Ti mit csináltok olyankor, mikor gyermeketek rosszalkodik, és többszöri kérésre sem hagyja abba?
Következetes büntetéssel.
Legyen az elkülönítés, ételmegtagadás, vagy fenékre csapás.
Több ilyen eset után már tanul belőle.
Nem mindent lehet jutalmazással megoldani.
Pl. nálunk a fiúk imádják elcsavargatni a villanytűzhely gombjait, a sütőt kapcsolgatni, a mosogatógépet átprogramozni. Ezek pedig tényleg veszélyes dolgok, ráadásul ha valamit elzárnak vagy kikapcsolnak, kezdhetem újra a műveletet, mikor így is folyton időszűkében vagyok.
Na szóval, én azt csinálom, hogy ha pl. a gombokat kapcsolgatják, párszor megfogom a kezüket, és elmondom újra meg újra, hogy nem szabad, veszélyes, stb. Aztán elmondom mérgesebben is, a kezüket erőteljesebben húzom vissza. Ekkor újra a gombok után nyúlnak, beindul részükről a nyafnyaf, részemről a pulykaméreg, s ha nem hagyják abba a kapcsolgatást, mehetnek a szobájukba, be is csukom az ajtót. Ott persze ordítanak, mérgelődnek, amiért megfosztottam őket a szórakozástól, de nem tudok mást tenni.
Meg van olyan is, hogy egyikük megharapja a másikat. Ilyenkor is jön a "nem szabad", és egyéb falra hányt borsó, aztán kicsit a szájára is csapok, de ez is fölösleges: sosem csinálnám úgy, hogy fájjon, így meg semmi foganatja.
Szekrény mellett van a büntisarok, volt már rá példa hogy magától bevonult. 3éves.
Egyébként sokszor olyan mintha "süket" lenne, nem hallja amit mondok neki, élvezi a rosszalkodást, annyira, hogy még nevet is rajta. Rájöttem hogy játszmázik. Kis haramia a fiam, és elképesztő dolgokra képes. Fenyítem, és elmondom háromig számolok.........de ezen is nevet. Volt hogy elszámoltam háromig, aztán kapott a hátsójára...Hát nemhogy pityergett volna és befejezte volna, nevetett tovább, és elkezdett ő is számolni... nekem meg kihullik a hajam.
Szerintem minden a gyerek habitusától függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!