Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van valamilyen káros lelki...

Van valamilyen káros lelki hatása a fiamra nézve, ha néha felemelem a hangom, mikor rosszalkodik?

Figyelt kérdés
Előfordul, hogy elszakad a cérna, s kiabálva szólok rá a fiamra, amikor már húszadszor csinálja azt, amit nem szabad. Most két éves, és bizony tombol nála a hisztikorszak és a rosszalkodás is nagyon megy neki. Ma eléggé megszeppent, amikor rákiabáltam, már abban a pillanatban meg is bántam, tudom, hogy nem szabad, de egyszerűen van, hogy nem tudom már visszafogni magam. Imádom őt, sokat foglalkozom vele, ő az életem, a mindenem! Sajnos egyedül vagyok vele, s ez sokszor nagyon kimerít idegileg is. Lehet, hogy későbbiekben "nyoma" lesz annak, hogy kiabáltam vele néha? Mindig megfogadom, hogy soha többé nem teszem, mert RETTENETESEN BÁNT, de ma is kicsúszott. Miután megszeppent és csak nézett, átöleltem és bocsánatot kértem, elmondtam neki, hogy nagyon szeretem, többet nem kiáltok rá. Nem szeretném, ha lelki sérült lenne nagykorára! Teljes értékű embernek szeretném nevelni, és tudom, hogy ezt nem szabad, de azt nem tudom, hogyan fogjam vissza magam, amikor szakad a cérna. Rossz anya vagyok?
2012. júl. 26. 20:03
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem, nem vagy rossz anya. Hazudik, aki azt mondja, soha nem fáradt el abba, hogy százötvenszer elmondja ugyanazt... Nagyon ritkán fordul elő, hogy felemelem a hangom, így ért belőle, hogy ezt nem kellene... Előfordult, hogy elpityeredte magát, ekkor elmagyaráztam, hogy nagyon szeretem, de szomorú vagyok amiatt, ahogy viselkedik. A lényeg, hogy ez tényleg utolsó "eszköz" legyen, hogy megmaradjon a hatása, s ekkor biztos nem okoz lelki törést. :)
2012. júl. 26. 20:15
 2/6 anonim ***** válasza:
A liberálisok szerint nem szabad még csak mérgesen sem nézni rá, mert mi lesz a szegényke lelki világával? Az a helyzet, hogy semmi. Ha rosszalkodik, rá kell szólni. Ha tovább csinálja, akkor hangosabban. Minden családban, de még az allatoknál is a szocializáció első lépései egyike, hogy a gyerek megtanulja, hogy nem csinálhat azt, amit akar, hogy szót kell fogadni a szülőknek.
2012. júl. 26. 20:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Nyugi semmi baja nem lesz. Meg kell tanulnia, hogy a tetteknek következményei vannak, és ennek most jött el az ideje. Két választásod van:

-megengedsz mindent, nem szólsz rá, és rövid időn belül úgy elszalad vele a csikó, hogy aztán sírhatsz egy életen át

- szigorú, következetes és szeretetteljes leszel, és egy normális értékrenddel bíró embert nevelsz

Utóbbi nem könnyű, de hosszútávon kifizetődő.

lehet, hogy meg fogsz érte vetni, de az én fiam és kétéves, és tombol a hisztikorszak. Igen én is kiabálok, ha a szép szó már huszadjára sem segít, sőt, ha olyat csinál amit tudja, hogy nem szabad, mert százszor elmondtam, hogy miért veszélyes, én rá is paskolok néha a fenekére pl: nem kapcsolgatjuk ki be a kávéfőzőt, mert felrobban, nem nyúlkálunk fel a tűzhelyre, mert megéget, stb. Ennek ellenére imádom, és ő is imád engem, sőt, mióta ez az állapot tart megint nagyon anyás lett. Nincs baja a lelkivilágának.

2012. júl. 26. 21:03
 4/6 anonim ***** válasza:

Sajnos velem is előfordul, de én is egyből megbánom.

Pedig nekem van segítségem (elvileg), de néha akkor is sok.

Esténként azon gondolkodom, hogy milyen barom vagyok, hogy üvöltök a gyerekkel, ahelyett, hogy örülnék neki, hogy van nekem/nekünk. Csak gyerek, próbálgatja a határait, meg az enyémet is, hogy meddig mehet el...

Én is megfogadom, hogy nem teszem többet, de eddig nem sikerült betartani. :(

2012. júl. 26. 23:34
 5/6 anonim ***** válasza:
szerinttem igen is rakell szolni a gyerekre ha roszalkodik valahogyan fegyelmezni kell mert ha rahagyol mindent akkor lehet ugyjarsz mint nagynenem akinek 7 eves a kislanya es sosem kiabalt velle,sosem buntette meg es mostmar nem tudja fegyelmezni mert nagyon szemtelen lett,ha racsap visszaut az anyanak sott le is koppi es meg csufokodik is velle pedig nem erdemli meg mert mindent megvesz neki pedig nagyon keves a nyugdija.az en kislanyom 2 eves,ritkan kiabalok ra es en is banom ha kiabalok velle de ha szepen nem erti meg akkor valahogy megkell ertetni velle hogy mi a jo es mi a rosz.ha valami jott csinal akkor megdicserem erte
2012. júl. 27. 15:18
 6/6 anonim ***** válasza:

Hidd el, hogy van olyan gyerkőc, aki jobban megérti a ,,határozott ordítást" és itt nem az egész napos üvöltözésről beszélek!

Sokszor előfordul, hogy valahogyan fel kell kelteni a gyerek figyelmét, mert még a szemkontaktus felvétel (lehajolni a gyerek szintjére) sem segít, ugyanis annyira bele vannak mélyedve a ,,rosszalkodásba":) Sokszor az érzelmeket is ,,hevesebben" kell kifejezni, mert ezt is most tanulják. Ismétlem, nem az egész napos üvöltözésre gondoltam!

Én sokszor olvastam, hogy ismert anyukák idilli életében is előfordul, hogy veszekszenek a gyerekükkel és ezt be is vallják. Nem lehetünk türelemben mindig toppon, hiszen az anya is ember. Mi hárman voltunk tesók és néha szükség volt anyu hangerejére:)

2012. okt. 31. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!