Hétvégén a helyi játszótérre látogattunk a 3 éves kisfiammal. A gyerkőcök szépen játszottak, az anyukák szokásos módon a homokozó padkáján üldögéltek és beszélgettek. Szóval a helyzet átlagos játszótéri képet mutatott. Idővel két olyan 5-6 éves fiúcska élénkebb, hangosabb játékra váltott. Láthatóan ismeretlenül is egymásra találtak. Az anyukák természetesen rájuk szóltak, hogy szépen játszatok, ne zavarjátok a többieket, a gyerekeket azonban már elkapta a játék heve. Az egyikük anyukája unva a dolgot, megkérte őket, hogy akkor vonuljanak kicsit arrébb játszani. A két gyermek és a másik anyuka is partner volt ebben. Távolabb mentek hát a homokozótól, hogy ne zavarják a többi békésebben játszó gyermeket. A gyerekek önfeledten elkezdtek fogócskázni, közben nagyokat kacagtak. Szinte jó volt őket nézni. Egyszer csak a többi anyuka felháborodására lettem figyelmes. A két gyerkőc ugyanis talált valahol egy-egy botot és „kardozásba” kezdetek. A gyerekek egy képzelt várért „harcoltak”. A két anyukán lehetett látni, hogy nem receptet cserélnek, hanem a gyerekekre figyelnek. A többi anyuka megvetése döbbentett meg igazán, amiért engedik, hogy a gyerekek „agresszív” és ”veszélyes” játékot játszanak. Egy apuka vette védelmébe őket, hogy nézzenek már távolabb az orruktól, hogy ezek a gyerekek valóban élvezik a játékot, mi is ilyeneket játszottunk anno, miért kell anyámasszony katonáját nevelni a gyerekből, mi is felnőttünk. Persze az anyukák rögtön káráltak, hogy férfi felelőtlenség a dolog, hogy ezért nem férfi neveli a gyerekeket stb. Sokat gondolkodtam az eseten. Lehet, hogy én is a felelőtlen anyukák közé tartozom, mert nem tudtam őket elítélni? Te engednéd / engeded a gyermekednek az ilyen játékot?
Kisfiam 5 éves.Napi szinte "kardozik" akár egyedül is az udvaron ha a kezébe kerül egy bot.Vagy lődőzős játékot játszik vele.Nem érzem magam rossz anyának ,hogy hagyom ezt.Mindig figyelek ,hogy mást ne bántson véletlen se vele.
Komolyan én se értem ,hogy sok anyuka olyan nyámnyila fiút nevel a gyerekből,hogy csak na.Mi lesz így belőlük???A fiúk legyenek fiúk.
2012. júl. 16. 08:36
2/12 anonim válasza:
Nekem ugyan 2 lányom van, de bottal játszani ők is szeretnek :) Ahogy a kardozós fiúk anyukái viselkedtek az nagyon jó szerintem. Szépen félrevonultak (meglátásom szerint ez sem kötelező, hiszen a játszótér nem csak a 1.5-3 éves gyerekeké) és, hogy a fiúk kardoznak meg lövöldöznek az komolyan baj?
Nem hinném, hogy felelőtlen anyuka lennél (vagy akkor én is az vagyok passz :)) Az anyukák maximálisan tiszteletben tartották a játszótéren játszó többi gyereket, a 1.5 éves kis totyogók akik most a homokozóban nyugisan dömpereznek, ha 5 évesek lesznek akkor ők is szívesen fognak kardozni. Ha nem lesz kardjuk/fegyverük akkor is :). Anyukám nem akart venni öcsémnek fegyvert addig amíg kenyérből ki nem rágott egyet magának és azzal el nem kezdett lövöldözni. Akkor rájött, hogy ez genetikailag kódolt dolog lehet :D
2012. júl. 16. 08:52
3/12 A kérdező kommentje:
Próbáljuk azt az elvet tartani a nevelés terén, amit mi kaptunk. Nem tudom később mi marad belőle. Puskánk nekünk is volt gyerekkorunkban, ma anyaként mégis annyira furcsa érzéssel tölt el, amikor egy gyerek kezében játékfegyvert látok.
2012. júl. 16. 09:03
4/12 anonim válasza:
Én próbálom úgy nevelni a gyerekeimet,hogy én is voltam gyerek.Próbálom beleélni magam bizonyos szitukba,és elképzelni,hogy én,hogy reagáltam volna erre és arra gyerekként.Én engedtem volna a gyerkőcöknek,hogy ezzel játszanak.Természetesen leellenőrzöm azt,hogy mennyire éles,ha túl nagy kicserélem egy kisebb faágra,a kiálló gallyakat letépem.Öcsémnek is rengeteg "kardja" volt,együtt kardoztunk,szinte "egymáson" nőttünk fel,kimentünk az utcára,ott bandáztunk,nagy társaságban,volt,hogy "verekedés" tört ki,de mégis itt vagyunk,felnőttünk.Anyuék dolgoztak,néha-néha ránk néztek,de ennyi.
2012. júl. 16. 09:13
5/12 anonim válasza:
Igaz nekem lányom van ő 2 éves, de már ő is bontogatja a szárnyait a bottal csapkodáskor.
Szerintem semmi rossz nincs ebben ha csak kardoznak, és nem avval verik egymást.
Ezek szerint a 2 anyuka le lett oltva, mert az ő gyermekeik jól érezték magukat.
A másik az hogy arrébb is vonultak hogy ne zavarják a többieket.
A kérdésedre válaszolva engedném hogy játsszon ilyesmit, és a lányom például még a kutya popiját is elszokta dádázni egy vékony kis pálcával.
2012. júl. 16. 09:16
6/12 anonim válasza:
Nekem ugyan lányom van, nem kardozik, de én annak a híve vagyok, hogy szülői felügyelettel lehet engedni a kardozást, persze ha valamelyik bedurvul, akkor rászólni, elvenni stb. De ha figyel rá a szülő, akkor minden további nélkül. Én meg azon akadtam ki (na nem nagyon, csak furcsa volt), hogy sógoromék nem engedik a gyerekeknek, hogy a lakásban akár csak egyet is pattogtasson a labdával. Nem emeleten laknak, családi ház, tehát nem kell arra figyelni, hogy zavar másokat. Lehet, hogy attól félnek, levernek valamit a gyerekek, de szerintem ez is olyan, hogy szülői felügyelettel miért kell tiltani? Mi is labdázunk a lányommal a lakásban is, nem vert le még semmit, ha durvulna, akkor rászólok.
2012. júl. 16. 09:51
7/12 anonim válasza:
3 éves a lányom, van puskája:) tapadókorongos izéket lehet belőle kilőni.
Én is élvezem a játékot! De kardozi, birkózni is szoktunk.
Nem gondolom hogy ezektől agresszív lesz a gyerek, hisz csak játszik, nem dühből, vagy jókedvből püföli a másikat!
2012. júl. 16. 10:47
8/12 A kérdező kommentje:
Tehát akkor teljesen normálisak ezek a játékok? Az ellenkezőjét még legalábbis itt nem állította senki. Csak a játszótér és a megfelelni akarás hozhat ki ilyen megnyilvánulásokat az anyukákból?
2012. júl. 16. 10:52
9/12 anonim válasza:
5-ös vagyok!
2 bátyám van, mindig püföltük egymást, mégsem lettünk agresszívak, és nagyon sokszor a mamáéknál a tanyán botokkal kergettük egymást.
Sajnos nagyon sok helyen azt sulykolják az anyukákba hogy már ennyitől agresszívak lesznek a gyerekek, nagyon sokan a könyvekre és a tévére hagyatkoznak.
A nagykönyv szerint csak az a normális gyerek aki mindig babázik, és könyvet nézeget.
2012. júl. 16. 10:59
10/12 anonim válasza:
Szerintem rendben volt ez a szitu. nem ennyitől lesz valaki aggresszív, ahhoz más dolgok kellenek még. Csak arra kell figyelni, hogy biztonságos legyen.
Végeztek egy kisérletet, csak a lányosra emlékszem. Vagy egy sztori volt, nem tudom. Egy kislánynak nem adtak babát, csak fiús játékokat, s egy idő után azt vették észre, hogy a tűzoltóautót dajkálja, ringatja, beszél hozzá. Szerintem genetikailag tényleg kódoltak vagyunk valamennyire.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!