Milyen rosszaságot kell elkövetnie gyermekednek ahhoz, hogy annyira kigyere a sodrodból, hogy elfenekeld?
Szia!
Én még nem vagyok anyuka, de megcsinálnám a lányoddal ugyanazokat (jó, a lavorral fejbevágás és a rugdosáson kívül) mindent, amit ő megcsinál a picivel. Pl úgy becsomagolnám egy takaróba, hogy moccani se bír és otthagynám. Csak öt perc kell neki, vagy annyi, amíg rimánkodni nem kezd, hogy anyaaaaa. Akkor el lehet neki magyarázni, hogy látod neked ez milyen rossz, akkor gondolj bele, hogy a kistesódnak ez milyen lehet és ő még azt se tudja mondani, hogy anya! Vagy ugyanígy, ha alszik délután mondjuk úgy kelteni, hogy egy nagyot sikoltani a fülébe. Tuti a frászt kapná és el lehet neki magyarázni, hogy na ennyi. Szerintem nem csinálná többet. Szerintem ezt a kettőt ha megcsinálod vele, vagy valami hasonló turpisságot, amit elkövet a tesójával, akkor szerintem meg fogja érteni. De ha el kezd sírni, mert megijedt, akkor a magyarázás után meg kell ölelni, és mondani, hogy nincs baj, anyu szeret, és nem kell félni. Meg igazából minden fenékbecsapás után, ha már bűnbánóan pislog, akkor lehet így ölelkezni, mert ezzel megbocsájtani tanítod meg és nem arra, hogy haragot tartson.
Nekünk ismerősnek az unokája volt olyan, hogy egy óriási csipeszt rakott a kutya fülére az meg vonyított szegény mert fájt neki. Erre a nagymama fogta a csipeszt és a gyerek fülére tette, de nem engedte el, csak egy picit megfogta vele a gyerek fülét. Az elkezdett bömbölni, hogy neee, fáááj, erre a nagymama mondta, hogy na látod, én még nem is tettem rá a füledre, és neked már fáj, akkor szerinted a kutyus hogy érzi magát. Soha többé nem csinálta. Jó, a kutya meg egy kisbaba azért nem teljesen ugyanaz, de az elv az hasonló.
Ettől függetlenül én a gyerekem fenekére, kezére, szájára fogok ütni, három különböző esetben:
1. Ha önmagát vagy valaki mást életveszélybe sodor(hat) (úttesten való átszaladás, hajszárító a víz fölött, kés kerül a kezébe, stb) - fenék
2. Ha mutogat, vagy lop - kéz
3. Ha csúnyán beszél, vagy tiszteletlen az idősebbekkel szemben, vagy túlságosan szemtelen - száj.
Nekem ezek az elveim. Engem kis koromban a szüleim minden sz.rért elvertek, de csak mert őket is a szüleik, és úgy gondolták, hogy ez a jó módszer. A nagymamámtól is kaptam egyszer akkora pofont, hogy azóta nem eszem meg a hal semmilyen formáját. Sok mindentől tiltottak, sok mindenért megvertek, és semmi eredménye nem volt, ugyanolyan rossz gyerek és kezelhetetlen kamasz lettem, mint amitől tartottak. De gyűlöltem őket azért mert a verés volt a megoldás és ha kérdeztem, hogy most miért kaptam, akkor az volt rá a válasz, "mert megérdemelted". Soha nem mondták el, hogy miért kaptam, csak kaptam a verést. Nagyon rossz volt. Úgyhogy én már nagyon fiatalon eldöntöttem, hogy csak a fenti három esetben fogok odacsapni, de akkor sem úgy, hogy eleredjen az orra vére, vagy esetleg tényleg a fal adja a másikat (velem ilyen is volt :D).
Én kívánok sok-sok lelki erőt és remélem, hogy a kislányod idővel kinövi a féltékenységet és a kistesó lesz a legjobb játszópajtása. :)
Hát pedig kedves kérdező, ez nagyon testvér féltékenység gyanús..főleg, hogy a lányod folyamatosan jelzi, hogy szeretne vele lenni kettesben.Eddig ő volt CSAK, most meg itt a kicsi amit nem ért, hogy miért kell neki is anyu!Ha más nem próbáld bevenni őt a kistestvér körülötti teendőkbe, mert ez így tényleg nagyon veszélyes..pillanatok alatt megtörténik a baj!
Ez a "verd te is jól fejbe lavorral" hozzászólás, meg egyszerűen hüleség!!Persze..egy 2,5 éves gyereket..szeretem mikor olyan szól be akinek nincs is gyereke..
Sőt szerintem ha még bántod is a nagyot, csak erősíted benne az érzelmeit rossz irányba!Pedig nem vagyok egy seggre pacsi ellenes tényleg, de ebben az esetben más megoldás kéne..
Bocsi, hogy offolok, de az utcsó hozzászóló félreértette az ő fölöttit, mert direkt odaírta hogy a lavór és a rugdosás kivételével tenné meg! És nem beszólt, ahogy fölöttem írták, hanem normális tanácsokat adott illetve mesélt! És attól, hogy valakinek nincs gyermeke, még nézhet és tudhat olyan dolgokat, amiket a gyermekesek tudnak!
Nekem sincs gyerekem, de én is a testvérféltékenysére tippelnék!
Kedves utolsó! Olvasd már el rendesen, hogy mit írt az a hozzászóló, akinek nincs gyereke!
"...megcsinálnám a lányoddal ugyanazokat (jó, a lavorral fejbevágás és a rugdosáson kívül) mindent, amit ő megcsinál a picivel..."
Erre te ezt lefordítod így: "Ez a "verd te is jól fejbe lavorral" hozzászólás..."
Szerinted ez a kettő ugyanazt jelenti? Még ha csak célozni akartál a válaszra, akkor se ferdítsd el, mert nagyon nem mindegy! Másrészt miért kell lenézni azt, akinek nincs gyereke? Neked mindig volt gyereked? És amikor nem volt, akkor nem volt véleményed a gyereknevelésről? Nem volt egy elképzelésed róla, hogy fogod nevelni a leendő gyerekeidet? A válaszoló nem azt mondta, hogy ezt csinálja a kérdező, csupán leírta, hogy mi az ő elképzelése. Ráadásul korrektül leírta azt is, hogy nincs gyereke! Ne legyél már ilyen rosszindulatú!
Elmondanám, hogy nekem sincs gyerekem, de nekem is van véleményem! Én gyerekként kaptam néhány fenekelést, pofont, de olyat, hogy bepisiltem. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy vannak olyan helyzetek, mikor egy fenékre csapás nagyon is helyén való. A kérdező által felvázolt helyzetben nem hiszem, hogy sokan nyugodtak maradtak volna. Én is úgy gondolom, hogy a büntetést fogom előnybe részesíteni, de ha az sem használ, akkor egy jelzés értékű fenékre csapás még nem a világ.
Másrészt én is "nagy testvér" vagyok! 4 és fél éves voltam, amikor a húgom megszületett. Az első időszakban nem is volt probléma, de pár hét után rettenetesen féltékeny lettem. Feltűnt, hogy ha beteg vagyok, akkor velem többet foglalkoznak, úgyhogy onnantól kezdve folyamatosan fájt a hasam. Orvostól orvosig jártunk, amikor is kiderült, hogy szó sincs ilyenről, csak hiányzott a figyelem.:) Egy idő után hozzászoktam, hogy már nem vagyok egyke, de azért olykor még mai napig igényeljük anya kizárólagos figyelmét, pedig én 24 vagyok a húgom pedig 20. Biztos nem egyszerű ezt a helyzetet kezelni, de szerintem is az lenne a legjobb megoldás, ha valahogy mégis sikerülne néha-néha kettesben lenni a lányoddal!
egyszer kapott a 2,5 évesem.
takarítottunk együtt, szellőztettünk is közben, jöttünk-mentünk, fél percig volt egyedül és máris a párkányon csücsült. na akkor kapott.
én nem ütném meg soha olyanért mert hisztizik vagy mert bánt valakit, rosszalkodik, szétpakol, 500szor szólnom kell, nagyon jó büntiket találtunk ki neki, de ha az életéről van szó akkor inkább sírjon egy fenékre csapás miatt mint...
2 éves a lányom, és nagyon nagyon nagyon megértelek, és nem ítéllek el, mert tudom, hogy iszonyúan ki tudják hozni az embert a sodrából...nem beszélve az ösztöneinkről, amik mindenképp a kicsit védik...
Én kb. 3-4x ütöttem a fenekére, lábára a lányomnak, az utóbbi 3-4 hó alatt, mindig azért mert saját magát veszélyeztette...(üvegasztalra felmászás, és úttestre kifutások miatt)
Én inkább kiabálós vagyok:-)))), meg kitépem a kezéből, ha vmit nem akar odaadni, vagy ilyesmi, de mostanában érzem, hogy egyre próbálkozik, sokszor még egy pelenkázás is állati küzdelemmé fajul.
Ezért "leültem magammal dumálni", hogy a verés nem lesz jó, és a kiabálás sem, mert ez csak olaj a tűzre, max a feszkómat vezetem le vele, de másra nem megoldás, ezt már tutira érzem.
Ez nem kifejezett testvérféltékenység, az még sztem később jön majd, hanem inkább "csak" hiányzol neki, kell neki az Ő anyukája, hogy csak az övé legyél egy kicsikét, csak rá figyelj, mint ahogy írod is...
Sztem vhogy meg kéne oldjad ezt a kettesben levést a lányoddal...este ha apa hazaért? csak minden este egy 20-30 percecske...persze gondolom estére már remegsz az idegtől, és a kimerültségtől, de ez neked is jó lenne, kikapcsolnál kicsit...
Amúgy én az elterelésben látom hirtelen a megoldást. Tehát ne szólj rá, mikor pl. veri a kistesót, hanem mintha mi se lenne, szólj neki, "gyere kincsem, segíts anyunak, fogd a szennyes kosarat, vagy kevergesd a kaját, mert anyu nem bírja egyedül... vagy, "hallod? Jön a szemetesautó" vagy kérdezz tőle vmit, amin el kell gondolkoznia, és tud is válaszolni nagyjából(pl. mit vettünk tegnap a közértbe? tejet? zsemlét? stb... ilyesmik...nekem ezek nagyon bejönnek, mindig ugrik, hogy segítsen, válaszoljon, meg lássa mi van kint az utcán...
Kitartást!
persze mikor legszívesebben leütnéd:-DDDD, akkor tudom, hogy nehéz ezt nyugodtan mondani neki, de esetleg próbáld meg, hátha nála is beválik...
Köszönöm Mindenkinek a válaszát!Igazatok van, belátom, hogy a testvérbántás esetében a lehető legrosszabb megoldás, hogy ráütök.Ezen mindenképpen változtatok, eltelik pár hét, és meglátom hogy a lányom is hogyan változik.
Bár hozzáteszem, nem kimondottan azért bántom, mert a testvérét bántja, hanem mert rászólok 3x, négyszer, és nem hagyja abba.Ez minden másra jellemző, ajtón hintázásra, ágyon ugrálásra(amikor ott fekszik a pici is), hiába kérem, hagyja abba nem hallgat rám.És ez dühít, nem a rosszalkodás.Gyerek, hát legyen csintalan, de ha kérem, hogy ne csinálja, akkor fogadjon szót.Ha nem fogad, büntetés a vége.Mesét nem nézhet, elrakom egész napra azt a játékát, amit nem rendeltetésszerűen használ, vagy néha megy a sarokba, stb.De amikor a testvérét is bántja, és azt sem hagyja abba már 3.kérésemre, na akkor elvesztem a türelmem.Tehát azt kell elérnem valahogy, hogy szót fogadjon.Mindig következetesen lett nevelve,kb két éves koráig nem is lett egyszer sem még egy picit sem a kezére vagy a popójára ütve, pedig akkor is szófogadatlan volt, ugyanezek a problémák fenn áltak, ez nem a testvér születése óta áll fenn.Csak gondolom én is változtam, türelmetlenebb lettem mióta két gyerek van.
A lényeg, hogy ezen változtatok, többet emiatt nem bántom,(bár itt jelzem, hogy eddig sem volt mindennapos akinek úgy jött le az írásomból esetleg), megpróbálok magamon is változtatni, de sajnos a kettesben levést nem tudom megoldani, max néha hétvégén, mert apa minden nap akkor ér haza a munkából, amikor a gyerekek már megfürödtek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!