb korban kerül oda! Nem kell félni tőle, ez nem azt jelenti, hogy a lányod "nem normális" vagy "idegbeteg". Csak annyit jelent, hogy ő valami miatt fél, szorong, amit nem tud(tok) egyedül feldolgozni, ezért segítséget kértek.

2011. nov. 29. 10:44
 4/15 anonim ***** válasza:
nálunk annak idején volt a kollégiumban felvilágosítás a mellrákról, meg, hogy hogyan lehet kitapintani. utána minden kis csomóra azt hittem, hogy valami rendellenes elváltozás, szóval, lehet, hogy a lányodnál is ez közbejátszik
2011. nov. 29. 10:57
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.Ezt gyanítottam én is hogy az elválás,bár nem gondoltam volna,hogy így járunk.Nem tudom kivenni,mert olyan iskola ami csak ott van.A koleszban a szobatársával nagyon elfajult a viszonyuk.Kezdettől fogva nem bírják egymást.Sajnos a lányom mindent a szívére vesz,az pedig piszkálja.Hiába mondtam hogy ne törődjön vele,ez is szorongást okoz neki.Kérte magát másik szobába,de most hogy én is szóltam végre elrakják másikba.Ezek a tünetek már a nyár végén kezdődtek,tehát nincs köze szerintem a felvilágosításhoz.Nem gondolom hogy idegbeteg,csak egy érzékeny emberke,aki nagyon lelkiismeretes,jó tanuló,és nehéz az iskola,nehéz jól teljesíteni.Kitünő tanuló volt,ezt középiskolában nem tudja mindenből hozni,és tudom hogy ez is zavarja.Az apjával 8 éve elváltunk,akkor nem volt különösebb nyoma ennek a viselkedélsén,lehet hogy most jön ki rajta.Akkor megpróbálok szakembert keresni,remélem ő is bele fog egyezni hogy elmenjünk.Bár nem tudom hogy fog megnyílni idegen előtt.
2011. nov. 29. 11:28
 6/15 anonim ***** válasza:

Nyugi, a pszichológus nem úgy kezdi, hogy "na hogy is vagyunk azokkal a csomókkal?". Ha igen, akkor sürgősen másikat kell keresni. Az fontos, hogy a lányod megbízzon benne, vagy legalább ne érezze elsőre, hogy teljesen ellenszenves a terapeutája, ha kell, menjetek másikhoz.

Lehet a válás is benne van, lehet, hogy a suli, ezeket a szaksegítség mind szépen kezeli. Ha ilyen okos, értelmes a lány, biztosan elfogadja, ha a terápiát javaslod neki, hiszen tudnia kell, hogy számíthat rád mindenben!

2011. nov. 29. 12:04
 7/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm.Az iskolapszichológus lenne megoldás,vagy keressek privát?Mert ugye koleszos,ezt csak abban a városban lehet megoldani ahova suliba jár.Nagyon el vagyok keseredve,mindíg azon voltam és vigyáztam rá hogy ne legyen ilyen baja.A válást is úgy intéztük,illetve az új páromat is úgy választottam,hogy elfogadja.Nagyon szereti a nevelőapját,apjaként tekint rá.Azóta született tesója,ott is figyeltünk.Lehet hogy túlfigyeltük,és ez lett:(
2011. nov. 29. 12:12
 8/15 anonim ***** válasza:
te egy nagyon rendes anyuka lehetsz. az én anyám egy olyan embert tukmált rám nevelőapának, aki folyton bántott és sértegetett. hál istennek már nem velük lakom. biztosan rendbejön majd a lányod, sokk szeretet kell neki most, és hogy mindig kiállj mellette.
2011. nov. 29. 12:17
 9/15 anonim ***** válasza:
Szerintem nem "figyeltétek túl". Ne okold magad, a szavaidból ítélve remek Édesanyja vagy a lányodnak, az előállt helyzetet nem Ti okoztátok. Történtek dolgok, amiket a lehető legjobban igyekeztetek tenni, de ennek ellenére talán egy gyerekfejben okoztak egy kis zavart. Ez most kijött az elköltözés és egyebek miatt, hiszen a lányod egy érzékeny, valószínűleg nagyon mélyen érző kamasz. Ez nem jó, de megoldható probléma, hidd el, a legtöbb kamasznak sokkal komolyabb zűrök vannak a fejében, csak az ő szüleik nem veszik észre. A Te lányod helyzete jó, hiszen megbeszéltek, és segíteni fogjátok a megoldásban, hogy boldog felnőtt lehessen.
2011. nov. 29. 12:22
 10/15 anonim ***** válasza:
Ja, az iskolapszichológus... jó kérdés. Ha jó, akkor telitalálat, de nekem azt súgja valami, hogy a lányod helyében szívesebben mennék "idegenhez". Az iskolán belüli dolgok néha inkább problémásabbak. Persze ott is lehet egy profi, aki segít, de lehet, hogy inkább privát vinném. Nehogy kiderüljön, és még emiatt is piszkálják, aztán azért hagyja abba.
2011. nov. 29. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!